Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Färg eller svartvitt

Det pågår en ständig diskussion om färg contra svartvitt här på FS. Jag har ingen bestämd uppfattning om vilket som "är bäst" och jag tänker inte ge mig in i några djupa spånerier om detta heller. Det finns inget rätt svar utan det handlar om vars och ens tycke och smak. De som generellt tycker bättre om färgbilder kan inte betraktas som mindre seriösa än de som föredrar svartvita bilder. Ibland kan man få den uppfattningen att så skulle vara fallet när man läser vissa inlägg. Jag kan stå länge framför en skickligt gjord svartvit förstoring, både bildmässigt och framkallningsmässigt. Upplevelsen är mycket stark och intrycken lever kvar även efter det att jag slutat titta på bilden. Det är svårt att förklara vad som sker men jag kan tänka mig att hjärnan får bearbeta intrycken på ett annat sätt än vid betraktande av en färgbild. Jag kan uppleva en skickligt gjord förstoring i färg mycket starkt också. Men där upplever jag att tolkningen av bilden går snabbare och kanske "eftersmaken" varar något kortare också. Det här är naturligtvis mycket subtilt men så länge jag kan minnas har det varit så.

Färg eller.....

.....svartvitt

 

Bägge bilderna har exakt samma behandling i Camera Raw och Photoshop fram till det att jag konverterar den andra bilden i Silver Efex Pro (High Structure, utan ytterligare justering).

Själv tycker jag att fasaden på den den svartvita bilden ser lite blaskig ut. I Silver Efex Pro:s normalläge är den ännu blaskigare. I det här fallet föredar jag färgbilden. Vad säger ni?

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Inlagt 2010-05-27 21:32 | Läst 5172 ggr. | Permalink
svartvit skulle jag säja, den faller mig bättre i smaken då det blir mer detaljrikt.
Svar från pic-tor 2010-05-27 22:00
Då antar jag att du menar att den svartvita bilden i det här fallet avslöjar fler detaljer i fasaden.
Jag föredrar färgbilden.
För mig känns den svartvita ganska tråkig.
Jag gillar den rosa färgexplosionen.
Hälsar /Claes
Svar från pic-tor 2010-05-28 14:02
Ja, svartvitt är ju inte ett självklart val som en del kanske påstår. Den enda justering jag gjort med bilderna i PS är nivåer samt skärpning förstås (Highpass-filtret). Tack Claes.
Som betraktare ser man oftast bilden bara i en variant och man har alltså inte möjligheten att jämföra. I det här fallet kan jag hålla med dig eftersom jag kan jämföra bilderna. Men generellt sett föredrar jag den svartvita.
/John-Erik
Svar från pic-tor 2010-05-28 14:04
Som jag skrev till Claes så är ju inte den svartvita bilden kanske självklar i alla lägen. Det var väl det jag egentligen ville visa med det här bildexemplet. Tack John-Erik.
Färgbilden..bombsäkert! :-) För det första en helt suverän bild, med mycket bra komp som nästan blir en surrealistisk bild i färg. Tänk bara på gatstenarnas nyans av rosa..och hur man lyckas kombinera två helt "omöjliga" färger på en husfasad så att det blir riktigt snyggt. Grattis till en toppenbild!/Anna
Svar från pic-tor 2010-05-28 14:07
Hej Anna! Vad roligt att du gillar min bild från slottet i Uppsala. Jag tycker rosa och svart är snyggt ihop. Som fotograf har du ju privilegiet att göra de utsnitt du själv önskar.
Intressant och jag tror jag skriver ett eget inlägg om vad jag tycker, så jag återkommer.
Svar från pic-tor 2010-05-28 14:11
Hej Pia-kristina! Ja, den här diskussionen är ständigt pågående och ska väl så vara också. Vi som fotograferar digitalt har ju den fördelen att kunna välja hur vi vill presentera bilden. Färg eller svartvitt. Förmodligen ställer det till en del i den här debatten.
Jag gillar färgbilden bäst. Nästan orättvist mot sv-bilden att visa den samtidigt, när koloriten i färgbilden är så insmickrande :-)

Men om du tagit motsvarande bild med TriX vet man aldrig hur jämförelsen skulle ha utfalllit. I mina ögon löser inte SilverEfexPro problemet att få sv-bilder att se ut som silverbilder.
Svar från pic-tor 2010-05-28 14:20
Hej Ernst Göran! Även om jag själv är väldigt förtjust i svartvita bilder så menar jag att valet mellan färg och svartvitt inte alltid är så självklar. Det finns de som menar att "riktiga" svartvita bilder endast kan fotograferas analogt med svartvit film medan färgbilder går bra att fotografera digitalt. Jag har varit på utställningar där alla bilder varit i svartvitt men tekniken skiftat mellan analogt och digitalt. I de flesta av fallen har jag tyckt att de digitala bilderna varit bättre.
"I de flesta av fallen har jag tyckt att de digitala bilderna varit bättre."

Ja, vad säger man till det? Jag har också sett på åtminstone en utställning där fotografen hade bara svartvita bilder och växelvis analog teknik (silverkopior) och digitalteknik (inkjet printer). Och det var verkligen svårt att se någon kvalitetsskillnad. Men här på FS tycker att de flesta analogt fotograferade svartvitbilderna har varit mycket bättre än de digitala och konverterade.

Om jag nu ändå har fel, så måste jag kanske skaffa SilverEfexPro i alla fall :-) Men jag har prövat det, och den gången var jag inte nöjd med det resultat jag fick. Fast det kanske var skilt bakom spakarna... Jag skulle verkligen bli mycket belåten om jag lyckades skapa bra svartvitbilder från min digitalkamera.
Svar från pic-tor 2010-06-05 15:34
Tycke och smak är ju vad det till sist handlar om. Bägge teknikerna kräver naturligtvis kunnande och noggrannhet. Jag har sett slarvigt utförda svartvita analoga förstoringar liksom digitala. Men jag har också sett fantastiskt fina digitala förstoringar med utsökta, ej utslätade, rena, fina hudtoner.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg