Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fotografering genom fönster

Att fotografera genom en fönsterruta har jag testat några gånger och det har i de flesta fall gått bra. Vi har ju också sett flera exempel på det här på FS. Då tänker jag främst på Lenas fina bilder från gömslet i Ungern. Men när jag gör det hemma hos Lisbeth går det inget vidare. Hon hänger ut mat till fåglarna i några buskar på uteplatsen och våra vanliga småfåglar kommer och äter. Jag riggade upp min kamera med ett 200-600 objektiv och fotograferade genom vardagsrumsfönstret. Det är ett tvåglasfönster dör rutorna sitter relativt långt ifrån varandra. Skulle tro att det är 8-9 cm. Kanske är det avståndet som gör att bilderna blir knasiga. Det blir något slags brytningsfel med bl a dubbelkonturer och oskärpa. Att fönstret inte har tvättats under vintern har säkert också betydelse.

Bilden på talgoxen har jag fått redigera en hel del. Reducerat dis, ökat kontrast, textur och exponering. Jag har också reducerat bruset med ca 60%. Tidigare har jag enbart fotograferat genom en glasruta och det har fungerat hur bra som helst. Jag antar att det enbart var en glasruta i gömslet där Lena var i Ungern också?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-02-20 11:30 | Läst 399 ggr. | Permalink
Äldre fönsterglas är inte alls lika plant som modernt, så t ex originalfönster i äldre hus brukar vara ganska hopplösa ihop med längre brännvidder. Däremot ser fönstrena trevligare ut på andra sätt...
Svar från pic-tor 2024-02-20 11:48
Radhuset som Lisbeth bor i är drygt 50 år gammalt. Några grannar har bytt till moderna treglasfönster och Lisbeth funderar att göra det också. Skarpare talgoxar i framtiden kanske? Tack Martin.
Hej Torbjörn
Mina genomfönster bilder blir skarpa. Men genom vindrutan på bilen blir det inte alls bra, kanske pga lamineringen.
Vi ses
Roland
Svar från pic-tor 2024-02-20 20:36
Hej Roland. Får testa dina fönster vid tillfälle :). Det är nog fönsterkonstruktionen som det beror på. Avståndet mellan rutorna tror jag har stor betydelse.
Vi ses på årsmötet.
Hej Torbjörn,
det var ett glas i gömslena i Ungern och dessutom ett specialglas för att ge så lite reflektioner som möjligt. Hemma har vi treglasfönster och mot husets baksida (skogen) är fönstren ca 20 år gamla. Det går bra att fotografera rakt ut genom dem, men det blir sämre om jag fotar snett genom glaset. Rutorna behöver däremot inte vara nyputsade. Om så var fallet skulle jag aldrig får några bilder :-)
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2024-02-20 20:42
Förstår att fönstren vid gömslet i Ungern är av hög klass. Det är väl en del av affärsidén. Mina treglasfönster sitter rutorna närmare varandra än i Lisbeths tvåglasfönster. Som jag redan nämnt tror jag att det har viss betydelse. Ska testa att fotografera genom mina (smutsiga) fönster för att se om mina funderingar stämmer.
Tack för kommentaren Lena.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg