Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Finns det någon räddning för vpl Sjöstrand?

Jag har suttit och bläddrat i en gammal negativpärm och hittat några negativ från 1970-71 då jag gjorde min militärtjänstgöring på S 3 i Boden. Filmen är framkallad på plats, antingen av mig själv i ett mörkrum på I 19 eller av en fotoaffär på stan. Så här långt efteråt minns jag inte. Vad jag däremot minns är att det var sand i vattnet. Ett sandfilter var inkopplat i mörkrummet men det släppte i alla fall igenom små sandpartiklar. Många av negativen är väldigt repiga och fulla av prickar. På några av negativen uppträder långa ormlika förändringar. Kan det vara filmen som håller på att brytas ned? Kanske den inte har blivit behandlad korrekt i samband med framkallningen? Är det något jag kan göra? Finns det någon räddning för vpl Sjöstrand från Göteborg?

Vpl Sjöstrand ser bekymrad ut och det är jag med

 

Så här långt efteråt ångrar jag att jag inte tog många fler bilder från min "exercis"  i Boden vintern 1970-71. Fast det var inte så lätt för det var ljust endast en liten stund mitt på dagen. Jag kommer ihåg hur bråttom det var när vi skulle skjuta på skjutbanan. Om bilden är tagen på luckan eller på soldathemmet Oskar II minns jag inte.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-04-05 18:53 | Läst 2464 ggr. | Permalink
Ser ut som om emulsionen har släppt. Den är känslig för värme och fukt. Jag skulle tippa på olämplig förvaring genom åren.
Svar från pic-tor 2011-04-05 21:47
Alla mina negativremsor är insatta i pergamynblad och förvaras i negativpärmar . De förvaras i vanlig rumstemperatur. Det finns naturligtvis en möjlighet att de under en kortare tid i Boden förvarades mindre lämpligt men det är bara en spekulation från min sida.
Oj jag får leta fram mina från samma tid fast från kkrona o berga och se hur dom mår...
Torbjörn
Svar från pic-tor 2011-04-06 07:56
Det måste du göra. Negativ behöver luftas ibland :-). Dessutom är det ju väldigt roligt att återuppleva den här tiden som väl för de flesta av oss var väldigt trevlig.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg