Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det nya Uppsala växer fram I

Hösten 1969 flyttade jag från Hamrånge i Gästrikland till Uppsala. Jag hade skrivit in mig vid stadens universitet. Vid den tiden revs mycket av det gamla Uppsala och nya byggnader sköt i höjden. Något som under lång tid debatterades i olika sammanhang. Många menade att staden förstördes medan andra menade att det var skönt att bli av med de gamla rucklen. Själv stod jag nog någonstans mittemellan. Många hus var i bedrövligt skick och där var rivning det enda alternativet. En del hus var däremot inte alls så dåliga så de borde ha rustats upp i stället för att rivas. Tillsammans med en kompis gick jag runt i de centrala delarna och dokumenterade vad som pågick. Vi hade som målsättning att fotografera varje dag. Tyvärr räckte varken tiden eller pengarna till ett sådant åtagande. Alla bilder är tagna med Pentax Spotmatic och Super Takumar 3.5/35 mm. Filmen var naturligtvis Tri-x framkallad i D76. Filmen är scannad med Epson 4870. Bilderna är från 1970, november månad, i gråväder. Har lagt på ganska mycket kontrast i efterhand. Jag planerar att publicera fler bilder från den här tiden.

 

Stora arbeten pågår på Svartbäcksgatan alldeles intill Linnéträdgården. Hela gatan är uppgrävd

 

Nya cementrör ska grävas ned (Svatbäcksgatan). Lägg märke till att killen röker pipa

 

Det var inte lätt för fotgängarna att ta sig fram. Svartbäcksgatan, vy mot Skolgatan. Linneträdgården till höger

 

Korsningen Sturegatan och Odengatan. Ett nytt flerfamiljshus skjuter i höjden. Vid den här tiden bodde jag i ett studenthem alldeles till höger i bild, innanför trästaketet.

 

Fotgängarna får snirkla sig fram mellan lastbilar och containrar. Svartbäcksgatan mot Skolgatan. Linnéträdgården ligger bakom planket till höger.

 

Är inte så säker på vilken gata det här är. Jag tror att det är S:t Olofsgatan, alldeles intill Svartbäcksgatan.

 

 

Det är dags för lite lunch och en promenad innan det blir för mörkt.

På återseende

/Torbjörn

 

 

Inlagt 2009-12-20 13:52 | Läst 4159 ggr. | Permalink
Sådana här bilder får du gärna lägga upp fler. Mycket intressant.
Svar från pic-tor 2009-12-20 17:07
Kul att du gillar mina gamla bilder Per.
Mycket trevliga bilder från ett växande Uppsala i moderniseringstagen. Likt Per ser jag mycket fram emot att se fortsättningen

/Mats
Svar från pic-tor 2009-12-20 17:09
Mats, jag ska fortsätta gräva bland mina gamla negativ.
Jättekul att du har kvar denna skatt. Ge oss mer :)
Svar från pic-tor 2009-12-20 17:15
Du har inspirerat mig mycket Micke med dina gamla bilder. Tyvärr har min scanner inte fungerat så bra en längre tid med min nya dator. På fotomässan nyligen talade jag med en Epsonrepresentant om problemen och han rekommenderade att ladda ned uppgraderingar från Epsons engelska hemsida. Till min stora glädje så fungerar det igen. Funderar dock på att skaffa mig en vassare scanner. Som jag sade till Mats så fortsätter jag att leta i mina negativpärmar efter bilder från den här tiden.
Härligt att du delar med dig Och kanske vi ses efter Jul Ha det bra och god Jul/bert
Jag flyttade oxå till Uppsala 1970, 7 år gammal. Började inte fota förrens 1974.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg