Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kan en Sony A850 ge Leicakänsla?

Helt nyligen skaffade jag mig en s k fullformatskamera. En Sony A850. Plötsligt upplever jag en helt ny dimension inom fotograferingen. Kanske påminner den om den känsla Leicafotograferna ofta talar om? Den stora, ljusa, helt underbara sökaren. Det korta skärpedjupet. Kvalitén på bildfilerna. Den suveräna, inbyggda antiskakfunktionen. Jag fotograferar i cRAW och vid konverteringen gör jag i stort sett ingenting. Det mesta ser fantastiskt fint ut från början. Exponering, färger, vitbalans mm i stort sett helt perfekt. Det känns dessutom som om man kan croppa bilderna hur mycket som helst.

Det händer att jag promenerar på kyrkogårdar när jag är ute och reser. Inskriptionen på gravstenarna, framför allt på de gamla, ger mycket information om de döda och platsen de bodde på. Vad de hade för yrke t ex och hur gamla de blev naturligtvis. De kan också berätta om tider då det rådde missväxt och om epidemier som drog fram. På gamla kyrkogården i Hamrånge (Gästrikland) finns många barngravar. Där finns också gravar med unga kvinnor som dött i samband med förlossningen och där barnen avlidit strax därefter. Det kan vara mycket gripande att se och man förstår vilket enormt lidande dessa människor gick igenom.

I helgen som var tog jag en promenad på gamla kyrkogården i Uppsala med min nyinköpta kamera. Mest för att lära känna den. Solen sken och gravstenarna hade tjocka, vita mössor av snö. Det såg ganska så lustigt ut. Här är några smakprov.

Gaveln i förgrunden med rejäl pälsmössa

 

Jag blir alltid berörd när jag passerar den här graven. Det är någon som väntar, eller sörjer

 

Vem var denne Fabian?

 

Vem ligger begravd tillsammans med Lewenhaupt? Till våren vet vi

 

Ett vackert guldkors som lyser i solen

 

Snödekorerat kors

 

Olivecrona är mest känd för sitt engagemang för avskaffandet av dödsstraffet i Sverige

 

Fredrik Ferdinand Carlson. Uppfostraren, statsmannen, häfdatecknaren (Läsning för svenska folket 1911)



Liten pojke med flöjt, eller möjligen sälgpipa



Vacker röd gravsten. Kan vara röd granit



Skuggspel



Avslutar med en törstsläckare på kylning


Allt fotograferat med Sony A850 och Sony SAM 2.8/28-75 mm

På återseende
/Torbjörn



Inlagt 2010-02-10 17:52 | Läst 5232 ggr. | Permalink
Jag har återkommit till dina bilder ett par gånger nu. De här bilderna är det absolut bästa argumentet till att skaffa en A850 jag sett hittills . Underbara färger och en dynamik som vida överträffar min. 3D-känslan är inte så dum den heller.
Jag har försökt att övertyga mig själv att kameran inte passar mig och att jag borde vänta på uppföljaren till A700, men allt det rinner av mig när jag ser dessa bilder. Gillar speciellt "Skuggspel" och"Olivecrona..."
Svar från pic-tor 2010-02-14 08:15
Tack Magnus för din kommentar. Den gladde mig mycket. Jag har också gått och väntat på uppföljaren till A700 men kunde inte motstå frestelsen att köpa en A850 när Rajala foto hade sin kampanj. Som du förstår så har jag inte ångrat mig. Första filen jag öppnade i PS gav en magisk känsla. Exponering, färger, kontrast var så gott som perfekta redan från början. Upplösningen är ju helt makalös. Jag tycker fortfarande att A700 är en fantastiskt fin kamera men A850 ligger i en helt annan klass. Visst är det en stor kamera och ganska så tung. Men du får ju en sökare som är hur stor och ljus som helst och man vänjer sig ganska så snabbt vid den större storleken.
På vilket sätt skiljer sig A850 mot A700 förutom större sökare och högre upplösning? Är exponeringen och färgerna bättre? Har du provat att konvertera från raw och hur påverkas färgerna av det?
Själv så har jag problem med att få till 7D:s färger i PhotoShops rawkonverterare och skulle bli lycklig om jag slapp det problemet. Dessutom blir den lokala kontrasten sämre med raw.
Hur är 28-75 sam när det gäller kantoskärpa och CA? Har ett sånt fast Tamrons utan SAM och jag tycker att CA kommer fram mer på det än mitt Tamron 17-50.
Lite sugen är jag som du märker... :O)
Svar från pic-tor 2010-02-14 20:12
Hej Magnus. Jag fotar i cRAW, det gjorde jag med A700 också. Jag tycker att färgerna är något mer mättade, autofokusen mer exakt samt att exponeringen kanske också är ngt mer exakt. Jag har mest provat centralpreferens. Jag tycker att färgerna håller hela vägen från DNG (konverterar i LR) till Jpeg eller Tiff. Jag har inte testat utskrifter ännu. Sonys 28-75 tycker jag är OK. Jag har upptäckt CA i kanten på en bild jag tog på några nypon. Det verkar vara skarpt i alla fall i de centrala delarna. Har som sagt inte kollat så noga. Jag har också testat med Sony 70-300/4.5-5.6 G SSM och det fungerar i stort sett bra. Jag har dock ibland märkt av en fördröjning vid fokuseringen. Om det beror på för långsamt minneskort, SanDisk Extrem III 30 MB/sek, eller autofokusen vet jag inte. Kan inte erinra mig att jag hade sådana problem med det objektivet tillsammans med A700. Men som jag redan nämnt så upplever jag att autofokusen är mycket exakt.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg