Tobbes blogg
Fisksoppa med skrädmjölsbröd
L. bakade skrädmjölsbröd till fisksoppan i går. Som vanligt smakade både soppan och brödet alldeles utmärkt. Förevigade mästerverken med mitt fina SMC Takumar 1.4/50 mm, tillverkat någon gång mellan 1972 och 1975. Det finns fler varianter av det här objektivet, varav ett är tillverkat av toriumglas och därför är radioaktivt. Det är inte min variant. Jag gillar objektivets mjuka oskärpa och färgåtergivning. De här bilderna är mycket lite redigerade.
Fokusering med manuella objektiv på en digitalkamera kan ibland vara lite knepig. Trots hjälpmedel som focus peaking. Man ska inte alltid lita blint på den tekniken för skärpan sitter inte alltid där man vill ha den. Därför förstorar jag alltid sökarbilden när jag fokuserar. Det gör att det inte alltid går så snabbt att ta en bild. Fotograferingen blir lite lugnare, kanske till och med mer avkopplande.
På återseende
Torbjörn



Tack Wolfgang. Ja, det här objektivet har fin karaktär.
Tack Stefan. Nej, det är inte gurkmeja i soppan utan saffran. Det ger soppan en härligt gul färg och delikat smak. Objektivet med toriumglas tycker en del är det finaste i den här serien. Jag är mycket nöjd med mitt ex.
Tack Björn. Fotograferingen var inte planerad men när jag fick se färgen på soppan tog jag fram kameran. Soppan smakade utsökt med ett glas vitt.
Hälsningar Lena
Tack Lena. Saffran gav den fina färgen, och smaken. Saffran förekommer rätt ofta i fisksoppa. L. bakar ibland matbröd på skrädesmjöl. Det ger fin fyllighet och smak.
Ing-Marie
Fisksoppen innehöll bl a lax, torsk, vitt vin, vitlök, jordärtskocka, salt, vitpeppar och så naturligtvis saffran. Tack Ing-Marie.
Soppan ser riktigt god ut.