Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Några tankar om Status Quo, analog fotografering, mellanformat, beskärning, bullfest och is från Torneälven

När jag tänker tillbaka på vad som hänt de senaste 20 åren så undrar jag om begreppet Status Quo förlorat sin betydelse. Då tänker jag naturligtvis inte på den berömda popgruppen utan på politiska händelser som i alla fall inte jag trodde jag skulle få uppleva under min livstid. Vem kunde ana på 60- och 70-talet att Sovjetunionen skulle falla sönder och samman och i samma andetag Berlinmuren rivas. Öst var öst och Väst var väst. Status Quo sedan andra världskriget och skulle väl så förbli i evighet som det verkade. Men de förtryckta folken visste bättre. Många i öst hade skaffat sig parabol och kunde se TV från länder utanför Östblocket. En annan världsbild tonade så sakteliga fram för de här människorna. En världsbild helt annorlunda än den ledarna i Öst förmedlade. Ja, så gick det som det gick. Det finns de som menar att det i själva verket var parabolen som var förutsättningen för förändringen i Öst.

När jag nu ser vad som händer i Nordafrika och på Saudiarabiska halvön där folken gör uppror mot diktaturer och decennier av ofrihet liknar det mycket vad som hände i Östeuropa för drygt 20 år sedan. Då spelade parabolen en stor roll. Nu är det i stället Facebook och mobiltelefoner som blixtsnabbt förmedlar tankar och idéer till miljontals människor. En kraft som svårligen låter sig stoppas. Den tekniska utvecklingen inom kommunikationsområdet gör det svårare för diktaturer att manipulera sin befolkning. Tunisien visade vägen för Egypten. Who's next ( gammal sång av Tom Lehrer, då handlade det om vilket land som stod i tur att skaffa atombomben)?  Algeriet, Jemen och Libyen är redan på gång. Liksom Bahrein på arabiska halvön. Status Quo håller på att rubbas inom hela den här regionen. Det ryktas t o m om oroligheter i kungarnas och schejkernas Saudiarabien. Vem, i min generation kanske man ska tillägga, kunde ana den här utvecklingen för bara några år sedan? Vi ser nu vilken enorm betydelse den tekniska utvecklingen inom information och kommunikation haft, och kommer att ha, för spridning av demokrati till länder där människor varit förtryckta så länge. Den explosionsartade utvecklingen av digitalkameror för bild och video spelar en avgörande roll i sammanhanget där bilder snabbt kan spridas via internet. Det är onekligen intressanta tider vi lever i.

Man kan väl knappast påstå att utvecklingen inom den analoga fotografin f n är explosionsartad. Men har den stannat av alldeles? Själv har jag ingen uppfattning men jag kliver ibland av det snabbt rusande digitaltåget och tar mig fram i makligare takt med min gamla mellanformatare Rolleiflex eller den något yngre Yashica på magen. Att komponera bilden i det enkla, men funktionella, ljusschaktet skänker glädje och tillfredsställelse. Fast förstoringsluppen kunde förstås få vara lite kraftfullare. Anledningen till att jag fortfarande använder de här kamerorna är naturligtvis också att bildkvalitén blir så fantastiskt bra. Ni som aldrig provat – gör det. Risken är stor att ni blir fast.

För somliga är efterbeskärning en styggelse värre än pesten. Beskärning gör man i kameran. Allt annat är fusk. Jag har svårt att förlika mig med den här typen av inskränkningar i den konstnärliga friheten.  Jag vill inte påstå att jag beskär mina bilder besinningslöst. Många gånger gör jag det inte alls. Men ofta kan en vettig beskärning ta fram kvaliteter i bilden som den inte skulle ha haft annars. Genom mitt arbete med mina gamla mellanformatskameror har jag mer och mer börjat tycka om det kvadratiska bildformatet. Närbilder får en väldig genomslagskraft i det koncentrerade formatet. När jag använder min digitalkamera försöker jag redan när jag komponerar bilden tänka kvadratiskt. Sedan blir det till att beskära i Photoshop.

Det har varit isfestival i Stadsträdgården i Uppsala där ett antal konstnärer skulpterat fram fantastiska verk ur is transporterad ned till Uppsala från Torne älv. Isen har fantastiska kvaliteter vad jag kan se. Den har en klarhet som gör den svår att skilja från glas. Helt fantastiskt. I samband med festivalen bjöd ett nystartat, lokalt bageri på bullar. Till det kunde man dricka mjölkchoklad eller kaffe. Många skridskoåkare och blivande isprinsessor sågs glida omkring på Svandammen. Vid mitt besök koncentrerade jag mig till stor del på folklivet kring bullarna, kaffet, chokladen, skridskoåkarna och isen från Torne älv.

Mästaren och Fröken Frost

Han var med på bullfesten

Ett gäng cyklister ska fram

En liten isprinsessa charmar publiken


Fler bilder från Isfestivalen finns att se här:

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=301982

 

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-02-19 10:45 | Läst 7901 ggr. | Permalink
Jag håller med, det är en överväldigande förändring som pågår. Hoppas bara att det går bra därnere i de varma länderna, jag är faktiskt lite orolig. Titta bara här i forumen vad som händer med oss beskedliga svenskar när vi har möjlighet att göra vår röst hörd, det finns många uppdämda känslor som strömmar ut i nätet.

Härligt att få se lite bilder från Uppsala! Men det där med att transportera is så lång sträcka känns bara halvbra. I och för sig är det kanske miljövänligare än att alla Uppsalabor åker till Torneå för att titta på is :-)

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2011-02-19 18:41
Vi får innerligt hoppas att förändringarna i de här länderna blir till det bättre och att det sker utan ytterligare blodsutgjutelse. Isfestivalen blev en dundersuccé. Tusentals Uppsalabor invaderade Stadsträdgården. Jag vet inte hur isen transporterades från Torne älv till Uppsala. Förhoppningsvis gick den med en returtransport.

Ha det gott själv Thomas
Visst är det konstigt och undrar om Mark Zuckerberg, världens yngsta dollarmiljonär, som grundade Facebook förutsåg denna utveckling, jag skulle inte tro det men kanske är det honom folk ska tacka efter alla dessa revolter som nu sprider sig som en löpeld och jag hoppas verkligen att det föds fler demokratier i världen och att folk får leva i frihet.
Bra och intressant läsning och Fina bilder på isen.
Svar från pic-tor 2011-02-19 18:44
Facebook kan om det utnyttjas rätt vara ett bland flera vapen i kampen mot diktatur och förtryck. Möjligheten att snabbt få ut information till många människor ska i alla fall inte underskattas. Kul att du gillar mina isbilder.
Får hoppas att det går bra med förändringarna i Mellan Östern - Nordafrika och att det blir början till demokratisk styrelsesätt.
Fint reportage med bilder från isfestivalen,kul att Uppsala anordnar det. Blivit populärt med is och
snöskulpturer det blir fantastiska konstverk av isen/blj
.
Svar från pic-tor 2011-02-19 18:47
Vi får verkligen hoppas att fler diktaturer faller och att vi i stället får demokrati och frihet i de här länderna. Det var första gången jag besökte en sådan här isfestival och det var mycket intressant. De färdiga konstverken blev jättefina och det är nästan synd att de försvinner med vårvärmen. Trevligt att du uppskattar reportaget.
Ojojoj, ja det är intressanta tider man vuxit och mognat i! På allt sätt ...

Vad kommer framtiden att medföra? Hur det än går med klimatet är jag säker på att vi får ännu bättre digitalkameror, och datorer som det är lättare att umgås med. Den islamiska fundamentalismen? Det är väl bara en tidsfråga innan den klingar av. Men hur lång tid?

Isfestivalen i Uppsala verkar väldigt spännande. En liten reflex av de väldiga isfestivalerna i Mongoliet.
Svar från pic-tor 2011-02-20 00:22
Ja, du instämmer att vår generation har fått uppleva många och märkliga saker och nu förvånar mig snart ingenting. Min förhoppning, angående risken för religiös fundamentalism, är att religion blir vars och ens privatsak och inte ett ok påtvingat från staten. Chansen att vi kommer dithän ökar om de här länderna befrias från sina diktaturer och får demokratiska styrelseskick. Tråkigt i sammanhanget är att man inom EU, inkl Sverige, infört avgifter för studier på högskolor och universitet för studenter utanför EU-området. För att få en fungerande och hållbar demokrati behöver man bygga ut skolor, sjukvård, förvaltning, rättsväsende etc. Jag föreställer mig att utbildningsbehoven i de här länderna är enorma.

Isfestivalen har varit väldigt lyckad. Folk har massvandrat till Stadsträdgården. Fast upp till Ulan Bators klass är det en bit kvar :-).
Ja, man får hoppas att förändringarna där nere blir till det bättre. Deras erfarenhet av att bygga fungerande demokratier är väl lite begränsade.
Isfestivalen har jag också varit och tittat på. Mycket fint. Inte minst i kvällsbelysning.
Svar från pic-tor 2011-02-20 00:26
Det som satts igång går nog inte att stoppa nu. Folk har insett att en enad befolkning kan uträtta storverk. Jag hoppas få tillfälle att se isskulpturerna i kvällsbelysning innan det hela avslutas. Roligt har det i alla fall varit att få se konstnärerna arbeta med sina verk.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg