Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fälttest med Yashica Mat 124G

I min förra blogg berättade jag om rengöringen av min gamla tvåögda spegelreflexkamera Yashica Mat 124G. Mattskivan och spegeln var rejält smutsiga och dammiga. Det var inte särskilt svårt att få bort vare sig  smutsen eller dammet. Efter rengöringen blev sökarbilden betydligt klarare och skarpare. Sökaroptiken rengjordes både invändigt och utvändigt medan tagningsoptiken enbart rengjordes utvändigt. Så var det då dags för ett test ute på fältet. Blev det bättre kvalitet på bilderna efter rengöringen? Rengöringen som sådan påverkar knappast bildkvaliteten. Den skulle möjligen kunna bli något bättre i de fall skärpeinställningen är ganska avgörande. Vid närbildsfotografering t ex. 

Den här dagen sken solen från klarblå himmel. Ljuset var med andra ord hårt och kontrasterna inte så lätta att bemästra.

Skarholmen 1

Jag åkte till Skarholmen, sydväst om Uppsala, för att se om där fanns några som höll på med sina båtar. Besviket kunde jag konstatera att ingen var där och jobbade.

Skarholmen 2

Vid bryggorna låg endast ett fåtal båtar och på land några uppochnervända. De vita skroven blänkte förrädiskt i det skarpa solskenet. Ett polarisationsfilter hade varit användbart den här dagen.

Skarholmen 3

Efter några bilder vände jag hemåt. På hemvägen svängde jag ned till Ultuna, strax söder om Uppsala, där Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ligger. För ett antal år sedan arbetade jag här. Ultuna ligger väldigt vackert intill Fyrisån.

Ultuna 2

I den här byggnaden hade jag en tid min arbetsplats

Ultuna 1

En utrymningsstege kastar sin skugga på den putsade väggen

Ultuna 3

Vid den konstgjorda dammen satt några och fikade

 

Det är alltid roligt när grejerna man har fungerar utan mankemang. Yashican blev betydligt trevligare att jobba med efter rengöringen. Nu får den återta sin plats i skåpet igen för en tid. Framkallning och skanning tar för mycket tid i anspråk just nu. Jag måste ta hand om mitt digitala arkiv som hela tiden växer – och så vill jag naturligtvis ut på stan och fotografera också.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-04-26 18:30 | Läst 6288 ggr. | Permalink
Var ägare till en Yashica Mat 124G ett par år under slutet av 80-talet. Ljusmätaren funkade inte, men det gick ju bra ändå. Fina bilder blev det, så pass att jag stärkte min lust för mellanformatet och bytte in den mot en likaledes begagnad Rolleiflex SLX. Som slutgiltigt gav upp i fjol, varvid den ersatte min första mellanformatare, en gammal ärvd Zeiss Ikon Ikonta, som bokhylleprydnad! Denna kom nämligen till heders igen då, men jag är på jakt efter nåt (_lite_ mer modernt) "mellanformatigt" igen. Kastat lystna blickar på annonser i "Tradera" på Mamiya C330, men funderar ibland även på Zenza Bronica -även 645- och så även Mamiya i det formatet. Mer än funderingar lär det inte bli innan hösten, och visst är det nåt visst med 6 x 6. Suveräna att skanna blir dessa bilder också, och så förvisso även om man hittar nåt i 6 x 45. Jag sliter med frågan... :-)
Svar från pic-tor 2011-04-27 18:38
Visst är det något magiskt med mellanformat och det blir, som du skriver, i regel väldigt bra resultat av skanningen tack vare formatets höga upplösning. Jag har en Rolleiflex från 40-talet och den fungerar fortfarande fast den är nött och sliten. Jag har en gammal Mamiya M645 också med ett 1,9/80 mm. Den ger också fantastiskt fint resultat men är kanske lite obekväm att hantera. I sommar ska jag försöka sätta alla mina mellanformatare i arbete :-).
Har läst att somliga tycker att man inte kan vara ute och fota när det är soligt. Och så kommer du med motbeviset. Bra gjort! Konstigt att det var så stilla vid Skarholmen...
Svar från pic-tor 2011-04-27 18:45
Tack Rauni för de vänliga orden. Jag försökte ju undvika de värsta högkontrastsituationerna och då fungerar det. Det är kanske lite gammaldags teknik det här men jag tycker om det :-). Jag blev förvånad att det var så lugnt vid Skarholmen för jag hade föreställt mig att det var massor med folk som var där och pysslade med sina båtar. Dålig timing :-).
Finfina bilder Torbjörn som alltid från dina kameror =)
Hoppas din påsk varit bra och att du ätit ordentligt med påskmat.
Må så gott i vårvärmen.
Kram Lena
Svar från pic-tor 2011-04-27 18:48
Tack Lena. Påsken har varit fin och min yngste, Kristoffer, kom hem en sväng på påskafton och åt middag med mig. Mycket trevligt att få rå om honom en liten stund för senare på kvällen tog kompisarna över :-).

//Torbjörn
Trevlig tur.
Båtskrovet, och stegen gillar jag speciellt. :-)
Svar från pic-tor 2011-04-27 18:50
Tack Olle. Ja, det blev några hyfsade bilder trots det kraftiga solskenet. Kul att du gillar stegen. Där har jag inspirerats av Gunnar Smolianski kan jag säga.
Håhå, jag blir sugen att testa min Mamiya! Det är något visst med svartvita mellanformatsbilder.
Svar från pic-tor 2011-04-27 18:55
Det är klart att du ska ta en runda med Mamiyan. Jag håller med dig. Svartvita mellanformatsbilder är estetiskt tilltalande. Jag är ju väldigt förtjust i Fuji Acros 100 och den har jag använt här.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg