Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Bomull ska det vara

Tänk vad skönt det är att efter en dusch få sätta på sig en nystruken bomullsskjorta och ett par jeans. Men det ska naturligtvis vara hundraprocentig bomull. Ingen inblandning av polyester eller annat syntetiskt.

När jag växte upp hade jag ett par vitskjortor av tjock bomull från Lidköpings väveri. Jag har aldrig haft skönare skjortor. När de till slut hade gjort sin plikt som finskjortor hade jag dem när jag spelade ishockey. De fungerade som långärmade T-shirts ungefär. Sådana moderniteter fanns inte då på brynjans tid.

Nu har jag strukit ett par bomullsskjortor och ett par jeans (jeans ska strykas för att få den rätta känslan). Ja, det var väl i stort sett allt jag hade att säga i dag. Bomull ska det vara som sagt.

Nystruket i originalfärg

Men de är lika sköna i svartvitt

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-06-21 18:07 | Läst 2793 ggr. | Permalink
Lee e väl hyffsat Ok... ;)
Men sedan 1957 gäller bara Levi Strauss 501:or för mig!
/B
Svar från pic-tor 2010-06-21 19:07
Du är ju så vältränad jämt Bengt så därför går du ned i ett par 501:or. Säg inte att du har samma storlek nu som då!
Så snyggt i svartvitt =)
Hur gör du när du konverterar till svartvitt...du har fått till det så otroligt bra. Snygga kontraster. Själv tycker jag mina försök resulterar i något grått sudd...
Kram Lena
Svar från pic-tor 2010-06-21 19:18
Hej Lena! Vad roligt att du gillar mina nystrukna skjortor:).

Jag använder ett insticksprogram till Photoshop som heter Silver Efex Pro. Det är väldigt användbart fast jag gör inte så värst mycket i det. Vid konverteringen har jag dragit upp kontrasten en aning och lagt på en del struktur. Inget annat. Jag brukar konvertera till svartvitt i Lightroom också och sedan justera i Gradient Map (bara grundinställningar) och jag tycker att det också oftast blir bra. Jag måste lära mig Lightroom bättre för det verkar vara ett väldigt kompetent program.

Mvh
Torbjörn
Håller med, finns inget skönare än bomullsplagg
Jag har ingen favorit modell när det gäller jeans, fast mina senaste från American Eagle är suveräna.
Tycker den svartvita bilden är bättre.
Svar från pic-tor 2010-06-21 21:46
Hej Bengt! American Eagle har jag inte provat ännu. Ska göra det nästa gång det blir dags att köpa nytt. Den svartvita bilden lyfter fram kläderna bättre tycker jag också. Bakgrunden tonas ned.
Vad gäller storlek och 501:or :)
Egentligen hemligt,
men storlek W32 L32 har funkat bra under åren, och gör det fortfarande.
Och vad gäller vältränad, så har min fru en helt annan åsikt, tyvärr! ;)
/Bengan
Svar från pic-tor 2010-06-21 21:41
Jag drar W34 L32 vanligtvis men nu har jag dragit på mig lite för mycket pondus så jag behöver bli av med några centimeter innan det blir något nyinköp. Vad formen beträffar så hör det väl till saken att bra alltid kan bli bättre :).
Ett sådant överraskande och originellt blogginnehåll! Det är tråkigt att plagg i riktigt fin bomull kan vara svåra att komma över. Nå, kanske inte denimjeans. Men jag är lite trött på alla dåliga bomullsplagg. Och så är det kemikalierna. Det fina naturmaterialet bomull är egentligen det miljömässigt sämsta man kan köpa i dag. Om det inte är kravodlat bomull förstås. Den är ljuvlig om man kan komma över den och kostar som natursiden. Eller mer.

Ett alternativ är faktiskt hampa. Det är ett trevligt material för kläder, fastän det odlas i mycket liten utsträckning på grund av ett gammalt odlingsförbud, skapat av byråkrater som inte kunde skilja mellan spånadshampa och cannabis. Nu är det tillåtet, tack vare EU. Men industrin tycks inte ha upptäckt det riktigt.

I denna bloggpost med doft av hembakat rågbröd passar den svartvita bilden absolut bäst! Den gamla radion i bakgrunden är en i sammanhanget perfekt miljöaccessoar :-)
Svar från pic-tor 2010-06-21 22:44
Tack Ernst Göran. Ja, man försöker anstränga sig så att man inte fastnar i gamla hjulspår. Jag köper strumpor som i huvudsak innehåller bambu. De är jättesköna. Det finns skjortor som innehåller bambu också men de har jag inte provat ännu. Jag vet att bomullsplagg inte är så bra miljömässigt. Dessutom har den trängt undan många fattiga länders egna livsmedelsproduktion.
Radion är en DUX från 50-talet med ett grönt öga för precisionsinställning av stationerna. Den går fortfarande men brummar en del. Kanske skulle några rör behöva bytas ut.
Jag vet inte om AA finns i Sverige. Har handlat deras kläder då jag varit i USA.
Har även köpt skjortor via internet. Skön kvalitet och hyfsade priser.
Min tidigare favorit The Shirt Factory gör nu strykfria skjortor som känns alldeles plastiga då man tvättat dem. Trivs inte alls i de senaste jag köpte där.
Svar från pic-tor 2010-06-21 22:46
Jag har helt missat att man kan köpa kläder via internet. Min yngsta grabb gör det ibland. Det är nog hög tid att prova.
Tänk om man kunde konvertera färgerna lika enkelt på sina kläder i verkligheten.
Svar från pic-tor 2010-06-22 16:18
Haj Margareta. Jag har en barndomskompis, vi ska f ö till Berlin om två veckor, som brukade färga sina bomullsbyxor i alla möjliga färger. Vad jag minns så använde han tvättmaskin. Så lika fort som i Photoshop gick det förstås inte :).



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg