Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kolmården revisited

1977 arbetade jag på Lärarhögskolan i Uppsala. Under våren hade det beslutats att personalen skulle göra en utflykt till Kolmården. Så i början av juni drog en fullpackad buss i väg till den stora djurparken intill Bråviken. Vi var ett gäng förväntansfulla människor som tågade in till de väntande djuren. Naturligtvis hade jag med mig min Pentax Spotmatic laddad med Kodachrome. Objektivet som satt på var det härliga Super Takumar 1.9/85 mm. För ett tag sedan skannade jag in ett antal dior med min Epson 4870 mest för att se om kvaliteten höll. I kväll tog jag in några bilder i Photoshop och jag tycker att de ser bättre ut än vad jag hade vågat hoppats på. Jag tycker t ex inte att färgerna har förändrats särskilt mycket sedan 1977. Diorna har hela tiden förvarats mörkt och torrt i sina magasin i vanlig rumstemperatur. I början blev de relativt flitigt projicerade på duk men de senaste ca 20 åren har de inte exponerats för vare sig dagsljus eller konstljus. Förutom den stund de blev inskannade förstås. Man kan i det här sammanhanget naturligtvis undra över hur mina digitala bilder kommer att se ut om 30 år?

 

Kolmården 1977

Det som imponerade mest på oss var de härliga delfinerna

 

Välkommen till lejonets kula

 

Jag ska ner och kolla vad kompisarna har för sig

 

Björnungarna ska då slåss för jämnan

 

Men kolla in, vad är det där för något

 

Ah, ett par solbrillor. De är mina!

 

Här är vår mysiga sandlåda

 

Härifrån tar jag det stora språnget

 

Här ligger bergslejonet och lurar

 

Folk säger att vi är gulliga

 

Fast ibland busar vi lite. Vi är ju trots allt lejon

 

Slut på kapitel I.

 

 

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Inlagt 2009-12-13 00:11 | Läst 3580 ggr. | Permalink
Visst är det kul att se på sina gamla bilder och extra roligt blir det när man upptäcker vilken bra kvalitet diorna håller,särskilt då Kodachrome.
Mycket bra bildserie.
Hälsningar
Stig
Svar från pic-tor 2009-12-17 19:01
Kul att du gillar de gamla bilderna från Kolmården. Funderar på att skaffa en vassare skanner innan jag kör igång med att skanna fler gamla dior och negativ.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg