Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kaffetåren

Här bjuds det på bullar, kakor och tårta. Och naturligtvis kaffe till de vuxna och saft till de små. Året är 1976 och det hade tidigare på dagen varit bröllop mellan min syster Marianne och Lennart. De sitter till höger på bild med lillpojken Mikael. Min mor, till vänster, är på väg att lämna bordet för någonting. Bakom henne sitter morbror Holger med fru Märta. Mittemot dem sitter Lennarts pappa Moje. Stämningen är god, förmodligen har Holger berättat något roligt och alla skrattar. Holger kunde ibland vara makalöst rolig – en sann naturbegåvning.

Kamera Pentax Spotmatic med Super Takumar 3.5/35 och blixt rakt på. Film troligen Kodachrome, II eller 25? Enkelt men simpelt, som min mor brukade säga. Förstod inte alltid vad hon menade med det.

I dag finns bara Marianne, Lennart och Mikael kvar i livet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-03-20 07:30 | Läst 454 ggr. | Permalink
Den här typen av kaffetår minns jag tydligt från när jag var liten. Min mamma hade 10 syskon och när någon av dem kom på besök (med familj) kunde det se ut så här. Hembakade småkakor, kaffe i små kaffekoppar med tillhörande assietter, blommiga dukar. Det var ofta trångt runt bordet och askkoppen var bara tillfälligt bortplockad. Bilden väcker en massa nostalgiska tankar.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2024-03-22 13:09
Ja, vi har nog alla minnen från barndomens fikastunder med alla bakverk som det bjöds på. Min mor var otroligt skicklig på att baka och hemma var kak- och bullburkarna alltid välfyllda. Eftermiddagsfikat var nästan heligt hemma hos oss och det ville man inte missa. Tack Lena för kommentaren.
Jättebra bild - det avgörande ögonblicket! Det är just den sortens bilder som får ett så enormt stort personligt värde när åren går...

Jag kommer ihåg att vi skrev året 1974 när jag tog min sista Kodachrome II och sedan stoppade min första Kodachrome 25 i kameran.
Dom flesta familjebilder från denna tid var tagna med Instamatic och negativ färgfilm, och dom är ljusår från den kvalitet du visar här - trots direktblixten.
Svar från pic-tor 2024-03-22 13:16
Ja, det är ju vardagsbilderna som oftast utgör grunden för våra minnen i livet och som därför är så viktiga. Tyvärr försvann många negativ från mitt barndomshem. Då ansågs att bilderna var viktigast, inte negativen. Tack för kommentaren Peter.
Nostalgiskt ögonblick och visst såg det ut så här, man samlades vid fler tillfällen å dukade upp 7 sorters kakor och tårta. Alla deltog aktivt stora som små.
Jag minns man tyckte läsk var speciellt som valdes med omsorg ur en back vid festliga tillfällen.
/N
Svar från pic-tor 2024-03-22 13:24
Hemma hos oss var det nog vanligare med 17 sorters kakor. Min mor var en hejare på att baka. Läsk hade vi endast på storhelgerna. Hemgjord saft var det som gällde annars. Det gällde att kunna fikats strikta regler. Bullar och kakor först, sedan tårta. Tack Nini för kommentaren.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg