Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kanonfotografen i Eskilstuna

På försommaren 1980 följde jag med Fredriks förskoleklass till Eskilstuna djurpark. Utanför djurparken stod en fotograf av den gamla stammen. Han hade en kamera med framkallningskammare. Jag bad att han skulle ta en bild på Fredrik, kanske mest för att se hur han gjorde. Först tog han en bild ungefär som vanligt. Han använde fjärrutlösare och tiden var relativt lång. Sedan stack han in armarna i lådan och grejade en stund. Hela tiden grymtande. Han kollade aldrig på klockan utan jag tror att han använde grymtandet för att hålla tiden.

Efter ett tag tog han ut en liten plåtskål och i den låg en negativ bild på fotopapper. Han torkade av negativet helt hastigt och satte det i en ställning som hängde ned framtill på lådan. Därefter fällde han upp ställningen så den kom mitt framför objektivet. Han fotograferade av den negativa bilden och sedan började han rota i lådan igen medan han hela tiden återigen grymtade. Efter ett tag var han klar och ut kom den färdiga bilden som han sköljde i lite vatten innan han räckte över den till mig. Tyvärr kan jag inte visa bilden här för jag kan inte hitta den men den finns någonstans i mina gömmor.

 

Kanonfotografen i aktion

 

Ja, så kunde det gå till så sent som 1980.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2010-11-22 00:09 | Läst 5974 ggr. | Permalink
"Han kollade aldrig på klockan utan jag tror att han använde grymtandet för att hålla tiden"

Haha :-)

Snigelpolaroid skulle man kunna kalla det!
Svar från pic-tor 2010-11-22 15:27
Hej Rickard! Nej, den här kameran är inget för den stressade storstadsmänniskan. Det tar sin tid men det händer saker hela tiden ;-).
Vilken jättefin bildsvit på en sann bildkonstnär. Tyvärr så missade jag honom med 3-4 år. Men när jag äntligen kom till Eskilstuna Zoo, så fick jag i alla fall träffa Fantomen. Men han va en bluff som snackade Eskilstunadialekt och som även saknade kniven i stövelskaftet. Så ditt möte va med all säkerhet mycket mer givande och vilka fantastiska bilder sen. Detta blir en gigantisk guldstjärna
Svar från pic-tor 2010-11-22 15:37
Tack Micke, jag bugar och bockar. Det var faktiskt en upplevelse att se den här mannen i arbete. I lådan fanns ett mörkrum i miniatyr. Via en ljussluss och en filterförsedd "kikare" skötte han jobbet i mörkrummet. Bägge mina grabbar har blivit stämplade med Fantomens goda märke. De var väldigt andäktiga när vi kom in i grottan och Fantomen tog emot. Vi var så exalterade att vi tolkade hans Eskilstunadialekt som äkta Bengalibrytning ;-).
Jag minns dessa gubbar som stod med sina stora kameralådor på Djurgården och Strandvägen i Stockholm när jag var barn. Men jag hade inte förstånd då om att verkligen kolla närmare hur de gjorde. Så jag hade ingen aning om att de fotograferade negativet för att få ett positiv. Om det nu var det som de gjorde. Kanske fanns det flera sätt? Att göra en kontaktkopia skulle kanske inte gå, eftersom negativtet var vått. Eller omvändningsframkallning? Men då måste man ju ha en pappersbild för den första exponeringen. Tja, varför inte?

En riktigt fotohistorisk bildsvit i alla fall. Hittar du bilden så får du allt lov att publicera den! :-)
Svar från pic-tor 2010-11-22 15:41
Tack Ernst Göran. Jag har ett svagt minne att jag också såg sådana här fotografer när jag var barn. På den tiden var det så mycket kringresande folk i farten. Jag lovar att publicera porträttet på Fredrik om jag nu hittar det.
Underbart reportage! Jag har aldrig sett en sådan där kamera, visste inte ens att de fanns. Det lönar sig alltid att kolla in din blogg.

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2010-11-22 15:47
Tack Thomas för dina vänliga ord. Den här mannen var nog bland de sista av sitt slag i Sverige men jag kan tänka mig att man i någon fattig avkrok vid världens ände fortfarande kan finna en grymtande fotograf med en mystisk låda ;-).
Mycket intressant, en sådan kamera har jag aldrig stött på. Inte vad jag kan komma ihåg;)
/Stephan
Svar från pic-tor 2010-11-23 08:51
Chansen att du nu ska stöta på en dylik är nog minimal. Den här mannen med sin märkliga kamera tillhör en förgången tid och för mig och Fredrik har det blivit ett trevligt minne.
Mycket intressant, vad jag vet, så har jag aldrig sett något liknande i kameraväg.
Man lär så länge man lever.
Svar från pic-tor 2010-11-26 15:12
Tack Margareta. Ja, det gäller att alltid ha kameran med sig för rätt som det är händer något unikt mitt framför ögonen på dig.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg