Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fönstertittare

Om man tittar in genom sovrumsfönstret till stugan i Hälsingland kan man se en hel del saker som stått där i många år. Den här dagen jag kikade in sken eftermiddagssolen så fint in genom fönstret så jag hämtade kameran. Bländare fyra vid 68 mm brännvidd (2.8/28-75 zoom) gav lagom utsnitt och bakgrundsoskärpa till bägge bilderna. De är fotograferade genom glasrutan och det påverkar ju både färg och skärpa.

Sjöborrarna kommer från Bessaker i Norge. L:s far Paul kommer därifrån. Han och hustrun Solveig utvandrade till Norrsundet i Gävle kommun 1948. Den lilla kvinnofiguren fick L. av sin mamma i ungdomen. Bredvid kvinnan kan man också se Pippi Långstrump. Men den här dagen stod hon i skugga så hon kom inte med.

Jag har en spegellös kamera och har inga som helst problem att fotografera med den. Den elektroniska sökaren fungerar utmärkt. De allra senaste har högre upplösning och snabbare uppdatering så de fungerar naturligtvis ännu bättre. WYSIWYG. Du behöver inte ta bilden först och sedan kolla på skärmen hur det blev som du måste med en DSLR. De flesta kameror i dag är hybridkameror, d v s du kan både ta bilder och filma (video). Då är det bara spegellöst som fungerar. Är inte video din grej så går det naturligtvis utmärkt att fortsätta fotografera med en DSLR. Själv har jag funderat att skaffa en sådan eftersom jag har en del gammal Nikonoptik. Det finns en hel del begagnat på marknaden.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2023-09-25 16:00 | Läst 715 ggr. | Permalink
En mycket tilltalande bild på sjöborrarna där de ligger i glasskålen. Ljuset faller perfekt på den stora. Vi har ett par stycken hemma. De är inte så lätta att plocka upp utan att ha sönder dem.
Hälsningar Lena
Fin bild på sjöborren. Byte i somras till Sony A7R5 med Sony 24-70/2;8 GMll och är mycket nöjd med allt!
Vackra och intressanta bilder av både sjöborre och Venusfigurin med fin fördelning av skärpa/oskärpa och fint ljus. Bilderna påminner om effekter som man kan uppnå med vissa vintageobjektiv,
Hälsningar Sven
Mycket fina bilder, särskilt sjöborren gillar jag. Många hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg