Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Lite snack om det analoga

Som kanske framgått av min blogg har jag till viss del återvänt till den analoga fotografin. Det betyder inte att jag lagt av med att fotografera digitalt. Jag ser det i stället som att jag breddat min fotografiska repertoar. På köpet har lusten att fotografera fått sig ett uppsving. Jag använder Pentax Spotmatic F till småbild och Yashica-Mat 124 G samt en gammal Rolleiflex till mellanformat. Jag har också en Mamiya 645 som jag luftar ibland. Till Spotmaticen har jag f n två normalobjektiv. En Fujinon 1.8/55 mm och ett SMC Takumar likaledes 1.8/55 mm. Jag vet inte vilket jag föredrar. Takumaren är anpassad till Spotmatic F så den jobbar snabbare. En förutsättning för att den analoga fotografin ska fungera för mig är givetvis att kameran ska vara lättarbetad och optiken relativt ljusstark. Jag har en gammal Super Takumar vidvinkel 3.5/35 mm som är skarp och fin men jag har svårt att ställa in skärpan i vissa lägen. Den har blivit "för mörk" för mig tror jag. Spotmaticen är mycket lättarbetad, ganska så liten och gediget byggd.

Har tittat på ett flertal Zeiss Flektogon 2.4/35 mm på eBay men har inte bestämt mig för köp än. Det skulle vara intressant att höra om någon av läsarna har erfarenhet av just det objektivet. Eftersom jag inte längre använder mörkrum längre så är naturligtvis en bra skanner också en förutsättning för att den analoga fotografin ska fungera och vara rolig. Rådet till de som tänker börja med analog fotografering är alltså att satsa på en erkänt bra skanner och ett bra skannerprogram. Själv har jag nyligen köpt en Epson V750 som jag är mycket nöjd med. Programmet som följer med, Silverfast Ai, är det bästa skannerprogram jag hittills har använt. VueScan är också bra men jag tycker att Silverfast är lite vassare.

Jag kan inte säga att jag är någon expert på svartvit film men jag använder Fuji Acros 100 ISO och Kodaks T-Max filmer. Den förstnämnda har nog blivit något av en favorit i sommar.

Här kommer lite bilder från i helgen när jag tog en runda på Stockholms gator och torg:

Vänskap

Vänskap

På huk

På huk

Vid ståndet

Vid ståndet

Mannen i trappan

Mannen i trappan

 

Allt fotograferat med Pentax Spotmatic F, Fujinon 1.8/55 mm och T-Max 400

 

Nej, nu är det dags för sängen så att man orkar knata upp till Ellens i morgon eftermiddag. Höstterminen startar.

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Inlagt 2010-09-08 00:41 | Läst 2116 ggr. | Permalink
Du jobbar med en väldigt fin utrustning ser jag :-) kul att du tog upp Vuescan . Det är ett program som jag har funderingar att prova på och jag ser att du är nöjd med det näst efter silverfast.
Själv så använder jag Nikon scanner program som följde med min Nikon Coolscan när jag köpte den för ett antal år sedan, nu kommer det inte flera uppdateringar på denna programvara så jag håller på att se efter en ersättare, och även plus för Vuescan det är att det även är kompatibelt med Linux Ubuntu .
mvh micke
Svar från pic-tor 2010-09-08 10:34
Visst fotar jag med gammal, fin utrustning. VueScan är säkert ett jättebra program men jag har nog inte lärt mig alla dess finesser. Med Silverfast känner jag att jag bättre behärskar slutresultatet. Ofta behövs inga slutjusteringar alls i Photoshop förutom uppskärpning och nedskalning då förstås. En ren filmskanner har aldrig varit aktuell för mig eftersom jag också fotograferar i mellanformat med gamla, härliga Rolleiflex och Yashica.
Hårda och raspiga bilder, eller hur jag ska beskriva det. Jag antar att det är avsiktligt. Är det en reaktion mot den digitala svartvitvärlden, som kanske är lite mesig vid jämförelse? :-)
Svar från pic-tor 2010-09-08 10:40
Avsikten kan ju ibland vara en efterhandsrekonstruktion :). Speciellt om resutatet blev bra :). Nej, det är nog känslan som styr vid fotograferingstillfället. Men det kanske är så att urvalet av motiv blir annorlunda när man fotograferar analogt. Vissa påstår det i alla fall här på FS. Jag analyserar inte så mycket utan tar bilder som jag känner för. Analogt som digitalt.
Bilder som gillas, allihop Torbjörn, mycket sköna bilder//Leffe
Svar från pic-tor 2010-09-08 10:49
Tack så mycket Leif. Jag trivs med min nyinköpta, men gamla, Spotmatic.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg