Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Siesta

Många städer är stenöknar med få ställen där människor kan få vila och avkoppling. Människorna driver därför omkring i affärer för att komma undan trafik, buller, asfalt och betong. Det finns ofta grönområden, men de ligger en bit utanför stadskärnan. Jag såg ett program på TV från New York där arkitekter och stadsplanerare arbetar med att omdana staden med mer utrymme för torg och andra samlingsplatser utan biltrafik. Staden behöver anpassas mer för de människor som bor där men även för de som besöker staden.

Här har några människor tagit en siesta mitt på dagen då solen steker som värst. Några träd ger behövlig skugga och svalka. En liten oas mitt i staden. Bekväma stolar och soffor finns att sitta ned på. 

Tyvärr är denna oas ganska så liten. Den finns i kanten av stadens stora torg. Resten av torget är tom och ödslig stenöken. Onödigt tycker jag. Det behövs så lite för att öka trivsel och välbefinnande. Jag har lämnat förslag till kommunen men utan att vinna gehör. 

Varför inte låta några landskapsarkitektstudenter få göra ett examensarbete i syfte att öka trivseln på det trista torget?

Ni som styr min stad, som är Gävle, gör något för de människor som bor där och för de turister som besöker staden. Normalt söker sig människor till stadens torg, men där finns tyvärr inget intressant att finna. Bara sten och betong.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-06-05 18:00 | Läst 541 ggr. | Permalink
Nutidens förtätning är sorgligt? Gröna oaser offras för bebyggelse. Det kommer vi att ångra!
Svar från pic-tor 2024-06-08 11:37
Förtätningar spelar roll absolut att oaserna i stadskärnan försvinner. Men även butiksflykten från centrala staden till områden utanför spelar roll. Folklivet tunnas ut och underlaget för att driva cafeer och serveringar försvinner. Tack för kommentaren Sven.
Kanske skulle byta ut några stadsplanerare mot landskapsarkitekter..
Tycker nog också att inredningen på bilden inte ser så värst inbjudande ut.
HaD/Gunte..
Svar från pic-tor 2024-06-08 11:43
Fler landskapsarkitekter i stadsplaneringen skulle kanske göra skillnad. Människan glöms lätt bort i stadsplaneringen. Bilen har tagit stor plats väldigt länge. Håller med om att möblemanget är rätt så spartanskt och inte så värst inbjudande. Men det är det enda som finns och man slipper stå. Tack Gunte för kommentaren.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg