Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Folkfest i Slottsbacken 1972

Grävde lite i arkivet och fann bilder från folkfesten i Uppsala 1972. Man höll till i Slottsbacken nedanför slottet. Det här var andra året festen arrangerades. Liknande fester avhölls på flera olika platser i landet. Festerna på Gärdet i Stockholm är kanske de mest kända. Uppsalaborna påstår dock att de var först. Kanske var det så. I alla fall hängde jag där både sommaren 1971 och 1972. Mycket folk. Ingen fylla och bråk. Skön stämning. Knappt några vakter och poliser.

Den här sommaren fotograferade jag med svartvit film, Plus-X. Kameran var som vanligt Pentax Spotmatic med en Super-Takumar 1.9/85. Bra kombination.

En vandring tillbaka i tiden. Femtio år drygt. Så såg vi ungdomar ut på den tiden. Av den äldre generationen nog betraktad som långhåriga, bråkiga och med en hopplös musiksmak. I dag tillhör ungdomarna, och fotografen, den äldre generationen och har åsikter om det uppväxande släktet. Precis som det alltid har varit.

Tiden, den förunderliga.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2023-11-25 15:00 | Läst 504 ggr. | Permalink
Alltid lika roligt att se bilder från den där tiden. Uppsala var först med såna här musik och folkfester, den första redan 1969. Och Pentax spotmatic med 85:an är en bra kombination.
/Gunnar S
Svar från pic-tor 2023-11-26 14:43
Jag kom till Uppsala 1969 och missade som det verkar ett par folkfester. Uppsala visade framfötterna här och det berodde nog mycket på det mångfacetterade musiklivet i stan. 1971 låg jag i lumpen på S1 i Uppsala. Personaldetaljen där uppmuntrade de värnpliktiga att söka medel till kurser och utbildningar för det fanns gott om pengar kvar i slutet av Bå 1970/71. Jag sökte, och fick, pengar till en fotokurs med John Chang McCurdy som lärare. Han skickade ut oss på stan för att fotografera människor. "Ni måste bli av med skräcken att fotografera främmande människor" sade han. Jag lydde och hängde i Slottsbacken två somrar i rad. Jag fotograferade också Sylvia Vrethammar i Parksnäckan 1971. Bilderna därifrån blev senare till en bok som jag personligen överlämnade till henne vid en middag i Stockholm. Vi har fortfarande kontakt med varandra. Bilder bygger broar.
Tack för kommentaren Gunnar.
Vilken skön snubbe med kavajen på puffbilden. Jag var lite för ung för att delta i detta men minns klädstilarna och att min syster såg ut ungefär så där.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2023-11-26 14:50
Det var sådan god stämning där i Slottsbacken och den här mannen reste sig spontant upp och började sjunga. Andra dansade. Många är vi som har fina minnen från de här folkfesterna. Min klädstil har väl inte förändrat så jättemycket från den här tiden.
Tack för kommentaren Lena.
Ja, det var riktigt väl fångat, tidsandan, man var ju med själv, men söderut. Bra bilder med olika personligheter, men barnet på sista blev bäst.
Svar från pic-tor 2023-12-06 10:10
Ja, det hände mycket på den tiden. Det var musik överallt – och festivaler, och barnen var också med.
Tack för kommentaren Stefan



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg