Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Livet passerar revy medan oljan håller på att ta slut

En del av min militärtjänstgöring gjorde jag på S3 i Boden vintern 1970-71. Min kompanichef var Björn Hernefelt som långt senare blev känd för hela svenska folket genom sitt deltagande i Robinson. Björn var en mycket bra kompanichef. Lågmäld, trevlig och intresserad av oss värnpliktiga.

Dags för lite skidåkning

En dag skulle vi åka 15 km skidor med arméns rejäla, men ack så tunga, träskidor. På vårt kompani fanns två killar från Skåne. Ingen av dem hade någonsin åkt skidor. När Björn fick reda på detta så sade han till dem att de inte behövde åka utan kunde få göra någonting annat i stället.

Edman

Om jag minns rätt så valde den ena killen det senare medan den andre, Nilsson, valde att åka skidor. Efter ett par timmar var alla i mål. Alla utom Nilsson.

Gällman

Vi väntade en bra stund på honom och det började att mörkna. Då utsåg Björn några "frivilliga", däribland jag, som skulle åka Nilsson till mötes. Björn befarade att han hade åkt omkull och kanske brutit benet eller något i den stilen. Vi fick åka väldigt långt innan vi till slut fick syn på en lång smal gestalt som vinglade fram i spåret.

Nordin

Utan tvekan var det Nilsson. Oroligt frågade vi honom vad som hade hänt. "Det har inte hänt någonting", svarade han.

Nyberg

Först då förstod vi att första gången man åker skidor går det väldigt, väldigt långsamt och det var precis vad det hade gjort för honom. Vi tog honom på släp och fick till slut hem honom innan det blev beckmörkt...

Olofsson

Och oljan? Ja, den håller på att ta slut. Experterna tvistar om när "Oil Peak", dvs den tidpunkt när oljeproduktionen når sitt maximum för att sedan falla, kommer att inträffa.

Ohlsson

Om tre år, fem år eller har vi kanske redan passerat Oil Peak? Många ekonomer befarar att priset för ett fat råolja inom några år kommer att stiga med 300%, och på sikt med ännu mer, och det får naturligtvis till följd att tillväxten kommer att plana ut för att därefter sjunka.

Sjöstrand

Vad säger våra politiker om läget? Ingenting. Vad gör våra politiker åt saken? Ingenting. Nej, i stället bygger hela deras politik på att tillväxten fortsätter att öka. I all oändlighet.

Wiklund

Det gäller alla politiska partier. Det behövs en helt ny politik för att hantera den här svåra frågan och jag tror inte att de politiska partierna, och de politiker, vi har i dag klarar den uppgiften...

 

Den här filmen framkallade jag på S3, eller möjligen I19. I alla fall fanns där ett ganska fint mörkrum. Problemet var bara det att sandfiltret var trasigt så den här filmen blev mer eller mindre blästrad vid sköljningen.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2010-11-18 20:51 | Läst 6662 ggr. | Permalink
Schyssta bilder!

Måste vara roligt att ha dessa bilder som minnen! Ingen bild på Nilsson förresten? Han kanske är med på första...
Svar från pic-tor 2010-11-18 22:37
Hej Mikael! Visst är det roligt att ha kvar dessa negativ. Tyvärr saknar jag två remsor som jag inte vet vart de har tagit vägen. Kanske bortglömda i något mörkrum någonstans. Möjligen att Nilsson är med på de saknade negativen men han är inte med på första bilden.
Problemet med politiken ligger nog till stor del i att det är förenat med politiskt självmord att försöka upplysa folk om nödvändigheten av radikala förändringar. Samma problem är det med naturlagen om 8 timmars arbetsdag och pensionsåldern, trots mångfalt ökad produktivitetsnackas det om att vi skall jobba ännu mera?!. Vi står inför det delikata problemet att det krävs allt mindre tid att producera all skit vi vill ha och den enda lösningen på problemet tycks vara att hitta på ännu mer skit för att upprätthålla arbetstid och pensionsålder!? Dessutom finns ju inget nytt klot att kliva över till när detta tagit slut, svåra frågor ;)
-affe
Svar från pic-tor 2010-11-18 22:52
Hej Affe! Visst är det här knepiga frågor att hantera för våra politiker men det blir ju inte bättre av att helt strunta i dem. Vi vet att oljan är på väg att ta slut och på ganska kort sikt kommer priset på den att stiga kraftigt. Det finns forskare som menar att tider av ständig tillväxt snart är förbi och att vi t o m måste börja förbereda oss för sjunkande tillväxt. De produktivitetsvinster vi har uppnått, främst tack vare billig energi, kan, om det här scenariot inträffar, gå förlorade.
"Eftersom det finns mycket mer olja än beräknat, så kommer oljekrisen att vara i all evighet."

Tikkanen i DN under någon av det sena 1900-talets ständigt återkommande oljekriser.

Somliga vill ju att vi ska bränna mindre olja. Jag ser ingen annan möjlighet för det än att tillgången minskar. Bra eller dåligt? Ingen aning. Men jag har alltid varit sparsam själv.


Hursomhelst, härliga basseporträtt! Undrar om det var både första och sista gången som Nilsson stod på skidor?
Svar från pic-tor 2010-11-18 23:08
Tack Ernst Göran. Det är klart att oljan någon gång tar slut. Frågan är bara när. Nej, jag tror nog inte att Nilsson fick blodad tand för skidåkning däruppe i Boden. Fast säker kan man ju inte vara för envis och uthållig var han definitivt. Dock aningen långsam ;-).
Roligt med gamla bilder, och historien du berättar var kul att läsa.(Fina foto)
Utroligt vilka minner några gamla bilder kan frambringe:o)
Ha en trevlig helg Torbjörn:o)
Mvh Synnöve
Svar från pic-tor 2010-11-19 13:12
Tack Synnöve! Ja, gamla bilder ska man vara rädd om. Det är märkligt att jag fortfarande kommer ihåg vad killarna heter. Jag önskar dig också en trevlig helg Synnöve.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg