Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det ringer, det ringer, skynda dig att svara.....

Att se folk prata i mobiltelefon på alla möjliga ställen är ju ingen nyhet direkt. Ändå så händer det att jag stannar upp och reflekterar en stund över det synnerligen flitiga användandet.  Vad pratar man om? Jag läste om en undersökning i tidningen för ett tag sedan om att t ex tonåringar ständigt ringer runt till sina kompisar för att hålla sig uppdaterad om vad som har hänt och vad som är på gång. Det lär finnas en rädsla hos dem att hamna utanför de många olika nätverk de är med i. Kanske är det så. Det skulle i alla fall kunna vara en förklaring till det flitiga ringandet. Jag skriver inte detta för att jag är motståndare till mobiltelefonen. Tvärtom. Jag har en själv men använder den inte så ofta. Jag har inte det behovet helt enkelt.

Den fråga man kan ställa sig är väl varför vi hela tiden måste vara tillgängliga. Varför kan inte samtalet vänta tills vi kommer hem? Det är det jag undrar över. Om vi nu bortser från de yngsta användarna och deras skäl till det ständiga ringandet - varför ringer vi alla andra och vad är det som avhandlas. Det skulle också vara intressant att veta i vilken utsträckning mobiltelefonen bidragit till den ekonomiska utvecklingen. Då tänker jag inte i första hand på tillverkarna, operatörerna och diverse försäljningsled utan vad möjligheten att använda mobiltelefonen nästan överallt och när som helst inneburit för den ekonomiska utvecklingen, samhällsutvecklingen - ja utvecklingen överhuvudtaget. Mobiltelefonen har kanske inte alls bidragit till utvecklingen? Folk pratar för mycket och hinner inte arbeta? Kan det vara så?

Det är några tankar som kommer till mig denna strålande vackra vårvinterdag. En kort promenad på stan i Uppsala och Stockholm gav följande bilder som kan illustrera inlägget ovan. Bilderna är obeskurna och minimalt processade.

 

På återseende, eller möjligen, vi hörs!

/Torbjörn

 

 

Inlagt 2010-03-10 17:34 | Läst 4766 ggr. | Permalink
3e bilden står ut, helt i en klass för sig själv!
Svar från pic-tor 2010-03-10 18:10
Hej Filip! Jag håller med dig. Den bilden blev inte så tokig. Det är första gången jag ser någon som satt fast mobilen i en kedja.
Jag trodde det var sladden till hörlurarna och en mp3-spelare, men när jag tittar närmre ser jag att det är en kedja:)
Vad gäller mobiltalandet, så jag tror jag att så här är det hemma hos människor,
men nu ser vi det också.. :)
/B

Ps. Ibland på pendeln, eller i butik, så kan jag låta telefonen ringa utan att svara... :) :) :)
Svar från pic-tor 2010-03-10 19:13
Hej Bengt! Jag undviker också att svara ibland när det inte passar. Den trend som varit under ett antal år är att människor utomhus utestänger sig från omgivningen med mp3-spelare, mobiltelefoner mm. När de joggar eller går på stan är det inte omgivningens ljud de lyssnar på utan musik av olika slag. Något för mig helt främmande.
Vilke superbra idé att fotografera alla mobilanvändare.
Jag är själv otroligt dålig på att prata i telefon...helst inte alls. Blir stressad när någon ringer och bara pratar och pratar.
/Lena
Svar från pic-tor 2010-03-10 23:02
Hej Lena! Jag har länge tänkt på att dokumentera olika saker vi människor har för oss. Det omfattande mobilpratandet är en företeelse som jag nog kommer att fortsätta dokumentera. Sedan får vi se vad som kommer därefter.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg