Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Het dag i Berlin

Inte blev det särskilt många timmars sömn den här natten heller. Vi är i Berlin och bor på ett gammalt hotell som ligger vid Potsdamer Strasse någon kilometer från Potsdamer Platz. Den här dagen besöker vi Tekniska Museet. Här finns otroligt mycket att titta på. Flygplan, raketer, båtar, u-båtar......Det är ganska svalt här så vi går runt länge. Efter rundvandringen går vi över Landwehrkanal till Anhalter Bahnhof och därifrån åker vi U-Bahn till Potsdamer Platz där vi byter till Wittenbergplatz. Nu är vi rejält hungriga och stannar till vid en italiensk restaurang där vi tar en pizza.

Hans väntar ivrigt på att pizzan ska bli klar

Jag slappar i den 35-gradiga värmen

Efter pizzan går vi till Museet för fotografi som förvaltas av stiftelsen Helmut Newton. Helmut Newton var ju känd för sina mycket erotiska bilder och på museet vimlar det av dem. Många kraftigt uppförstorade. Jag tar några bilder när plötsligt en vakt uppenbarar sig. Varifrån? Helt plötsligt står han där bara. Han ber mig vänligt, men bestämt, att sluta fotografera. Dessutom ber han mig att rensa minneskortet. Tagen på bar gärning alltså. Nåja, det finns böcker med hans bilder att köpa. Vi vandrar runt ett par timmar här för det finns otroligt mycket att se. Förutom fotografier visas också alla kameror Newton använde. Tänka sig att han bl a använde en Pentax Spotmatic!

Vi är sugna igen och beger oss till ett Dunkin' Donuts där vi dricker kaffe och tar en munk. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ligger inte så långt härifrån så vi går dit för att få lite svalka. Den under andra världskriget sönderbombade kyrkan är en stor turistattraktion och vi får trängas med massor av turister. I den välbevarade ruinen finns väldigt vackra vägg- och takmålningar.

Många av målningarna uppvisar skador från bombningarna under andra världskriget

Fast en del är helt oförstörda

Vi går ut, sätter oss ned och pustar ut i värmen. Då ringer Hans-Göran, en gemensam vän, och bjuder oss att komma på födelsedagskalas senare under sommaren. Hans syster fyller jämnt. Vi går in på Saturn, en jättestor mediaaffär, och kikar runt lite. Därefter går vi in på det makalösa KDW där vi letar oss fram till en bar och beställer Currywurst (vad annars?) och Sauerkraut. Ett gott öl sköljer ned det hela. Vi hjälper ett norskt resesällskap att beställa och sedan går vi därifrån. 

Man ska inte tro att man kan slinka in i någon buske för att pinka

Kvinnor vid vatten

Många söker svalka vid någon av Berlins många fontäner

Det börjar bli sent och vi tar U-bahn till Potsdamer Platz igen och promenerar till Check Point Charlie. Vi tänker göra en ballonguppstigning. Först pratar vi omkull en uniformerad vakt och lyckas få 25 % rabatt på biljettpriset och sedan far vi upp 150 meter i luften. Ballongen är förankrad i marken med en wire men det blåser häruppe och är ganska så skakigt men utsikten är makalös. 

Ballongen är förankrad i marken med en wire

Här kan man hyra en Trabant om man har lust

Man har fin utsikt över stan häruppe

Fast det blåser och ballongen skakar och rister

Checkpoint Charlie

Efter ballongfärden tar vi en glass och vandrar hem till hotellet. Ännu en varm natt väntar oss med ca 32 grader på rummet. Gammalt hotell, ingen luftkonditionering och livlig trafik på gatan nedanför. Men vi har ju semester så varför klaga.

 

På återseende

/Torbjörn

 


Inlagt 2011-05-02 06:29 | Läst 5225 ggr. | Permalink
+35 grader? Puh. Visst, fin utsikt uppifrån, men nog ser du lite skräckslagen ut ändå...? Den där Trabanten fotade jag också fast från en annan vinkel, en annan lite kyligare årstid, dvs i februari.

Det var ju skoj att du samlar också på fotoförbud. Vi kan kanske utväxla lite tips om hur man bär sig åt att få ihop så många som möjligt?
Svar från pic-tor 2011-05-03 09:43
Det var rekordvarmt den julivecka vi var där 2010. Toppnoteringen var 38 grader och då är det inte mycket spring i benen :-). Jag erkänner villigt att jag är höjdrädd men det var ganska lugnt. Lite blåst bara som fick ballongen att snurra och skaka. Så du samlar på förbudsskyltar, vilken kul grej. Det kan ju bli hur mycket som helst.
RHelena 2011-05-03 20:59
Nix, inte förbudsskyltar utan muntliga förbud att fota.... Det kan bli många sådana om man inte ser upp....
Och när ägde denna trevliga resa rum?
Svar från pic-tor 2011-05-03 10:02
Vi var till Berlin andra veckan i juli 2010. Samtidigt pågick VM-slutspelet i fotboll i Sydafrika. På kvällarna samlades hundratusentals berlinare för att se matcherna på storbilds-TV vid Strasse des siebzehnten Juni. Trots den stora folkmassan var det väldigt lugnt och städat, även den kvällen Tyskland fick stryk mot Spanien i den ena semifinalen.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg