Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hemmavid med ny firmware

Det har kommit en uppgradering till Sonys fullformatskameror A900 och A850 i form av en (ett?) s k firmware. I uppgraderingen ingår bl a förbättrad autofokus, utökad exponeringskompensation och möjlighet att ansluta (manuella) objektiv med annan objektivfattning via adapter. På A700 har det alltid fungerat att via adapter ansluta t ex objektiv med M 42 gänga. Har man en adapter med fokusbekräftelse fungerar det väldigt bra. Jag blev naturligtvis förvånad när jag köpte den mer avancerade A850 och märkte att detta inte var möjligt.

Med kameran uppgraderad och med den fina Zeissoptiken Flektogon 2.4/35 mm monterad på fokusbekräftad adapter gav jag mig i lördags ut på slätterna och skogen hemmavid. Besviket kunde jag konstatera att fokusbekräftelsen inte fungerade. Optik och adapter fungerar utmärkt på den gamla Minolta Dynax 7 men inte på den moderna A850! Den manuella exponeringen fungerar men vid fokuseringen får jag förlita mig på mitt egna öga enbart. På längre avstånd är det naturligtvis inget problem men på nära håll blir det svårare. Kanske är det någon ytterligare inställning som ska göras på kameran för att få fokuseringen att fungera som jag har missat? Det blev en ordentlig runda på nästan tre timmar i det vackra vintervädret. Med en manuell kamera får man helt klart mer frisk luft ;-).

 

Kvinnan i skogen

Vintergren

Åkern

Odlingslotterna

Hotellet

 

Det är naturligtvis roligt att man äntligen kan använda sina gamla, manuella objektiv på A850 men det hade naturligtvis varit ännu roligare om även fokusbekräftande adaptrar fungerade fullt ut. Kanske kommer en/ett senare firmware som fixar till det problemet. Förresten, är det inte dags att vi människor också får tillgång till firmwares som fixar till dålig syn, hörsel, minne och diverse andra småkrämpor vi får dras med ;-). Den som lever får se.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2010-12-05 12:17 | Läst 2014 ggr. | Permalink
Jag tackar dalajuryn så mycket för den poängen ;-). Visst behöver vi firmwares vi människor också.
Går man till ett gym kan man uppgradera sin software till firmware :-)
Svar från pic-tor 2010-12-05 17:28
Där satt den Rickard ;-) ! Jag ska genast köpa terminskort på gymet. Förhoppningsvis blir jag mer fokuserad i livet ;-).
Hej Torbjörn vilka fina bilder du bjuder på.
Bra slut ord tycker jag :-) "Med en manuell kamera får man helt klart mer frisk luft "
Och den bästa firmwares för oss människor är väl just att få vara ute i naturen efter en sån runda så brukar man bli väldigt pigg och glad och man kommer hem med fina bilder ur kameran.
mvh micke
Svar från pic-tor 2010-12-05 18:21
Tack Mikael. Jag håller med dig om att naturen är en rik källa till välbefinnande. Tyvärr finns det risk för att den här fina skogen, som jag ofta vandrar i, ska decimeras för Knivsta växer och det behövs utrymme för nya bostäder.
Så vackert i vinterlandskapet! Det är intressant att se hur färgen på vinterljuset förändras vid olika väder. Här är det väldigt varmt. Vid andra tillfällen kan det bli grönaktigt eller blåaktigt. Jag lutar nog åt att säga en firmware. När jag läste här slog det mig att jag aldrig själv uppgraderat firmware i min systemkamera, som är fem år gammal. Så jag kastade mig över tillverkarens (Fjuifilm) site. De hade verkligen lyckats gömma uppdateringssidan väl. Men till sist hittade jag dit. Och kunde se att ingen av de uppgraderingar som fanns erbjöd någon lösning på något problem jag haft. Kanske har jag inte haft något problem? Jag samlade på sidan men struntade så länge i uppgraderingen.
Svar från pic-tor 2010-12-05 21:49
Just nu är det väldigt vackert i naturen. Enligt SMHI ska det komma mer snö under natten. Eftersom jag föredrar en vinter med snö så låter det bra.Vi hade kanonväder i lördags med sol men i dag har det mest varit grått. Ska man fotografera snö så behövs det sol annars är det svårt att få snön vit. Fotar du digitalt måste du naturligtvis kolla vitbalansen också. Lite besviken är jag nog på Sonys senaste uppgradering. Jag hade förväntat mig att fokusbekräftelsen skulle fungera med rätt adapter.
Ny kameramjukvara är trevligt! Till min NEX-5 var den så omfattande (efter kritik) att det kändes som att få en ny kamera. Kör också manuella gluggar utan fokusbekräftelse men det går att förstora `displayen´ ganska mycket.
Dina bilder blev bra!
/Stephan
Svar från pic-tor 2010-12-05 21:54
Tack Stephan. Jag har läst om den omfattande uppgraderingen av NEX-kamerorna och det är flera som beskrivit hur mycket mer lättarbetade de blev. Samtidigt undrar man varför inte tillverkarna gör rätt redan från början. Med uppförstorad live-view är det naturligtvis lättare att ställa in skärpan manuellt.
Fina vinterbilder, tyckte också den första var värdt ett plusso)
mvh synnöve
Svar från pic-tor 2010-12-05 22:42
Tack Synnöve! Vad roligt att du gillar bilderna. I Värmland har ni förstås värre vinter än vad vi har här i Uppland?
Nej, vi har nästan ingen snö alls, konstig men det ser ut som alla andra har fått och inte vi.
Men den kommer väl får vi hoppas, för jag vill ut och köra snöskoter med turistar i vinter:o)
mvh synnöve
Svar från pic-tor 2010-12-07 17:03
Där ser man, men det kommer säkert några decimeter lagom till jul ;-).
Det där med ett firmware som kan fixa till både syn, hörsel och framför allt minnet, det skulle jag nog rusa iväg och köpa direkt.
Fina bilder.
Svar från pic-tor 2010-12-07 17:02
Jag skulle nog också lätta på plånboken för några nya firmware ;-). Det kanske inte är så utopiskt som det i förstone kan låta. Kul att du gillar de vintriga Knivstabilderna.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg