Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Mitt första Zeiss-objektiv

Så har även jag skaffat mig ett Zeiss-objektiv. Ett Flektogon 2.4/35 mm med s k M42-gänga inköpt på e-Bay. Den här varianten har beteckningen "electric" vilket betyder att det stödjer både manuell bländare och bländarautomatik. Jag antar att det senare enbart gäller när man använder det på en Practikakamera. Enligt säljaren ska det passa till Pentax Spotmatic men det gör det inte för objektivet går för långt in och stöter mot spegeln. Jag har testat det med en adapter på min Minolta Dynax 7 och det fungerar bra. Naturligtvis är det helt manuellt som gäller. Adaptern ger fokusindikering men exponeringsvärdena stämmer inte riktigt. Med TMAX 400 fick jag bländare 2.8 och 1/45 sek medan jag med min digitalkamera Sony A850, vid mosvarande bländare, fick 1/320 sek. Underexponerar jag 2-3 steg borde det fungera. Ska testa det när ljuset blir bättre. Då ska jag också testa att blända ned ordentligt. Den här filmen har jag underframkallat (XTOL) en aning. Tiden är förkortad från 9 min till 7:30 min.

Några testbilder från Hötorget

 

Nedan en bild tagen samma dag med Sony A850, 2.8/28-75, bländare 4

Ballongjakt

 

Zeiss Flektogon 2.4/35 är mycket välbyggt och bildkvalitén är vad jag hittills kunnat se av hög klass. Det ska bli intressant att testa det under mer gynnsamma yttre betingelser.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2010-11-15 16:24 | Läst 5017 ggr. | Permalink
Vaddå mer gynnsamma yttre betingelser? Mulet väder och saker att fotografera, jag tyckte det vart alldeles utmärkt och den presterar ju mycket bra.
Svar från pic-tor 2010-11-15 16:51
När jag skrev "mer gynnsamma yttre betingelser" tänkte jag nog mest på den frusne fotografen ;-). Det verkar vara ett finfint objektiv det här.
Fina svartvita bilder, särskilt den på glaskaraffen.
/John-Erik
Svar från pic-tor 2010-11-15 16:52
Tack John-Erik. Jag håller med dig, bilden på glaskaraffen blev väldigt lyckad fast den var knepig att fokusera.
Du kanske behöver ett riktigt kamerahus till optiken, en Praktica? ;)
Hur som helst, det där e en bra glugg!
Under det Kalla kriget så va det där bara skräp,
nu har samlare upptäckt dom här,
och många fotografer har också upptäckt hur bra optik DDR-Zeiss gjorde i många fall!
/B
Svar från pic-tor 2010-11-15 20:59
Skaffa en Praktica? Jodå, jag har nog tänkt i de banorna för vad jag kan se så är det här toppoptik. Jag har bara bländat ned ett par snäpp som mest så det går nog att klämma fram ännu lite bättre kvalitet. Skulle DDR-Zeiss vara av sämre kvalitet än tyska-Zeiss menar du?
Västpropagandan påstod såklart på den tiden att den Zeiss-optik som gjordes i DDR inte va äkta och sämre än den man gjorde i väst. Men det stämde inte, Viss Zeiss DDR-optik va mycket bra, helt i klass med den Västyska!
/B
Svar från pic-tor 2010-11-15 22:26
Läser man recensioner av den här optiken så får den genomgående mycket bra betyg så jag sitter nöjd.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg