Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ådalen 1931

1931 utbröt en arbetskonflikt i Lunde i Ångermanland. Arbetarna strejkade för bättre villkor. Arbetsgivaren svarade med att sätta in strejkbrytare. Strejkbrytarna arbetade bl a med lastning av båtar i Lunde hamn. De strejkande, organiserade, arbetarna kunde naturligtvis inte acceptera detta och bråk uppstod. Militär inkallades från Sollefteå. Vid den påföljande demonstrationen, där demonstrationståget gick från Kramfors till Sandviken i Lunde, öppnade militären eld och dödade fem personer. En av de dödade var en ung flicka som stod på en stenmur och tittade på demonstrationståget. Offren begravdes på Kramfors kyrkogård. Jag och en kompis besökte Lunde 1969, efter det att vi sett filmen "Ådalen 31",  och träffade där en gammal farbror som var med och demonstrerade 1931. Han visade oss kulhålen som fortfarande fanns kvar på en del av de gamla husen. Han berättade också om Bo Wiederbergs inspelning av ovan nämnda film, som bl a ägde rum i Lunde.

 

Lunde 1969

Här genom Lunde gick demonstrationståget 1931. Vid filminspelningen 1968 grusades alla asfaltvägar

Lunde ligger alldeles nedanför Sandöbron

Här svänger vägen ned mot hamnen

I fasaden på det här huset kunde man 1969 fortfarande se kulhålen från 1931

Här i hamnen arbetade strejkbrytarna och bråk uppstod mellan dem och de strejkande arbetarna

Fyra av de som dödades av militärens kulor är begravda på Kramfors kyrkogård

 

Allt fotograferat med en Pentax Spotmatic, med s k normaloptik, Kodachrome och någon tillämpning av "The Sunny 16 Rule"

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 


Inlagt 2010-05-23 23:36 | Läst 6082 ggr. | Permalink
Med tanke på allt som arbetarrörelsen gjort för oss så undrar jag hur man kan göra det som Center partiets ungdomsförbund gör: http://nyheter24.se/maktkamp24/392532-cuf-fuck-facket-4-ever

Sen så tycker resten av borgarna likadant men dem säger inte det så högt;)
Svar från pic-tor 2010-05-24 20:01
Ja, vad ska man säga. Pinsamt. Det slår nog tillbaka på dem själva. Dagens ungdomar är inte så korkade som de här pajaserna verkar tro.
Att kunna sin historia är viktigt!
Annars blir man lättlurad...
/B
Svar från pic-tor 2010-05-24 20:04
Historiekunskaper är jätteviktigt. I alla sammanhang. Skolan och föräldrarna har ett stort ansvar. Hoppas du och din fru får en fin resa.
Så dessa foton är från 1969? I så fall har de bevarat färgen fantastiskt bra. Pentax Spotmatik var en bra kamera, jag har inte haft någon men lånade en av en kompis och tog bl a en serie fina diabilder i Visby en novembervecka, jag tror faktiskt att det var just 1969. Bilder som jag dock inte har kvar.

Din bildserie är verkligen vacker. Jag har inte sett Widebergs film, men jag gissar att också den hade mycket vackert foto.

Tragedin i Ådalen är exempel på hur en situation växer folk (i detta fall Landshövdingen och militären) över huvudet. Jag tror att de efteråt ångrade djupt vad de ställde till med. Men tack vare denna och kanske andra problematiska händelser fick vi ju en arbetslagstiftning som satte stopp för myndighetsvåldet mot människor som kämpade för sin rätt.

Nu upprepas på sätt och vis denna gamla maktkamp i ny skepnad, när samhällsmakten bekämpar mänsklig frihet på nätet.
Svar från pic-tor 2010-05-24 20:12
Det är inget större fel på mina diabilder från den här tiden. De har hela tiden förvarats mörkt i sina magasin. Det var en intressant resa vi gjorde då till Lunde jag och min kompis. Vi hade ju filmen i färskt minne så vi kände igen delar från filmen som filmats på plats. Sedan så visade mannen vi träffade var de hade filmat också. Naturligtvis var det en stor katastrof för svenskt arbetsliv det som skedde i Lunde. Polisväsendet var ju inte så utvecklat på den tiden så det blev militären som fick sköta om att återställa ordningen med känt resultat. Tack för att du tittade in.
Det är mina hemtrakter så bilderna känns igen Sandöbron som syns bakom Rasade samma dag jag föddes så "en olycka kommer sällan ensam", hela min släkt som nu är "skingrade för vinden" Mina släktingar jobbade i Lunde och en del var med i tåget. Det är en annan historia Det gamla kaffét där mötet startade är fortfarande kvar men inte som kaffe. Fint Torbjörn att du visade det Fotboll ikväll/bert
Svar från pic-tor 2010-05-24 20:19
Hej Bert! Jaså, du kommer från den här trakten. Vad intressant att dina släktingar var med i demonstrationståget. De kanske t o m kände de som blev skjutna av militären. Jag har besökt Lunde flera gånger efter 1969 och kört över Sandöbron har jag naturligtvis gjort massor av gånger. I början var det lite kymigt tyckte jag för jag hade ju läst om den där otäcka olyckan. Nu är det ju Högakustenbron som gäller men jag antar att Sandöbron fortfarande är "i drift".
/Torbjörn(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg