Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag använder småbild numera och tänker på Linnés sexualsystem

Ja, så har man då köpt sig en småbildskamera. En Sony A850. Utrustad med det förvillande begreppet fullformatssensor. Med en förskräcklig massa pixlar. Noga räknat  24,6 miljoner. Det stämmer säkert. Har inte kontrollräknat. Då borde det rimligtvis inte finnas sensorer som är större till formatet. Men se det finns det. Här råder en stor begreppsförvirring. Borde inte digitala kameror klassas efter hur stora sensorer de har. De systemkameror som har sensorer i storlek motsvarande småbildsnegativet kan rimligen inte kallas för fullformatskameror. En ny klassificering, som inte anknyter till de analoga kamerorna, borde kanske införas. Jag har inget bra förslag men längden på diagonalen, eller ytan uttryckt i mm skulle kunna vara klassificeringsgrunder. Sedan skulle man också kunna lägga till antalet pixlar uttryckt i antal miljoner. Då skulle man kunna dela in kamerorna i familjer, likt Linnés sexualsystem. Nu menar jag inte att vi ska tala om antalet ståndare och pistiller igen. Jag tror nog att ni fattar grejen.

Åter till mitt kameraköp. Rajala foto har haft en kampanjvecka och erbjudit väldigt bra priser på ett antal kamerasystem. Eftersom jag har en hel del objektiv med s k A-fattning (från f d Minolta) så blev till slut locktonerna att köpa en Sony A850 för förföriska. Priset inklusive den nya zoomen 2.8/28-75 mm var 19 999 kr. Jag ser att t ex CyberPhoto tar 28 490 kr för motsvarande paket så priset var verkligen bra. Jag har sedan tidigare en Sony A700 som jag tycker väldigt mycket om. Det blir svårt att skiljas från den för vi har verkligen blivit ett team. Den har en mycket bra ergonomi och bildkvalitén håller mycket hög klass. Ända sedan de sk fullformatskamerorna kom har jag haft som målsättning att en dag köpa en sådan. Att det blev just nu var inte planerat utan en ren tillfällighet. Mitt första intryck av A850 är mycket gott. Den är fantastiskt skön att hålla i. Eftersom jag kommer från A700 är det inte så stora skillnader. På A850 har man flyttat på några knappar för att få plats med den lilla displayen på ovansidan. Det finns ingen inbyggd blixt. Så kommer vi till sökaren. Fast A700 har en fin sökare så hamnar den i lä jämfört med den i A850. Wow, vilken härlig och ljus sökare. Detta ska hädanefter bli min musik! Det första klonket från slutaren fick mig nästan att sätta mig på ändan. Här är det stora saker som är i rörelse och det känns sannerligen. Kan det verkligen hålla i längden? Det återstår att se.

Här visar jag några av de första bilder jag tog med kameran. I morgon blir det nog en sväng till Hötorget. Dels för att testa kameran, dels för att se om jag hittar några indianböcker av Edward S. Ellis eller romaner av Eyvind Johnson.

 

 

Fortsätter att utforska min Sony A850 i morgon och hoppas på bättre väder.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2010-02-06 17:19 | Läst 2753 ggr. | Permalink
Lycka till med den nya kameran
Svar från pic-tor 2010-02-06 23:28
Tack Bengt. Det ska bli spännande att se hur vi kommer att trivas ihop.
Schysst med ny kamera. Bild nr 2 är riktigt kul tycker jag.
Men ni verkar ju inte ha nå'n snö i Knivsta!?!?
//Kurre
Svar från pic-tor 2010-02-06 23:33
Scooteråkaren kom med en ryslig fart över bron men jag hann precis vända mig om och få korn på honom. Snö har vi så det räcker i Knivsta. Gränsen mellan Uppsala och Knivsta går precis här vid bron.
Kul att du gillar bilden.
Kul för dig, Torbjörn. Nu får du bildfiler som är STOOORA ... För du fotar väl inte JPEG med en fullformatare, eller? / mvh FiCa1
Svar från pic-tor 2010-02-06 23:41
Hej Finn! Nej, jag fotar allt i RAW. Fast inte riktigt. Sony har ett ngt komprimerat RAW-format också - cRAW. Det är det jag alltid använt i min gamla A700 så jag startar med det i A850 också. Jag konverterar till DNG i Lightroom och filerna jag hittills tagit väger ca 23-28 MB. Så visst kommer det att bli tungt att bära :).
Flottsund, visst står/stod/ligger sparbankseken nånstans uppe i högra hörnet av bilden?

Och raketen, när jag bodde kvar i stan var det fortfarande militärer som kutade omkring i de trakterna.

Kul med allt som förändras, och kul när det blir tydligt i bilder. Urklipp i tidens gång liksom, fast FLottsund verkar vara sig likt.

Ha det gott!
Svar från pic-tor 2010-02-06 23:51
Hej Tomas! Ja, det är sant att det har stått en gammal ek uppe vid gamla Stockholmsvägen. Fast jag tror inte att det var den som var ursprunget till den s k Sparbankseken. Frågan har naturligtvis disputerats i Upsala Nya Tidning. För mig och mina barn har den dock alltid varit Sparbankseken.
Där bilden på raketen är tagen låg mycket riktigt, som du skriver, militära förläggningar. Bl a Kadettskolan och Tolkskolan. Jag gjorde lumpen på S1 som låg alldeles intill.
Visst är det kul med nya grejor. Upplösningen är helt otrolig.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg