Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Oönskade reflexer med Epson V750 Pro

Det har tidigare skrivits här på FS om vissa problem vid skanning av småbildsnegativ med Epson V750 Pro. I huvudsak härrör problemen från negativhållaren som följer med vid köpet. Den är väldigt vek och det är svårt att få negativen att ligga plant och rakt. Ett annat problem är att det ibland blir oförklariga reflexer från negativhållaren som syns som solkatter på den skannade bilden. Jag har bara upplevt de här problemen vid inskanning av småbildsfilm. I övrigt är jag helnöjd med skannern som jag tycker ger förnämligt resultat. Med anledning av de här nämnda problemen ringde jag Epsons kundtjänst för en månad sedan och de erbjöd sig att skicka en adapter för våtskanning utan kostnad. I dag fick jag den levererad av DHL direkt vid dörren. Bra jobbat Epson! Jag har inte hunnit testa att skanna i vått ännu och det ska bli spännande att se om det blir någon skillnad.

Så här kan det ibland se ut när man skannar småbildsnegativ med Epson V750 Pro.

 

Observera "solkatten" i mitten och till vänster i bilden

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-10-29 17:39 | Läst 6545 ggr. | Permalink
De här reflexerna inträffar väldigt sällan och bara vid inskanning av småbildsnegativ. Som jag skrev ovan är jag i övrigt helnöjd med skannern. Jag har inte skannat lösa 6x6 men jag föreställer mig att de också går att passa in i den medföljande negativhållaren. Kvalitén på inskannade mellanformatnegativ blir för övrigt fantastisk fin.
Ser ut som societetshuset i Hjo!
Svar från pic-tor 2010-10-29 19:26
Sorry Ernst Göran. Det här är en bild på Flustret i Uppsala från branden 1982.
Våtskanning ska vara det optimala. Vore kul att få höra vad du tycker om resultatet efter att ha provat.
Svar från pic-tor 2010-10-29 21:59
Jag kommer att skriva ett inlägg när jag väl har testat att våtskanna. Så håll utkik ;-).
jag var ganska snabb att skaffa mig den här skannern och håller med om hållarnas plastighet. Då jag skannar mina 4x5" så har jag gjort en egen maskram, likaså med 13x18 negativen. Bekymret är ju att få planhållning. Våtprocessen är ju lösningen och jag ser fram emot din dina lovord. Kan man då gratis få en adapter ?
Svar från pic-tor 2010-10-29 22:08
Jodå, jag ska testa våtskanning nu när jag har fått grejerna. Som jag skriver i bloggen så ringde jag till Epson när de här reflexerna visade sig och de var väldigt tillmötesgående. Det måste framhållas. Min undran gällde egentligen om de hade bättre negativhållare till småbild än de som följde med skannern men de erbjöd direkt att skicka våtskanningskitet. Om du också har problem så hör av dig till Epson.
Jag vill också ha en scanner for dia och negativer:o)
Har utrolig många dia efter min mormor och morfar i Holland, hade varit kul att kanske få några på papir....
MVh synnöve
Svar från pic-tor 2010-10-29 22:59
Jag kan verkligen rekommendera Epson V750. Den fungerar mycket bra till småbild och ännu bättre till mellanformat och uppåt. En dedicerad småbildsskanner ger kanske lite vassare kvalitet men då talar vi om helt andra pengar. Ska du ha en som dessutom klarar av mellanformat - då blir det dyrt.
jo synnöve då får du nog köpa en som vi andra.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg