Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Isjakter

Jag hade aldrig sett isjakter i aktion innan jag stötte på ett gäng som åkte runt i en rundbana på Sigtunafjärden den gångna helgen. Ljuset var ganska besvärligt med mycket kraftigt solsken ena stunden och mulet stunden därpå. Den här dagen hade jag både min analoga Minolta Dynax 7 och digitala Sony A850 med mig. På Minoltan satt Minolta 1,7/50 mm och på A850 använde jag Sony 2,8/28-75 mm och Sony 4,5-5,6/70-300 mm. Filmen jag använde var Kodak TMAX 400.

Här några bilder från Minolta Dynax 7

 

Också några bilder tagna med Sony A850

Den här trevlige killen berättade en hel del om hur man bygger isjakter. Just den här jakten hade mast och segel från en Tornado. Chassit är byggt av aluminiumprofiler. Det finns en hembyggd isjakt i Sigtuna gjord av trä men tyvärr missade jag den den här dagen.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-02-03 23:54 | Läst 7199 ggr. | Permalink
Härligt och vad kul det ser ut....
Fina bilder Torbjörn:o)
Tycker den andra i färg är mycket bra:o)
mvh synnöve
Svar från pic-tor 2011-02-04 09:30
Tack Synnöve. Det ser väldigt kul ut och det går fort kan jag lova. Roligt att du gillar bilderna.

/Torbjörn
Skitbra Torbjörn. Du får här ihop en serie mycket bra foton som i sig berättar en historia. Riktigt riktigt bra. Sen att du bara stöter på dom gör ju det hela ännu bättre
Svar från pic-tor 2011-02-04 11:09
Det hör till god ton att visa intresse för de människor man fotograferar. Det kan räcka med ett ögonkast eller en gest men trevligast är ju om man kan få ett snack. Oftast blir de väldigt glada och berättar gärna vad de håller på med. Som den här killen t ex. Tack för din trevliga kommentar.
Svartvitt är ju aldrig fel, men i detta fall tycker jag att färgen tillför en värdefull dimension. Intressant jämförelse i alla fall.
Svar från pic-tor 2011-02-04 11:13
I vissa situationer kan färg uppfattas som störande av somliga men jag tycker också att i det här fallet berättar färgbilderna kanske mer än vad de svartvita gör. Precis som du skriver.
Härliga bilder Torbjörn och en bra historia.
MVH Anita
Svar från pic-tor 2011-02-04 11:14
Tack så mycket Anita. Kul att du tittar in och kommenterar.
Vilka härliga bilder på en fartfylld sport. Fasen va' sugen jag blir. Åker ofta långfärdsskridskor och har många ggr tänkt att prova isjakt men aldrig kommit till skott.
Tredje bilden från slutet är min favorit- Rena attacken :-))

HA de' bra//Kurre
Svar från pic-tor 2011-02-04 11:20
Tack Kurre. Det var en upplevelse att stå så nära och se hur isjakterna svischade förbi nästan ljudlöst. I kurvorna hör man hur skenorna gräver ned sig i isen. Din favoritbild är tagen med tele och det gör att ekipagen trycks närmare varandra och dramatiken ökar.
Håller med några andra skribenter här, dvs färgbilderna gör isjakterna rättvisa i den vintriga miljön. Verkar som det inte bara är farten som tjusar i denna sport utan färgernas exotik bjuder på det lilla extra. Kanske finns säkerhetstänk också med? Trots allt befinner man sig ju på isen, det är rätt höga farter samtidigt när man inte kan alltid vara helt säker om isens bärighet, var vindbrunnar och råkar finns osv.
Tips: på Ekoln brukar ett antal entusiaster hålla till under de vintrar då isförhållanden är skapliga. I fall du har fått mersmak och inte hittar just det här gänget igen.
Svar från pic-tor 2011-02-05 08:54
Tack Rauni för din kommentar och tipset på slutet. Färgklickarna på isjakternas segel och skrov är tillsammans estetiskt tilltalande både i verkligheten och avbildat. Något jag skulle vilja se är en tävling över större vidder där farterna blir högre och den dramatiska effekten ökar.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg