Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Premiärtur med en tvåögd spegelreflexkamera

Lite överraskande vann jag nyligen en kameraauktion på E-bay. Kameran som jag blev lycklig ägare till är en tvåögd spegelreflexkamera, eller TLR som den engelska förkortningen är. En mycket fin Yashica Mat 124G. Upptagningsoptiken är ett Yashinon 3,5/80 mm. Den har en Copal-SV slutare som går från B till 1/500 sek och den har också en inbyggd exponeringsmätare. Batteriet till mätaren fungerade inte och desssutom hade det läckt ut lite batterisyra i kammaren så den fick göras ren.  Ska beställa ett nytt, kvicksilverfritt batteri och en adapter från en firma i England. Hittills har min Sony A850 fungerat som exponeringsmätare och en klumpigare sådan får man leta länge efter :).

Tillsammans med min son Kristoffer tog jag en kortare semestertripp till Båstad för att se tennis. Därefter åkte vi till Varberg några dagar och hälsade på min äldste son Fredrik, som var där med sin familj. De hade hyrt en väldigt fin stuga men det blev lite trångt når det kom två vuxna till.

Jag premiärtog lite bilder på barnbarnen och miljön kring stugan. Det kändes väldigt ovant men efter ett tag så fungerade det skapligt. Det svåraste har varit att anpassa sig till den spegelvända sökaren.

På hemvägen stannade jag till i Hjo. Jag gick ned till hamnen och tittade på alla fina båtar som låg där. Det pågick en regatta och de deltagande båtarna väntades in först om några timmar så det fick vara. Jag strosade runt i det kraftiga solskenet och tog snabbt en rulle T-max 100. Det flöt på ganska så bra. Gamla hundar kan också sitta fint :).

Det svåraste att lära sig är skanningen. Eller kanske rättare sagt efterarbetet efter skanningen. Det gäller främst att få till rätt kontrast och det är inte så lätt som det låter. Jag eftersträvar en så fin gråskala som möjligt med tydlig svärta och vithet.

Såhär blev några av mina premiärbilder:

Rasmus

Rasmus kikar fram

Rasmus och Oskar

Rasmus och Oskar grinar upp sig

Förtöjning

Stadig förankring

Den lille lokföraren

Den lille lokföraren går av sitt pass

Sista vagnen

Sista vagnen

Den fina segelbåten

Fina båten

Man med cyklar

Man med cyklar

Fyren

Fyren på piren

 

Det här har varit väldigt roligt men det kommer att dröja länge innan allt sitter från exponering, framkallning, skanning och efterbearbetning. Jag tar tacksamt emot goda råd.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Inlagt 2010-07-24 16:04 | Läst 6629 ggr. | Permalink
Ojojoj vilka härliga bilder!!! Både kvalité och motiv mässigt !! Man blir lite nostalgisk på nått vis med bilder i de formatet=))

Har tyvärr ingar råd och ge för jag kan absolut ingeting om gamla kameror:(

Mvh Marie
Svar från pic-tor 2010-07-25 09:41
Hej Marie! Vad roligt att du tittar in. Det är inspirerande att göra något annorlunda ibland. Som att återvända till film och analoga kameror t ex. Det är kul att se att de gamla kamerorna fortfarande kan producera så tekniskt bra bilder. Nu har jag använt en mycket finkornig film som rätt använd kan ge väldigt skarpa bilder. Kvadratiska bilder väcker känslor hos de flesta tror jag. Vi som är lite äldre växte ju upp med det formatet. Tack för de vänliga orden.
Några råd kan jag inte ge, men jag kan i alla fall säga att premiärturen är lovande. Verkligt fin tonskala i bilderna. Såg du till bussen Skövde-Grönköping-Hjo-och åter? :-) Men jag förmodar att det kan bli bättre ändå. Sedan frågar jag mig som vanligt: varför gå omvägen över analogt negativ om det är en digital bild du vill ha? Bortsett då kanske från nöjet att plåta med en gammal Yashica, det är härliga kameror.
Svar från pic-tor 2010-07-25 09:53
Tack Ernst Göran. Roligt att du uppskattar bilderna. Nej, bussen såg jag inte! Däremot såg jag en massa fina båtar och en hel del turister som stannat till i Hjo för att äta, fika eller bara njuta av utsikten över Vättern. ”Visst finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen som är mödan värd" skrev ju som bekant Karin Boye på sin tid. Ibland kan omvägar ge andra upplevelser än raka spåret. Man får tid till eftertanke och reflektioner. Jag kan intyga att det har varit väldigt roligt att använda Yashican. Vad jag hittills kunnat se så ger den riktigt bra kvalitet på bilderna. Experimentet fortsätter men raka spåret är på intet vis avstängt :).



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg