Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ölandsresan - Kårehamn

Jag gjorde en semestertripp till Öland v 22. Åkte ned på lördagen innan. Stannade strax innan Söderköping och fikade och lunch åt jag i Oskarshamn. Gick en runda sedan på stan där med kameran för det var festligheter med mycket folk i rörelse och det spelades musik lite här och där. Trevligt. Det kanske kommer bilder framöver. Efter ett tag började det störtregna så jag hoppade in i bilen för vidare färd till Öland.

När jag kom till bilen märkte jag att någon slagit upp sin bildörr mot min och lacken var bortskavd på två ställen. Det gör ont i själen (och ibland i plånboken) att se sånt här. En gång när jag parkerade min förra bil på parkeringen där jag bor hade någon kört in i ena framskärmen och tryckt in hela lykten. Det kan ha varit någon av mina grannar. Ingen gav sig till känna förstås.

Det är alltid en speciell känsla att köra över bron till Öland. Denna härliga ö. Jag hade hyrt en stuga i en liten by vid namn Ryd som ligger ca 15 km från brofästet. Stugan låg på samma tomt som en stor bondgård. Den låg för sig själv inbäddad i härlig grönska med syrener, fruktträd och rabatter. Två fasaner höll till där också. En tupp och en höna.

Dagen före hemresan den 5 juni gjorde jag en tur upp till Kårehamns fisk- och havskök på östkusten. Jag hade suttit i bilen ett bra tag och var rejält hungrig. Det blåste något förskräckligt den här dagen men det var ganska varmt. Några gäster hade satt sig ute, trots blåsten, med filtar om benen och några satt inne. Jag gick in och beställde varmrökt lax, romsås, potatis och en lättöl. Kunde inte låta bli att kolla in läckerheterna i fiskdisken. Jag gick ut och satte mig i blåsten och åt upp min härliga lunch. Sedan for jag i sakta mak till Borgholm där jag köpte hemlagad glass och en kopp kaffe. Satte mig ute i trädgården där det var fullt med folk. Mycket gott. Sedan for jag hem till stugan och städade.

Den här "bomben" var det första jag såg i Kårehamn

Några fiskebåtar låg i hamn och det reflekterande vågskvalpet kluckade så behagligt

Upptäckte några gamla trossar och en kätting på en lastpall

Några färggranna fisklådor stod staplade på kajen

Alldeles intill vattnet låg ett antal myckat gamla fisksumpar

Här inne rensas det nog fisk

Gillar trä i kombination med sten eller puts och så den blå färgen.

Fiskeredskap (ryssjor?) var upphängda på tork. De svängde och for i den kraftiga vinden.

På en vägg hängde två håvar och två diskborstar

Kårehamn är ett eldorado för sportfiskare. Man får en hel del lax och havsöring i havet utanför. Här sjösätter man och drar upp båtarna. I den röda byggnaden tillverkar man is till fiskeindustrin.

Här ligger båtar och väntar på att bli sjösatta.

Slutligen en bild på Kårehamns fisk- och havskök.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

Inlagt 2010-06-16 22:44 | Läst 5039 ggr. | Permalink
Intressant fiskeby och fina bilder!//Monica
Svar från pic-tor 2010-06-16 23:03
Ja, Kårehamn är ett trevligt ställe och maten är jättegod. Tack Monica.
Öland är fint.Var där 2 gånger förra året.Fina bilder från Kårehamn.
/Kenneth
Svar från pic-tor 2010-06-16 23:06
Ja, det är fint på Öland. Men ön ska avnjutas i små portioner för det finns så mycket att upptäcka. Tack Kenneth.
Oj vilka spännande bilder...bilden på husväggen där man rensar fisk var väldans fin!
Du skulle ha stannat och fikat i Söderköping, åxå en semesterpärla...min uppväxtstad!
Ha det fortsatt gott! / Lena E
Svar från pic-tor 2010-06-16 23:34
Jodå, jag brukar stanna i Söderköping för att tanka och fika men nu stannade jag strax innan vid en camping där det också fanns vandrarhem och en torrdocka. Husväggen, klädd med eternit?, såg lite speciell ut. Du måste ha trevliga minnen från den vackra småstaden. Förresten, kom inte Smalltown Singers från Söderköping? Tack Lena och ha det gott i sommar.
Härliga bilder! Mycket vackra!

Snart åker jag också till Öland, liksom varje år... denna fantastiska ö!
Svar från pic-tor 2010-06-16 23:41
Vad roligt att du tycker om mina bilder. Ja, jag blir aldrig trött på Öland. Man upptäcker alltid något nytt. Lyckliga du som snart ska dit. Jag hoppas att sommarvärmen kommer så att du kan doppa tårna i havet. Har jag tid och möjlighet kanske jag tar en till sväng dit senare i sommar. Ha det gott.
Jättefina bilder ! Det är så fint med små fiskehamnar och alla gamla saker man kan se där.
Svar från pic-tor 2010-06-17 10:44
Tack Pia-kristina. Håller med dig. Små fiskehamnar har en särskild charm. Förutom att miljön i sig är mysig så finns det gott om gamla grejer att fotografera.
Hörru, det här är en fotoblogg, inte en matblogg, jag blir ju sugen på mat i stället för på foto när jag läser om dina gourmetiska äventyr :-D Men tänk så härligt med en liten fiskrestaurang precis vid kajen. I synnerhet om man inte blir rånad när man äter där.

Alla tiders skönt bildreportage har du gjort!
Svar från pic-tor 2010-06-18 10:52
Tack Ernst Göran. Det är sådan här små, mysiga ställen man ska besöka när man är ute och åker. De erbjuder oftast god mat och personlig service. I fjol besökte jag - uthungrad efter en lång biltur - Sandviks kvarn och åt en fantastiskt god Lufsa till lunch. Lufsa är Ölands landskapsrätt.
Kul att du gillar mina Ölandsbilder. Håll ögonen öppna för det kommer nog fler framöver.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg