Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Uppsalabilder från 1970

Året är 1970 och det grävs och rivs överallt i Uppsala. Kring centrum och Vaksala torg ersätts de gamla husen med nya och vi får se en helt ny stad växa upp. Jag kom till staden 1969 och blev vittne till hela omdaningen. Som nyinflyttad hade jag naturligtvis inte samma känslor för det gamla som infödda uppsalabor. Men visst tyckte jag ibland att rivningarna gick för långt. På några ställen rev man inte utan genomförde upprustningar av de gamla husen. Norra delen av Svartbäcksgatan, där bl a Linnéträdgården ligger, tillhör de stadsdelar där man i stället för att riva rustade upp. Och resultatet blev väldigt bra. Småstadskaraktären bevarades. Uppsala var ju länge en relativt liten stad men har expanderat åt alla håll ut ifrån centrum. Trots att Uppsala är landets fjärde stad så är centrum fortfarande relativt litet och mycket av kommersen sker utanför centrum. Den utvecklingen är ju inte Uppsala ensamt om.

Vid den här tiden hade jag nyligen börjat fotografera och hade köpt en Pentax Spotmatic av den lokale fotohandlaren i Bergby, norr om Gävle, där jag växte upp. Torbjörn Hänsch, som han hette, blev nog glad för han var nog inte van vid sådana "stora" affärer. Det var mest bröllops- och konfirmationsbilder för honom. Innan jag började framkalla själv var det Hänsch foto som gjorde det.

Alla bilder här kommer från norra delen av Svartbäcksgatan, den sista från baksidan av gatan ned mot Fyrisån. Den delen var väldigt ruffig med flera hus i dåligt skick och några av dem gick nog inte att rädda.

Uppsala blev den stad där jag hade hela mitt arbetsliv och trots att jag inte längre bor där, eller dess närhet, förblir staden en mycket speciell plats i mitt liv. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-02-11 12:00 | Läst 753 ggr. | Permalink
Intressant! Dina bilder visar verkligen staden i förändring.
Svar från pic-tor 2024-02-12 10:35
Tack Peter. Rivningarna hade pågått en tid när jag anlände till staden 1969. Det jag visar här var aktuellt just då.
Intressanta bilder och här kan man se att just perspektivet mellan S:t Olofsgatan upp till Skolgatan är helt intakt. Man lägger ner nytt VA och drar fram fjärvärmenätet. Den stora rivningen av stadskärnan tog sin början tio år tidigare. Om den kan man tycka mycket men det var en på många sätt komplicerad fråga.
/Gunnar S
Svar från pic-tor 2024-02-12 10:39
Tack Gunnar. Svartbäcksgatan mellan S:t Olofsgatan och Skolgatan blev efter renoveringen kanske den finaste delen av centrala Uppsala och jag söker mig ofta dit när jag besöker staden.
Jättefina bilder! Kul att se för mig som är född 1970 och som spenderat en del av min barndom i Uppsala. Dessutom bodde jag i stan under en stor del av 1990-talet då jag pluggade. Så det var väldigt roligt att få ta del av detta tidsdokument! Det här är kulturhistoria! :) /Tommy-
Svar från pic-tor 2024-02-12 10:43
Tack för den trevliga kommentaren Tommy. När du studerade i staden var de mest genomgripande rivningarna och renoveringarna redan genomförda och vi hade till stora delar fått en modernare stad.
Intressant att få se dina bilder. Jag kom till Uppsala från Gävle 1987 men bodde hela studietiden i Gamla Uppsala. Lite känner jag dock igen.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2024-02-12 10:54
Min ambition när jag började dokumentera var att följa förändringarna över tid. Det blev övermäktigt – både tidsmässigt och ekonomiskt. Studielånet räckte inte till och studierna tog ju också mycket tid. Luthagsleden kom ju till under den här tiden också vilket förstörde en mycket fin stadsdel. Vi var många som protesterade men bilismen gick segrande ur den striden – som den nästan alltid gjorde på den tiden, och fortfarande gör.
Tack för kommentaren Lena.
Spännande tidsdokument.
/Affe
Svar från pic-tor 2024-02-12 10:55
Ja, det hände mycket i Uppsala på den tiden. Mycket blev till det bättre, men inte allt.
Tack Alf.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg