Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Året är 1984 och Flustret i Uppsala brinner

"Natten till den 22 januari 1984 skedde det som inte fick hända, Flustret började brinna. Det hela började med att serveringspersonal kände en konstig lukt som av bränt gummi och därför utfördes en inspektionsrunda men utan resultat. Detta upprepades ännu en gång men fortfarande utan resultat. Vid midnatt bröts plötsligt elförsörjningen till kassaapparaterna. Ungefär samtidigt upptäcktes en mindre brand ur en inbyggd stolpe på övervåningen. Brandkåren larmades då personalen inte lyckades släcka brandhärden. Eftersom man trodde att det rörde sig om en mindre brand utrymdes lokalen lugnt. Snart insåg man dock att hela vinden var övertänd. Släckningsarbetet försvårades av att det var mycket kallt denna januarikväll och branden låg hela tiden ett steg före. Släckningsarbetet pågick i över ett dygn. Enligt ögonvittne lystes Uppsalas natthimmel upp då Flustret brann och det syntes på långt håll. Morgonen efter branden återstod bara ett skal av byggnaden. Mycket hade gått förlorat eller blivit skadat i branden. Hela övervåningen blev i stort sett utbränd, men stora delar av bottenvåningens ytterväggar och bärande innerväggar förblev intakta. Golvbjälklaget i den äldre delen och i den nya verandadelen blev inte brandskadat, men vattendränkt. Andra delar av undervåningen blev rökskadade. Efter genomförd brandbesiktning konstaterades att byggnadens kvarvarande delar var i bättre skick än vad man hade trott. Kärnan av gamla Flustret fanns kvar."

(Min kursivering)

(Flustret, en nattklubb utomhus: Examensarbete i landskapsarkitektur av Emelie Arnoldsson, 2007)

 

På morgonen den 23 januari hörde jag om branden på morgonnyheterna. Jag tog min kamera och åkte direkt in till Uppsala. Min äldste pojke, Fredrik, följde också med. Det var en sorglig syn som mötte oss när vi kom fram. Husstommen stod till stora delar kvar men inuti var det utbränt. Det rökte och bolmade fortfarande och man kunde se en och annan eldslåga flamma upp. Mycket folk hade samlats och de stod tysta och begrundade förödelsen.

Jag tog en rulle Tri-X med min Pentax Spotmatic. Vädret var grått och murrigt. Ja, på det stora hela taget var det en dyster dag i Uppsala.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, du pappa, det här var ingen munter syn.

 

 

Titta gärna i det citerade examensarbetet. Där finns bland annat en hel del gamla bilder på Flustret.

 

På återseende

 

/Torbjörn

 

 

 

Inlagt 2010-10-30 23:24 | Läst 23640 ggr. | Permalink
Vilket fint tidsdokument. Vad hände sedan? Är det återuppbyggt?
Svar från pic-tor 2010-10-31 09:00
Kort tid efter branden byggdes Flustret åter upp. Exteriört till i stort sett originalskick medan interiören blev helt ny. Tack John-Erik för din kommentar.
Det där minns jag, man fällde nästan en tår då. Jag hade visserligen övergett "Flurran" för nationerna när det brann, men innan dess hade jag tagit tusentals danssteg därinne.

Nu för tiden är det väl inte något nöjespalats längre?

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2010-10-31 14:23
Visst var det sorgligt när Flustret brann men det byggdes ju upp igen ganska så snart efter branden. Jodå, nog är det många som går till Flustret för att roa sig. De kör mycket After Work t ex. Du får väl göra en utflykt dit och kolla ;-).
Jo, det är det: http://flustret.se/
Svar från pic-tor 2010-10-31 14:24
Visst är det så!
Trist händelse, fin dokumentation. Hur den invändiga återuppbyggnaden gestaltat sig har jag ingen uppfattning om, jag har aldrig varit på Flustret. Men min erfarenhet är att gamla fina interiörer förr eller senare offras för de nya krav som en ny tid ställer. Det är väl inget att göra åt, men ibland en smärtsam förlust.

Då får man vara glad att i alla fall exteriörerna ofta bevaras, till fromma för en omväxlande stadsmiljö. Och att man kan göra det efter en brand är ju inte dåligt. Jag minns t ex gamla rådhuset i Lidköping. Byggt på 1600-talet som jaktslott av Magnus Gabriel De la Gardie, senare fraktat till Lidköping, där det tronar i centrum på Sveriges största torg. 1960 brand det ner totalt. Men man byggde upp det igen, efter gamla ritningar. Till stor lycka för torgmiljön. I alla detaljerna blev det förstås inte precis likadant. En del av den invändiga atmosfären gick förlorad. Men man kan inte få allt.
Svar från pic-tor 2010-11-01 14:23
Vad gäller Flustret så tror jag det blev en hel del förändringar av interiören. Man passade på att anpassa till tidens krav. Inget att säga om det, rörelsen måste ju gå runt. Tack Ernst Göran.
Kommer i håg den kvällen ,jag låg på den tiden i lumpen och var ganska trött på att se alla grönklädda gubbar och så jag tyckte det skulle vars trevligt att sé lite av det motsatta könet,eftersom ingen av mina kompisar var intresserade av hänga med så gick jag dit ensam.Kvällen var så där ( ingen framgång hos det motsatta) men när jag går förbi damtoan blir jag bedd att hålla upp dörren till förrummet då belysningen slocknat.Går sedan hem tidigt? ( ensam)efter att någon tagit över min syssla .På morgonen få man höra om branden och då förstår jag att det var orsaken till belysningen slocknat på dam toan.Jag och några kompisar åker ner och tittar( då passade det tydligen) men jag hade på den tiden inget direkt man kan kalla kamera mitt mera intresse kom hösten 86 så dina bilder väcker en del gammla minnen.Jag var nog stammis där 1981-86( då jag kände mig gammal 23 år blev det baldis 1986-1990)fast under renoveringen blev det ett tråkigt tid på studio Q.Mvh Dan.
Svar från pic-tor 2012-07-22 17:41
Tack så mycket Dan för din trevliga kommentar. Vad roligt att du hittade det här gamla inlägget. Kul att läsa din berättelse från tiden precis innan branden på allvar bröt ut. Det var många sorgsna Uppsalabor som hade samlats utanför Flustret den här dagen. Men det kommer du säkert själv ihåg.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg