Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Resecentrum i Uppsala firar ett års jubileum

Jag åker tåg från Knivsta, där jag bor, till mitt arbete i Uppsala. Det tar bara ca 10 minuter. Jag är alltså en flitig besökare i Uppsalas nybyggda Resecentrum. I huvudsak tycker jag att det blev väldigt lyckat fast det återstår en hel del arbeta att göra innan allt är klart. Tåg är ett suveränt fortskaffningsmedel – när de går. Jag reser med Upptåget som går från Upplands Väsby till Uppsala. Vissa avgångar går längre, till Tierp, Skutskär och Gävle. Upptåget har fungerat ganska bra hela vintern. SJ-tågen från Stockholm har fungerat mycket sämre. 

Jag har ett tag närt tanken att dokumentera livet och miljön kring Resecentrum och det lär nog bli ett livslångt projekt. Lite grand som Slussenfotograferna som dokumenterar livet där. Fast i mindre skala förstås. I alla fall bjuder jag här på ett litet smakprov. Hoppas det smakar.

Åk tåg kära vänner! Men vart tog de gamla, trivsamma restaurangvagnarna vägen? Buffévagnen på X2000-tågen är ju rena skämtet.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-04-11 17:56 | Läst 3646 ggr. | Permalink
Restaurangvagnarna är inte lönsamma - tågen går för fort så man hinner hem innan det blir middagsdags ;)
Den där skulpturen, är det förstenade järnvägshjul?
Svar från pic-tor 2011-04-12 09:33
Det är ju på de längre sträckorna, t ex Stockholm-Malmö, som det skulle vara trevligt att kunna gå till en vettig restaurangvagn och kunna sitta vid ett riktigt bord. Som det är nu är det t o m lyxigare på korvmojjen i Knivsta. Man kan se mycket i den där skulpturen. Vevaxlar, vagnshjul och går man nära kan man t o m uppfatta ansikten. Jag gillar det kompakta, massiva och hur det kontrasterar mot resenärernas jäkt och spring.
janolof 2011-04-12 10:12
Jag tänkte mest på Stockholm-Göteborg, som jag frekventerade en del en gång i tiden. och gärna satt vid dukat bord och åt gott på hemvägen. Med X2000 blir tidsperspektivet ett annat. Skulle jag till Malmö åkte jag gärna nattåg ner och flög hem. Bekvämast. Men det är ett tag sedan.

Men jag håller med dig - saknar de gamla hederliga restaurangvagnarna.
Tobbe, vi kanske skall göra en grupp, som Slussen-bilder, men tex Uppsala-bilder? Jag åker ju mest förbi, i och med att jag mest åker Storvreta-Arlanda-Storvreta med samma Upptåg. Men varför inte en grupp med Uppsalabilder?
Svar från pic-tor 2011-04-12 09:35
Bra idé Per. Kanske något att tänka på. Vi kan ju fortsätta den diskussionen när vi träffas på Broströms nästa gång.
Ser ju fint och trevligt ut. Och det va väl på tiden att Uppsala fick något vettigt för tågtrafiken, i varje fall som jag minns det gamla....

Bra bilder, din Sony går ju som på räls.... :) //Peter
Svar från pic-tor 2011-04-12 09:43
Det var för eländigt tidigare så ett Resecentrum har varit hett efterlängtat kan jag lova. Min Sony A850 har inte varit involverad den här gången Peter. I stället är det min fina, gamla analoga Minolta Dynax 7, laddad med Fuji Acros 100, som jobbat här. Den här filmen har ju "digitalt korn" så det är lätt att ta fel :-).
Nu när jag har blivit en pendlare skulle jag väl också kunnat tänka mig ett livslångs fotoprojekt som handlar om dessa miljöer. Dessvärre har jag rätt bråttom när jag rör mig genom stationsområdet så jag tror du kommer inte få någon konkurrens av mig.

Javisst är tåg suveränt - när de går - fick ju uppleva det handfast i torsdags när det var motsatsen som gällde.... Fick i alla fall tag på en trevlig solnedgång på Arlanda vilket var helt otippat.

Du har tagit trevliga bilder som återger platsens karaktär fint.
Svar från pic-tor 2011-04-12 09:48
Tack Rauni. Jag har en kompis som också råkade ut för förra veckans otrevligheter när han skulle åka från Stockholm till Gävle. Platser där många människor rör sig är ju alltid intressanta att dokumentera för det händer saker hela tiden. En och annan bild lär det bli, men knappast några solnedgångar :-).
"Tåg är ett suveränt fortskaffningsmedel – när de går." Det säger något att du skriver så! Annars håller jag med dig. När jag bodde i Nyköping åkte jag ofta tåg till Stockholm på jobb. Det tog lite längre tid. Och restaurangvagnar? Nä, äta på tåget gör man bara av nödtvång nuförtiden. Även där det finns en buffetvagn är deras matutbud sämre än bedrövligt. Sibyllans gatukök är bättre!
Svar från pic-tor 2011-04-12 09:52
Tack Ernst Göran. Som jag skrev till Jan-Olof så är, i det här fallet, korvmojen i Knivsta mer tillmötesgående mot sina kunder än vad SJ är. Synd för jag tycker om att åka tåg.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg