Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Så var det då dags att fotografera "naket"

"I dag ska vi fotografera naket" säger vår fotolärare John Chang McCurdy. Året är 1971 och jag gör min värnplikt vid S1 i Uppsala. Jag har beviljats bidrag från personaldetaljen för att gå en fotokurs på Kursverksamheten. Vi är ett gäng grabbar och endast några tjejer som går kursen. Vi har tidigare uppmanats att gå ut på stan och fotografera människor. Jag har fotograferat Sylvia Vrethammar som hade en show på Parksnäckan. Hennes första utanför Stockholm. Bilderna blev långt senare till en bok som hon blev väldigt glad över att få. Men nu gäller det alltså "naket". 

Två tjejer ställer upp som nakenmodeller. Ingen verkar ha tidigare erfarenhet, varken bland modellerna eller oss kursdeltagare. Jag känner mig ganska så obekväm. Jag har endast en 85:a till min Spotmatic så det känns lite trångt i det inte alltför stora rummet. Rummet är spartanskt inrett med endast en matta på golvet. Belysningen ställer John in och så är det bara att sätta i gång. Vi får en del tips och råd men det går trögt. 

Jag koncentrerar mig på att få till några hyfsade porträtt. Inte lätt för vi är hela tiden i vägen för varandra...

Många år senare sitter jag och dricker kaffe på Inst för lärarutbildning, min arbetsplats 1991-2003, med några arbetskamrater. Vi kommer in på fotografering och då frågar Kenneth: "Kommer du i håg Gabriella?" "Nej", svarar jag. "Den nakna tjejen på fotokursen vi gick 1971", svarar Kenneth. Jag försöker erinra mig den kursen och får hjälp av Kenneth att minnas. "Jaså, var du också med på den kursen", frågar jag? Han nickar instämmande och fortsätter att berätta om den här dagen då vi fotograferade naket.

Själv har jag glömt bort nästan allt. Tyckte det mesta var pinsamt och jag tyckte synd om modellerna.

Ser i min negativpärm att jag använt Tri-x (ISO 400) och D-76.

Jag minns att jag gillade Sam Haskins bilder vid den här tiden, men trots den här kursen blev det inget mer naketfoto för min del.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-06-01 14:45 | Läst 629 ggr. | Permalink
Fina bilder ändå. Varför skulle nakenfoto vara så illa? Kroki är ju en etablerad konstart t.ex. Kanske för att man känner igen modellen lättare på ett foto?
/Tomas
Svar från pic-tor 2024-06-01 21:46
Jag har absolut inget emot nakenfoto. Det kan vara väldigt vackert om det är snyggt gjort. På kursen upplevde jag inte att arrangemanget var så lyckat. Tack för din kommentar Tomas.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg