Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Förvaltning, konsolidering och omhändertagande

Förvaltning, konsolidering och omhändertagande. Vad har de begreppen med fotografering att göra? Det låter mer som en strategi för ett fastighetsbolag eller något liknande. För mig har begreppen i alla fall högsta relevans för närvarande. Sedan 2005 har jag samlat på mig massor av bilder. Det var då jag började fotografera digitalt. Nej, egentligen stämmer det inte. Jag har samlat på mig massor av ettor och nollor, som jag i och för sig kan beskåda i form av bilder på min dataskärm i hyfsad kvalitet, knappast mer. Det händer att jag skickar iväg några filer till något labb för utskrift men det händer inte särskilt ofta. Varför? Ja, det känns som om tiden inte räcker till för det här omhändertagandet helt enkelt. All tid går ju åt att ständigt fylla på med nya bilder. Det är ju det som är det roliga - inte att sitta timtal framför datorn. Nu har jag emellertid kommit fram till att det är dags att förvalta det jag under åren har samlat på mig. Jag måste se över min back up och hur jag sparar bilderna. Innan det är för sent. Jag använder Lightroom men jag behöver bli bättre på att märka upp de bilder som ska vara kvar. Det gäller också att konsolidera den bildsamling jag samlat på mig. Vad ska slängas och vad ska vara kvar. I början var jag duktig på det här tycker jag men nu har biblioteken svällt utan att ha blivit "konsoliderade".

Instinktivt känner jag att jag måste ta fram fler "fysiska" bilder. Bilder att plocka fram när man har släkt och vänner på besök. Eller varför inte när man själv får lust. I dag slår man på datorn men det känns inte inspirerande längre. Jag har helt enkelt tröttnat på att se på bilder på en dataskärm. För att något råda bot på det här så håller jag på med att ta fram en fotobok på Blurb med inskannade svartvita bilder från 1970-71. De som finns med på bilderna har aldrig fått se dem förut och det är naturligtvis synd och skam. Jag har inte haft kontakt med dem sedan den här tiden men det är ingen ursäkt. Det minsta man kan göra är väl att åtminstone betala tillbaka med bilder på de man fotograferar. Jag erkänner direkt att jag inte alltid varit så bra på det. På analoga tiden var jag bättre för jag har nästan inga bilder kvar själv från den tiden.

Att hålla ordning på negativ och dia upplever jag inte vara något större problem. De svartvita negativen förvarar jag i negativpärmar med uppgifter om varje negativ. Diorna finns i magasin som i sin tur förvaras i de lådor som följer med. Det är sämre ställt med  negativ från negativ färgfilm. De ligger kvar i kuverten från fotolabben. Här borde någonting göras känner jag.

Några tankar en regnig dag. Bifogar några bilder från sommaren 1969 som jag själv aldrig tidigare har sett. Det är bland de första negativ som jag själv framkallat. Tyvärr är det ett glapp mellan 1962 och en bit in i 1969 där det saknas negativ. Jag hoppas en dag att de ska komma fram. Även om det så sker vid ett stånd på Hötorget :).

 

Pappas gamla cykel. Var det den här han använde när han cyklade från Ockelbo till Gamla Uppsala på 30-talet för att dricka mjöd med en gammal faster? När jag flyttade till Uppsala 1969 följde cykeln med och den användes sedan i flera år i ett ständigt blåsande Uppsala. Tyvärr glömde jag bort att plocka av registreringsskylten när jag bytte upp mig efter några år.

Min kompis Kenneth och jag gjorde en biltur efter Norrlandskusten 1969. Slutmålet var Pite havsbad. Brorsan gjorde "rekryten" så vi fick låna hans röda Ford Taunus. Vi hade tält med oss och tältade på alla möjliga ställen.

Här är det dags för en fikastund och Kenneth tar fram termosen

Husvagnarna var inte så stora på den här tiden

 

Som sagt var, glöm inte bort att förvalta, konsolidera och omhänderta era bildskatter!

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-10-19 13:04 | Läst 5592 ggr. | Permalink
Vad konstigt att du tar upp det här just nu för jag satt igår och bläddrade bland mina mappar i datorn och tänkte att jag borde, verkligen försöka rensa upp(för det behövs eftersom alla bilder inte är så himla bra) och att försöka bringa lite ordning i burken. Jag har en extern hårddisk som jag försöker att lagra mina bilder i l men det är konstigt att ju fler bra o ha saker man har desto bekvämare blir man, kanske inte så för alla men jag blir gärna sådan.
En fotobok har jag också tänkt göra men ofta när jag sätter mig vid datorn svävar jag i väg på något annat.
Vilka härliga bilder och de får mig att tänka på våra semesteresor från södra sverige genom hela landet på väg till farmor i Finland. Tält hade vi ofta med oss och bilen var så fullpackad med saker.
Vi hade först en wv bubbla och den gick min far över till Opel rekord som var en hyfsat mycket större bil med mer plats.
Lycka till med ditt fotobokande!
Svar från pic-tor 2010-10-19 17:04
Vilket sammanträffande! Fast egentligen tror jag att det här är ett allmänt problem som berör väldigt många av oss. Det är lätt att bli fartblind när man fotograferar digitalt och det är hälsosamt att stanna upp och reflektera en stund. Egentligen borde man sätta upp egna förhållningsregler som t ex för varje fullt minneskort jag laddar in i datorn ska jag sammanställa en fotobok. Man kan naturligtvis skriva ut bilderna också. Själv eller via labb och sätta in dem i album. Huvudsaken är att de blir omhändertagna.
Tack för ditt långa, intressanta svar.
Kul med gamla bilder:o)
Jag måste också städa i alla mina digitale bilder mycket skräp där.......
Men jag har faktisk varit duktig att beställa bilder ca 3 gångar i året och att göra böcker, och nu är det tid för en julebok igen:o)
MVH synnöve
Svar från pic-tor 2010-10-19 17:14
Du är ett föredöme Synnöve! Jag lovar bot och bättring och ska åtminstone försöka få iväg ett par fotoböcker innan jul.
Ett bildarkiv som inte är ordnat är inget arkiv alls, bara ett odrägligt kaos! Jag sliter själv med problemet att konsolidera mitt digitala bildarkiv. Det finns en hyfsad grund, men jag ligger efter. Det gäller att knappa in försprånget, för jag gillar inte att ha en massa bilder som ligger och dräller utan större ordning. Naturligtvis vill jag ibland ha en till något, och så hittar jag den inte utan en massa letande. Usch!
Svar från pic-tor 2010-10-20 19:19
Jag håller med dig om att det bör vara ordning i ett bildarkiv. Vad har man annars för glädje av det? Det gäller att få balans mellan inflöde och omhändertagande. Det låter ju inte så svårt men inflödet tenderar att dominera på tok för mycket. Kanske man ska ta en "vit" vecka då inga bilder får laddas in utan all tid ska läggas på arkivet :).



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg