Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Öland nästa

Min chef påpekade att jag hade mycket sparade semesterdagar kvar och ville att jag skulle ta ut lite innan sommaren. Sagt och gjort. Nu har jag hyrt en stuga i Ryd, som ligger ungefär två mil söder om Borgholm. Ryd ligger i Mittlandsskogen ca 15 km norr om brofästet på Ölands västra sida. Det ska bli spännande att utforska den här lövskogen som lär hysa många olika fågelarter bl a. Jag åker nu på lördagmorgon och blir borta en vecka.  Det är mysigt at ge sig iväg på sådana här utflykter. Jag tar det i regel lugnt när jag kör och stannar flera gånger efter vägen för att fika och att äta, eller bara för att sträcka på benen. I fjol när jag körde till Öland stannade jag i den mysiga staden Söderköping och fikade och lunch åt jag i Oskarshamn.

Varje gång jag åker ned till Öland har jag tänkt att jag ska besöka de ställen i Oskarshamnstrakten som Peter Gerdehag så skickligt skildrat i böckerna "Bondeboken", tillsammans med Jan Danielson, och "Bygden där vinden vände", tillsammans med Mårten Aronsson. Tyvärr vet jag inte riktigt hur man åker för att komma dit. Det skulle vara kul om någon som läser det här inlägget kan ge lite tips.

En dag i mitten av maj förra året sitter jag i min bil och åker ned mot södra Öland. Jag passerar ett litet samhälle och på höger hand ser jag ett knallgult rapsfält. Alldeles intill och parallellt med vägen löper en låg stenmur och uppe på muren står en praktfull fasantupp och skådar ut över det gula fältet. Jag kunde naturligtvis inte stanna direkt för jag hade bilar bakom mig. Efter en stunds körning hittade jag ett ställe där jag kunde vända. Om nu tuppen kunde vara kvar tänkte jag medan jag sakta körde tillbaka. Jodå, tuppen stod kvar och liksom väntade på mig (inbillade jag mig). Jag hade mitt Minolta 28-135 mm på kameran och det fanns ingen tid att byta. Efter 7-8 bilder tackade tuppen för sig och klev värdigt ned för muren och försvann ut i rapsåkern.

Så här blev det:

Den står där på muren och spejar över rapsfältet

Nu har den upptäckt mig

Sedan showar han en liten stund för mig. Visst är han stilig?

Men eftersom applåderna uteblir tröttnar han fort

Mycket värdigt klättrar han ned för muren och försvinner ut i rapsåkern

Och när huvudrollsinnehavaren lämnat scenen så återstår bara dekoren

 

Jag hoppas på ännu ett möte med den stilige fasantuppen om några dagar.

 

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2010-05-26 22:27 | Läst 5105 ggr. | Permalink
Vilken härlig färgexplosion, man blir glad av att se den fina tuppen med en sån bakgrund.
Snyggt fångat Torbjörn, hälsar //Claes
Svar från pic-tor 2010-05-26 22:37
Tack Claes. Vad roligt att du gillar mina bilder. Det är vackert att se en gul rapsåker som böljar fram över landskapet.
Så vackert! Nu blev jag jättesugen på att åka till Öland :).

–Angelica
Svar från pic-tor 2010-05-26 22:59
Hej Angelica! Ja, det är något speciellt med Öland. Man är ju alltid nära till havet och den här årstiden är det sådan fart på växtligheten. Ta en tur dit vet ja.
Verkligen en fin bildserie!! Härlig vy och färg. Tuppen!! :-)

Ha en skön vecka på Öland och plåta mycket!!

Mvh,
Peter
Svar från pic-tor 2010-05-26 23:02
Hej Peter! Vad roligt att du kikar in. Ja, det var en väldigt fin upplevelse för mig. Tuppen var ovanligt ståtlig och färggrann och landskapet var ett enda böljande, gult fält ända ned till havet. Kameran ska gå varm. Jag lovar.
Oj vilka fina bilder på fasantuppen och en riktig färgkavalkad. Så himla fint med rapsen i bakgrunden. Hoppas du får en fin vecka på Öland!! Längesen jag besökte Öland, sist med båt till Grönhögen, vädret var inte så himla bra då, hoppas du får vackert väder!
Svar från pic-tor 2010-05-27 10:07
Hej Pia-kristina! Har man tur kan man få se en hel del fasaner när man är på Öland. Dessutom mycket rovfågel. Naturligtvis också sjöfågel. Visst är det vackert med böljande rapsfält. Grönhögen ska jag nog besöka för där har de ett bageri som bakar så otroligt gott matbröd.
Gult
är inte fult
En sådan tupp
får en att stanna upp
Något fint att fånga
på väg till Mörbylånga

Ja, ett morgonödrim som bara halkade ur mig
Svar från pic-tor 2010-05-27 10:23
Hej Jan-Olof! Nej, gult är verkligen inte fult men är den solbelyst kan den ställa till med lite problem. Min förra kamera ville gärna överexponera då. Ja, kanske jag var på väg till Mörbylånga när dessa bilder togs. Jag minns inte. Din rimförmåga i denna arla morgonstund är mycket imponerande :).
Vilken superläcker bildsvit, bussigt att han väntade på dig! Du skulle lägga upp den där som en kollektion!
Svar från pic-tor 2010-05-27 10:26
Tack Ernst Göran! Ja, tuppen var mycket tillmötesgående må man säga. Han var naturligtvis medveten om att han var ytterst stilig och i topptrim :). Kanske ska jag göra en kollektion av bildserien. Tack för tipset.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg