Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Patronhylsor till barnen?

På lördagar är det marknad och loppmarknad på Vaksala torg i Uppsala. Förutom ständigt återkommande försäljare kan vem som helst hyra en ruta och sälja sina saker. Många prylar som länge legat oanvända på vindar och i förråd hamnar ofta här. När jag senast var där kunde man vid ett av stånden bland leksaker även finna en skål med patronhylsor? Patronhylsor till barnen? Något kändes väldigt fel här. Vart är vi på väg?

 

Köp en näve patronhylsor! Ungarna är som tokiga i dem

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-11-04 23:41 | Läst 2838 ggr. | Permalink
Jag kan förstå betänkligheterna! Men jag älskade själv patronhylsor när jag var barn. Jag visste väl vad de var till för, men det var inte alls den ursprungliga användningen som fascinerade mig. Det var föremålet i sig, den speciella formen, mässingen -- och så kunde man vissla med dem. Och man kunde fantisera om att de var något helt annat i min leksaksvärld. Mjölkflaskor t ex. Minns du de gamla mjölkflaskorna av stålplåt som användes för att hämta mjölk från ladugårdarna förr i tiden?

Nej, då tycker jag själv att det är tristare med alla dessa moderna plastleksaker som föreställer futuristiska supervapen.
Svar från pic-tor 2010-11-05 17:07
Jodå, nog minns jag de gamla mjölkflaskorna. Jag växte ju nästan upp på min morbrors gård. Rent instinktivt reagerade jag mot att vålds- och dödsobjekt säljs tillsammans med leksaker till barn. I min ungdom samlade jag och en kompis på patronhylsor. Vi cyklade med jämna mellanrum till skjutbanan och plockade massor av hylsor. Sedan sålde vi dem till skrothandlaren med mycket god förtjänst. Tyvärr, för oss, infördes strängare regler för hantering av patroner och skyttarna blev tvungna att ta rätt på de tomma patronhylsorna. Våra inkomster från skrotförsäljningen rasade tvärt ;-).
Hmmmmm gick de åt som ett skott?? :)
Trevlig helg! //Peter
Svar från pic-tor 2010-11-05 19:28
Ha, ha ja nästan alla. Några blev över, s k överskott ;-).



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg