Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Flektogon 2.4/35 MC

Kul att läsa Wolfgangs inlägg om det fina Flektogon 2.4/35 MC-objektivet. Jag har ett likadant med M42 gänga. Det har serienummer 10589558 så det är troligen tillverkat kring 1980. Ibland tar jag fram det fast det var länge sedan nu. Inspirerad av Wolfgang tog jag nyss några bilder från mitt köksfönster och en närbild från köksbordet. Resultatet är fint tycker jag. Objektivet har låg distorsion och jag gillar också färgåtergivningen.

Fotograferad med adapter till Sony A7 R III. Analoga objektiv fungerar fint också till digitalkameror.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-04-05 14:15 | Läst 428 ggr. | Permalink
Ser ju alldeles utmärkt ut, som det skall göra med detta objektiv.
Eftersom du gav numret så har jag kollat i Zeiss dispositionskort:
Ditt objektiv lämnade Jena i en tillverkningsomgång av 3000 objektiv den 15 juni 1979
Svar från pic-tor 2024-04-05 17:08
Tack Peter för informationen. Jag köpte det på e-Bay för ca 20 år sedan efter att jag läst positiva recensioner. Fungerar alldeles utmärkt på min digitalkamera tillsammans med den likaledes utmärkta adaptern från Kipon. Focus peaking är ett bra hjälpmedel vid fokusering. När jag köpte mitt ex fanns det ganska många till försäljning. Kanske ingick tillverkningen av objektivet i någon form av femårsplan som inte styrdes av verklig efterfrågan.
syntax 2024-04-05 19:19
Svår fråga. DDR styrdes inte ekonomiskt av femårsplaner precis, men man hade naturligtvis centralt tummen på industrin.
VEB Carl Zeiss JENA hade en rätt stor "naturlig" efterfrågan, då man försörjde hela östblocket med finare optik.

Dåförtiden kunde man köpa östtyska Zeissobjektiv till politiska priser här i väst (läs svinpris). Det är många som ångrar sig nu, att dom inte slog till - nu när politiken har falnat, och dessa gluggars verkliga standard kommer fram.
Torbjörn, utmärkta bilder! Jag känner igen objektivets karaktär. Närbilden är underbar mjuk och alldeles speciell! Bilden från köksfönstret är också mycket bra! Du bor vackert! Mvh Wolfgang
Svar från pic-tor 2024-04-06 10:53
Tack Wolfgang. Ja, det här objektivet är en liten godbit och det kostade inte särskilt mycket när jag köpte det. Det fanns då för 20 år sedan många att välja bland. Jag bor fint några kilometer från centrala delarna av Gävle.
Gillar också dom här bilderna! mjukt och fint men ändå distinkt, mycket snyggt. Många hälsningar/ Björn
Svar från pic-tor 2024-04-06 10:57
Tack Björn. Ja, objektivet tecknar fint. Borde använda det oftare. Jag har några gamla fina Pentax objektiv med M42 gänga också som jag gillar.
Ja, det är helt rätt, analoga objektiv fungerar utmärkt på digitalkameror, och dessutom mer spännande och utmanande att fotografera med, ibland mer givande bildmässigt också!
Svar från pic-tor 2024-04-13 10:58
Tack Stefan. Jag fortsätter att testa mina gamla M42 objektiv, men jag vill ha lite mer färger i i naturen. Lite för färglöst och platt här fortfarande.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg