Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Royal Street Flash

Det är lika bra att erkänna med en gång. Jag var där. Fast jag inte är någon anhängare till kungahuset. I Stockholm tillsammans med tusentals människor. Åh, vad vi trängdes. Men alla var på gott humör. Jag hade tänkt mig till Kungsträdgården först men det kunde jag glömma. Det gick inte att komma fram i folkvimlet. Sedan försökte jag på Malmskillnadsgatan, på bron över Hamngatan. Där var det naturligtvis avspärrat för seriöst foto- och TV-folk så då hamnade jag snett mitt emot NK till slut. Jag stod tillsammans med några kvinnor och barn från Iran. Vi fick vänta väldigt länge innan Viktoria och Daniel snabbt flashade förbi. Jag hade mitt Sony 70-300 mm på kameran och i trängseln stötte jag ideligen till mormor med det. En gång rispade jag henne på kinden av misstag och hon skrek till. Jag bad naturligtvis om ursäkt flera gånger men döttrarna bara log. Det är tur att man har fotografering som hobby och inte som yrke för sådana här arbetsdagar är klart jobbiga.

Nåväl så kom de till slut och alla lyfte sina kameror. Jag hade ställt in på serietagning men naturligtvis så var det någon som böjde sig fram under första salvan så det blev inget. När jag tittade på skärmen efteråt så såg i alla fall ett par av bilderna hyfsade ut.

Nu var jag jättehungrig och försökte ta mig till Kungsträdgården. Efter ett evigt buffande kom jag dit till slut. Där var det massor med folk och på scenen pågick uppträdanden under ledning av Kristin Kaspersen. Till slut fick jag både mat och en starköl i magen och livsandarna började att återvända. Jag gick runt i Kungsan ett bra tag och fotade människor och djur. Efter ett tag blev det mjukglass och en kopp kaffe samt en runda till i folkhavet. Det är mysigt med sådana här festligheter tycker jag. Folk är uppsluppna och bryr sig inte så mycket om oss fotografer. För i dag var vi många där ute.

Det fanns prinsessor även bland publiken

Fast alla hade inte krona på huvudet

Vaktstyrkan fick stå länge i spänd förväntan. De var beväpnade med automatkarbin med påsatt bajonett i skarpt läge. De blev försedda med vatten och godis för att inte säcka ihop.

På andra sidan gatan trängdes man också

Så plötsligt tutades i trumpeter och bröllopsföljet anländer

Där satt Daniel, den vanliga killen från Ockelbo, tillsammans med en riktig prinsessa

Jag drog vidare mot Kungsan och mötte på vägen en självutnämnd kung med sitt följe

På scenen dök plötsligt upp några som "liknade" kungen och drottningen

Bland publiken i Kungsan firades det grundligt

Intill mitt bord på restaurangen satt en ung mamma med sin baby

Kristin Kaspersen ledde festligheterna från scenen

Niklas Strömstedt drog några låtar

Det var många som ringde hem och berättade vad de varit med om. Kanske ända till Indien?

 

Klockan närmade sig åtta på kvällen och det var dags att ta tåget hem till Knivsta för en ny begivenhet. VM-matchen i fotboll mellan Kamerun och Danmark.

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-06-20 10:56 | Läst 4480 ggr. | Permalink
Härliga bilder från den kungliga festen Torbjörn!!
Dina bilder är nästan ruggigt bra skarpa, positivt menat, och med rätt skärpedjup så lyfter du ut huvudmotivet ur bilden. Häftigt!!
Efterbehandlar du, eller är detta skärpemässigt rakt av??

Trevligt reportage som sagt!! //Peter
Svar från pic-tor 2010-06-20 12:17
Tack Peter. En s k fullformatskamera ger ju en fantastisk upplösning till att börja med. Jag fotar alltid i RAW. Efterbehandlingen i PS är minimal. Den enda skärpning jag gör är med Highpassfiltret i PS (0,3 pixlar och 70-80% opacitet). Själv tycker jag att kvalitén sjunker betänkligt vid uppladdning till FS. Mitt Sony 70-300 är väldigt skarpt mellan 70-200 och lite svagare vid 300. Här har jag fotat det mesta kring 70-200.
Ha det gott i sommar Peter.
Fina bilder och jag funderade just på att hur många bilder togs det i går av alla människor som var där.
Svar från pic-tor 2010-06-20 12:23
Tack Pia-kristina. Det sägs att det var ca 500 000 (!) människor på stan. Det är fruktansvärt många. Men så var det trångt också. Det är naturligtvis svårt att gissa hur många av dem som hade kamera av något slag men nog tror jag att minst en tredjedel hade något fotoverktyg med sig. Så risken är väl ganska så stor att man själv är med på någon bild.
Ett bildmässigt fint reportage, och jag tycker om ditt sätt att kommentera positivt fastän du inte egentligen är rojalist (det är inte jag heller). Man behöver inte sura i ett läge när så många andra är glada och på festhumör!
Svar från pic-tor 2010-06-20 20:36
Tack Ernst Göran. Jag försöker dokumentera samtiden efter bästa förmåga. Varför ska jag då inte dokumentera ett sådant här extraordinärt evenemang?
Jag betraktar mig som en fri fotograf och jag fotograferar det som faller mig in. På vilket annat sätt kan man förhålla sig? Jag har aldrig förstått mig på fotografer som lägger olika restriktioner på sitt fotograferande. Självklart respekterar jag deras val men det är inget för mig.
Monarkin lär nog försvinna med tiden. Opinionen för den minskar ju varje år. Fast jag är republikan gillar jag prinsessan Viktoria. Mycket naturligtvis för valet av Daniel Westlin till äkta man. Det visar att kärleken äntligen fått styra valet av äkta hälft.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg