Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En essä om blåsippor, en sädesärla och Leonard Cohen

"A photographic essay is an attempt to cover a topic with a linked series of photographs" kan man läsa i Wikipedia. Väl medveten om att det finns många väldigt duktiga makrofotografer här på FS så försöker jag mig på en liten "essä" om blåsippor. Låt mig säga på en gång att jag tycker det är väldigt svårt att få till bra bilder på blåsippor. Ljuset ska naturligtvis vara det rätta. Det är också bra om det är någorlunda vindstilla. Sedan är det inte så dumt heller om det är torrt på marken för det blir ett evigt krälande och krypande. För ett par dagar sedan gjorde jag en utflykt till Gredelby hagar, ett naturvårdsområde här i Knivsta. Det var fortfarande ganska blött på marken och det blåste kraftigt i byarna men solen sken och när jag tog paus för en kopp kaffe kunde jag följa den bruna kärrhöken när den jagade över Trunsta träsk.

Man får bestämma sig när man fotar blommor i makro. Vill man i första hand skildra blomman och den biotop den lever i eller vill man förmedla en känsla. En kombination av de två förhållningssätten är naturligtvis också möjlig. För mig är det nog vanligast med det första förhållningssättet.

En blåsippa är nästan vackrast bakifrån, genomlyst av solen. Foderbladen är vackra med sitt nätverk av nerver.

Nyutslagna blåsippor i rätt belysning har en härligt blå färg

Hur många flikar ska kronbladen ha? Här varierar det mellan sju och nio

En typisk blåsippstuva

Likt Ikaros, som flög för nära solen, har den här sippan också blivit bränd

Hur mycket ska man städa på platsen? Jag städar väldigt lite

Likt parabolantenner söker sipporna sina egna solkanaler

De unga kommer med stormsteg. Friska och fräscha

Ni som läst så här långt undrar säkert hur det blir med den där sädesärlan och Leonard Cohen. Då kan jag lugna er med att essän om blåsippor är slut och nu kommer det andra.

 

Jag satte mig ned bakom en sten för att få lä och tog mig en kopp kaffe. Då hörde jag ett läte bakom mig. En sädesärla satt på en sten och kvittrade. Jag försökte locka den till mig genom att kasta en brödbit. Inte intresserad. Då försökte jag vissla. Den enda låt jag kom på var Leonard Cohens "Sister of Mercy" så det fick bli den. Minnsann blev den inte lite nyfiken.

Den t o m tar några danssteg

Nu har den pejlat in mig

Till slut kunde den inte hålla sig längre. Den har landat framför mina fötter. Fast ändå lite för långt borta

Den börjar genast putsa sig och göra sig till

Den sträcker på ena benet och vingen och burrar upp sig och jag fortsätter vissla "Sisters of Mercy"

Så stannar den till. Det verkar som om den vill säga: "Kan du ingen annan låt?" Den har tröttnat på Cohen och mig och flyger sin väg

 

Jag har haft en trevlig eftermiddag med blåsippor, brun kärrhök, solsken och en nyfiken sädesärla. Också kaffe förstås. Jag dricker ur det sista, packar ryggsäcken och beger mig hemåt.

Till alla älskare av Leonard Cohen, och då inkluderar jag även kännare bland arten sädesärlor, kommer här en inspelning av "Sisters av Mercy" från 1972 med Leonard Cohen .

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-04-26 18:10 | Läst 8290 ggr. | Permalink
Kanonfina blåsippebilder och söt ärla..
Svar från pic-tor 2010-04-26 22:57
Tack Pia-kristina. Sädesärlan var riktigt rolig och den höll mig sällskap en lång stund.
Fint! Och två stycken 9-flikiga blåsippor har du fått med. Vi har ett par med 10 kronblad på vår skogstomt i år, många med 9 och väääldigt många med 8, 7, och 6. Av de jag kollat, det är gott om dem. Mitt rekord på vitsippa är 11 kronblad om jag minns rätt.

Helt meningslös sysselsättning att räkna kronblad naturligtvis, men samtidigt kul att se variationen, både i form, färg och antal. Men man får akta sig så att det inte blir mani, det tar sin rundliga tid att räkna igenom en vitsippsbacke... ;-)
Svar från pic-tor 2010-04-26 22:59
Så 10 kanske är max då? Har man väl börjat fota blåsippor, och vitsippor med för den delen, är det svårt att sluta. Det blir lätt mani. Tack för titten Christer.
Vilka fina sippor du fångat på bild. Jag har inte hunnit ge mig ut med macrot ännu, trots att planen funnits två helger på raken. I helgen blev det som bekant streetfoto 2 dagar på raken, men jag får väl försöka hinna med macrofotot under den kommande helgen om det finns några blåa sippor kvar där ute.

/Joel
Svar från pic-tor 2010-04-26 23:00
Hej Joel. I skuggiga partier kan du nog finna blåsippor ett tag till. Kul att du gillar mina sippor.
Det verkar som om de flesta som plåtar blommor här på FS är ute efter att skildra en känsla. Det är väl OK, men jag har ju mina egna känslor och har inte så stort behov av andras. Välgörande med dessa sakligt vackra blåsippsbilder som väcker mina egna känslor! Sädesärlan är fin också, laddad med budskap om våren.
Svar från pic-tor 2010-04-26 23:04
Tack Ernst Göran. Det ligger något i vad du säger. Man kan nog aldrig förmedla de känslor man själv känner vid fototillfället till någon annan. Förhoppningsvis slår bilderna ändå an en sträng hos betraktaren. Men man kan aldrig vara för säker. Jag tycker inte heller att det är fel att sakligt visa hur blåsippan ser ut och i vilken omgivning den växer.
Men vilka fina blåsippebilder Torbjörn! :o)
Mvh Milla
Svar från pic-tor 2010-04-29 13:05
Vad roligt att du gillar mina blåsippsbilder. Ha det gott!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg