Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Arbeit Macht Frei är stulen

Läser i tidningen att den ökända skylten med inskriptionen Arbeit Macht Frei, som sitter över porten till nazisternas förintelseläger Auschwitz,  är stulen. Skylten var det första som judar, zigenare och motståndare till nazisterna mötte när de kom till Auschwitz. Arbeit Macht Frei, d v s  Arbete Skapar Frihet; tänk att nazisterna kunde vara så utstuderat grymma att "välkomna" människor, som skulle gasas ihjäl, på det här viset. Innan fångarna mördades skulle de förödmjukas inför herrefolket så långt det bara gick. På jobbet gjorde vi ett studiebesök till Auschwitz och Birkenau i mars förra året. Väldigt många som avrättades tillhörde eliten. Det var läkare, professorer, forskare och vetenskapsmän. Kort sagt människor som kunde tänkas utgöra ett hot mot nazisterna. Det finns mycket att säga om nazisternas illdåd. Har man möjlighet att besöka Auschwitz/Birkenau tycker jag att man ska göra det. Vi bodde i den charmiga staden Krakow, som inte ligger så långt ifrån de här lägren.

 

En tidig morgon i mars 2008 väntar vi ivrigt (?) på att bli insläppta till nazisternas förintelseläger Auschwitz

 

 

På återseende

/Torbjörn

 


 

Inlagt 2009-12-18 20:30 | Läst 3524 ggr. | Permalink
Tänkte åka till Polen (bl a) nästa sommar med motorcykel, men frågan är om jag vågar åka till Auschwitz och Birkenau!

Var i Rzhev (ca 20 mil väster Moskva) i somras (och förra sommaren). Där stupade, om jag inte kommer fel ihåg, ca 1.000.000 ur röda armén och ca 500.000 ur den tyska armén.

När jag var där i somras begrovs ca 500 tyska soldater. Urnorna placerades i graven med ca 10cm mellanrum.

Dessförinnan besökte jag Tali och Ihantala i Karelen. Där utkämpades Nordens största slag genom tiderna i slutet av juni och början av juli 1944.

/Leif L
Svar från pic-tor 2009-12-18 23:20
Är du i trakterna ska du naturligtvis göra ett besök. Krakow är en förtjusande stad som du inte får missa. Krakow var ju länge Polens huvudstad innan Warszawa blev det.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg