Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Den kloke och några till i Kungsträdgården

Kungsträdgården tillhör absolut en av mina favoritplatser i Stockholm. Förutom att det ofta är en hel del roliga aktiviteter och uppträdanden där så är det skönt att koppla av med en matbit eller en kopp kaffe med glass och betrakta folklivet. Jag tycker också det är intressant att studera fåglarna som håller till i Kungsträdgården. Kajorna är väl kanske inte så vackra men deras klokhet kan man inte ta miste på. Har du skådat in i en kajas öga någon gång? Där innanför ryms mycket klokhet. Kajor håller ihop hela livet och är mycket sociala. Alla ställer upp för alla. Visst kan stora flockar låta en hel del i städerna - det har jag själv upplevt när jag bodde i centrala Uppsala - men ger man sig tid att studera dem lite närmare ska man snart upptäcka vilken kul och smart fågel det är. Måsen är väl kanske heller ingen favorit i staden men jag tycker det är en mycket vacker fågel med oklanderligt vit fjäderdräkt oavsett hur smutsig omgivningen är. Det är naturligtvis också en klyftig fågel eftersom den har anpassat sig till i stort sett alla miljöer. En tredje klok fågel är duvan. Den har som bekant ett väldigt avancerat navigationssystem som gör att den alltid hittar hem. De är också väldigt sociala och hemkära. Jag besökte Kungsträdgården en eftermiddag och förutom att fotografera de blommande körsbärsträden och de människor som rörde sig i området blev det en del bilder på kajor, måsar och duvor också. Mer bilder kan ses i mitt portfolioalbum. Se länk nedan.

Den kloke. Hör och ser allt

Riverdance på kajors vis

Mås i motljus

Dags för måskoncert

Först så går det upp...

...och sen så går det ner

Sen så går det upp igen...

...hoppsan luften gick visst ur mig

Så här gör man

Jag har tråkigt

På språng

Nu har jag nått till högsta trappsteget

Med glimten i ögat

Balansakt

Ett exempel på naturens okonstlade skönhet

 

Fler nytagna bilder från Kungsträdgården kan ses här:

http://www.pic-tor.fotosidan.se/

 

På återseende

Torbjörn

 

 

Inlagt 2010-05-09 23:26 | Läst 2318 ggr. | Permalink
Fina bilder på icke alltid så omtyckta fåglar, min favorit är för övrigt skrattmåsen.
Svar från pic-tor 2010-05-10 15:36
De här avbildade fåglarna har ju varit mästare på att anpassa sig och dra nytta av den urbana miljön. Det har lett till att de förökat sig och det har i sin tur fört med sig konflikter med människan. I alla fall är det intressant att under en eftermiddag studera deras beteende och imponeras över deras tilltagsenhet. Skrattmåsen är väldigt stilig. Tack för att du tittade in.
Väldigt trevlig bildsvit. Något bra kan sägas om var och en av dem. Min favorit är måsen i motljus, jag tycker den är bildmässigt spännande och ovanlig. Bilden på körsbärsblomman är mycket vacker.

Jag har sett kajorna massuppträda i Stockholm i sådana mängder att de överröstat trafiken. Men vissa år är de inte så många. Märkligt!
Svar från pic-tor 2010-05-10 15:47
Det här var en ganska så blåsig dag i Kungsträdgården. Vattnet från fontänen spreds av vinden så att den här glittriga effekten uppstod. Körsbärsblommorna var väldigt vackra och jag hoppas att blomningen pågår ett tag till så att jag kan ta lite bilder med mitt makroobjektiv. Tyvärr så sprider blommorna ingen doft. Jag sniffade på blommorna men jag kände ingen doft alls.
Tack Ernst Göran.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg