Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Soppan måste vara färsk

Den som tror att det här inlägget kommer att handla om matlagning kan snart sluta läsa. Den del av mänskligheten som inte svälter är fullkomligt nedlusad med matlagningsprogram i TV och radio (vem minns inte "Novisen vid spisen" med Folke Olhagen och Tore Wretman :-)), artiklar i dags- och veckopress och som om inte det vore nog så vimlar det också av receptabonnemang av olika slag. Likt förbaskat är det lika svårt att veta vad man ska äta till middag. Nog om detta fenomen i tiden.

Nej, det här handlar om framkallare till svartvit film. Jag har aldrig framkallat färgfilm och kommer förmodligen aldrig att göra det heller. Men svartvit film framkallar jag då och då. Trots att jag i huvudsak fotograferar digitalt så tycker jag om det analoga hantverket. Fast mörkrummet står nedpackat på vinden. En bra scanner gör jobbet alldeles utmärkt tycker jag och så kan man jobba i dagsljus. Jag brukar använda Kodak Xtol när jag framkallar mina filmer. För det mesta använder jag Fuji Acros 100 ISO och Kodak TMAX 100 och 400 ISO. Jag föredrar finkorniga filmer och "gammaldagskänslan" som de ger. 

Senast när jag köpte Xtol, av en fotohandlare i Stockholm, sade denne att Fuji Acros framkallad i "gammal" Xtol får en fantastisk rik valör och upplösning. Jag som hela tiden har trott att fotografering är kusin med färskvarubranschen :-). Nu hade jag en skvätt Xtol kvar som stått i dunken några månader. Fast nu var likheten med ett urinprov väldigt påfallande. Med fotohandlarens ord ringande i öronen hällde jag upp skvätten som var kvar och spädde till 1+1. Framkallade som vanligt men blev mäkta förvånad då jag hängde upp filmen på tork. Den var så gott som helt genomskinlig. Av valör och upplösning syntes inte ett spår! När filmen väl var torr kunde man vid noggrann kontroll upptäcka ytterst svaga skuggningar. Jag har försökt scanna några rutor och så här blev resultatet. 

Tänk att det gick att få fram detaljer från den här "blanka" filmen som framkallades i för gammal Xtol. Men resultatet blev ju inget vidare. Det verkar nästan som om framkallaren löser upp emulsionen för så här ser alla bildrutor ut med massor av vita prickar.

Samma gamla soppa men här har jag dragit upp kontrasten i PS. Lite bättre blev det.

Här har jag använt färsk framkallare och bilden har betydligt mer High Fidelity (?) än bilderna ovan. Den är helt fri från vita prickar. Filmen som jag använt till alla bilderna är TMAX 400.

Slutsatsen man kan dra av det här "ofrivilliga experimentet" är att tillblandad förrådslösning av Xtol bör förbrukas inom fyra månader. Mina problem dök upp efter drygt fyra månader. Det är möjligt att man kan förlänga hållbarheten om man förvarar framkallaren svalt och i lufttäta glasflaskor eller liknande. Jag har förvarat framkallaren i rumstemperatur och i en femlitersdunk av plast. Som sagt, färsk soppa är bäst!

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-01-31 15:20 | Läst 5840 ggr. | Permalink
Jag är duktig och förvarar min Xtol i just mörka enliters glasflaskor. En fylld flaska kan då hålla i upp till 6 månader. Som om man skulle ha nån vätska kvar tills dess. :)
Svar från pic-tor 2011-01-31 18:15
En stjärna till dig Micke :-). Då ska jag genast införskaffa fyra flaskor, jag har en ledig sedan tidigare. Förresten, finns det något bra ställe i Stockholm som säljer sån't här? Annars får det bli Photax.
Använder D76 till mina favoritfilmer T Max-100 och 400. Köper oftast 3,8 liters förrådslösning och jag har inga problem med att efter 6 månader använda den.
Jag fyller upp förrådslösningen i 5 vinflaskor för att få dem helt fyllda. Efter hand som förrådslösningen minskar i en flaska fyller jag den med glaskulor för att minska luften i flaskan.
Jag förvarar förrådslösningarna i kylskåpet.

Hälsn//Rolf
Svar från pic-tor 2011-01-31 18:18
Tack för ditt sinnrika tips Rolf. Här blir det inget problem att hitta inköpsställe för flaskorna :-). Det är tydligen mörka glasflaskor som gäller.
Rolfs tips va bra. Mina flaskor köpte jag på Photax. Ett annat tips är att tigga ölflaskor med patentkork på nån restaurang eller pub.
Svar från pic-tor 2011-01-31 18:54
Se där ytterligare ett smart tips :-). Fast det lutar nog åt Photax.
När xtolen börjar gulna är den bara att slänga. Däremot skulle du kunna testa rodinal med acros och tmax 100, den ger en väldigt vacker och speciell gråskala och kornet växer inte till så att det blir störande på dessa 100 asa tkornsfilmer :)
-affe
Svar från pic-tor 2011-01-31 18:49
Jag var inte överdrivet förtjust i Rodinal tillsammans med Tri-X när det begav sig en gång i tiden. Doseringen var lite knepig men jag lyckades få tag i en spruta så det löste sig. Rodinal är ju extremt hållbar och ger den samtidigt fint resultat tillsammans med de här filmerna så kanske man ska göra ett försök. Tack för tipset Alf.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg