Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Välkommen till familjen

Kunde inte hålla fingrarna från en Pentax Spotmatic F på Tradera häromdagen. Med ett SMC Takumar 1.8/55 gick det för 645 kronor. Säljaren bor i Uppsala så jag åkte själv in och hämtade kameran i dag. Tidigare köpte jag en svart Spotmatic F på eBay så familjen har fått tillökning. Det här är en kromvariant och förrförre ägarens personnummer finns inristat. Visst är ekipaget gammalt och väl använt men allt fungerar som det ska. Spotmatic F mäter vid full bländaröppning med vissa särskilt anpassade objektiv. SMC Takumar 1.8/55 är just ett sådant. Du behöver inte krångla med att sätta på mätningen för den är igång hela tiden och du har hela tiden så ljus sökarbild som största bländaren medger. Det innebär att kameran blir väldigt snabbjobbad och smidig. Nackdelen är att den kanske drar mer ström om du inte sätter på objektivlocket mellan tagningarna.

Naturligtvis körde jag igenom en film för att se hur just den här kombinationen fungerade. Egentligen är jag på jakt efter ett SMC Takumar 1.4/50 men presterar det något ljussvagare, och något längre, normalobjektivet bra så nöjer jag nog mig med det. Filmen jag använde var Kodak T-Max 400 som framkallades i X-tol.

Här kommer några testbilder:

Parkbänken

Glasigloon

Slipen

Ledstång

 

Vad tycker ni? Själv tycker jag att grejerna fungerar väldigt bra ihop men jag ska naturligtvis fortsätta att testa.

 

På återseende

Torbjörn

 

 

Inlagt 2010-09-05 22:54 | Läst 1895 ggr. | Permalink
Trevligt fynd!
Svar från pic-tor 2010-09-06 08:43
Ja, det är kul när man hittar grejer från "barndomen" som fortfarande fungerar och ger utmärkt resultat.
Mer än väl godkänt. Tmax 400 och Xtol är också en bra kombination har jag märkt.
Svar från pic-tor 2010-09-06 10:36
Tack Thomas för det fina betyget! T-Max 400 är en ganska ny bekantskap för mig så jag har inte hunnit få någon uppfattning om filmens egenskaper ännu. Men den verkar ha ett fint tonomfång.
Klart godkänt!
Svar från pic-tor 2010-09-06 18:22
Tack Ernst-Göran. Jag är också ganska tillfreds.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg