Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Först Bernauer Strasse och sedan Olympiastadion i Berlin

Klockan är halvåtta och vi går ned för att äta frukost.

På tavlan står det att temperaturen kommer att stiga till 38 grader under helgen. I dag är det lördag så helgen är här och vi vet vad vi har att förvänta oss. I natt hade vi 33-34 grader på hotellrummet så någon uppvärmning inför dagens utflykter behövs inte.

Efter frukosten åker vi till Bernauer Strasse. Här visas med all önskvärd tydlighet hur vidrigt det var att leva i den av muren delade staden Berlin. Muren finns kvar liksom dödskorridoren där många människor sköts ihjäl i sina försök att fly över till den västra sidan. Ett minnesmonument med porträtt på dödade människor gör ett mycket starkt intryck på oss. Bland de dödade finns också barn.

Vakttornen ger associationer till älgpass men här sköt man inga älgar utan oskyldiga människor. Vi besöker Försoningskyrkan, eller rättare sagt den nybyggda Försoningskyrkan, som ligger där som ett gigantiskt luftfilter mitt i rågåkern.

Den ursprungliga, gamla, sprängdes av DDR 1985 för att den stod för nära muren. Fast egentligen var det ju tvärtom, men muren gick inte att spränga 1985. Fyra år senare hade det däremot gått bra.

Vi går in i kyrkan och ser oss omkring. Föremål från den sprängda kyrkan finns här som en del av inredningen. Det känns väldigt depraverande att vandra omkring här. Vi tar en spårvagn till Mauerpark för att där besöka loppmarknaden.

Den är tyvärr stängd så vi hoppar på spårvagnen igen och åker långt in i det forna Östberlin. Vi promenerar runt bland de slitna husen men värmen är besvärande.

Vi åker till Alexanderplatz och doppar fötterna i Neptunbrunnen. Sicken värme!

Efter att ha kylt ned oss ett tag, jag försöker t o m få svalka bredvid en sval skönhet, tar vi så U-bahn till Berlins olympiastadion. Stadion har en "egen" station. 

Olympiastadion är en fantastisk byggnad. I anslutning till olympiastadion ligger simstadion och ryttarstadion. När man står här och blickar ut över arenan kan man känna historiens vingslag svepa över axlarna. Här arrangerades Olympiska spelen 1936 som var tänkt att bli en triumf för Adolf Hitler. Här skulle den ariska rasens överlägsenhet slutgiltigt bevisas. Vad är det som händer? Jo, en färgad kille från USA, Jesse Owens, spöar skiten ur dem alla!  Tyvärr tog inte Hitler och Himmler lärdom utan fortsatte mot katastrofen.

På återseende

/Torbjörn

PS

Fler bilder kan ses här:

Olympiastadion i Berlin

Inlagt 2011-05-09 15:55 | Läst 5887 ggr. | Permalink
Fina bilder.
Har funderat på att själv åka, verkar finnas mycket att se :)
-affe
Svar från pic-tor 2011-05-09 19:14
Tack Alf. I Berlin finns oerhört mycket att se så egentligen borde man åka dit någon gång per år.
Jag har varit i Berlin fyra gånger, men alla gångerna bara en halv dag åt gången, på genomresa, och två av gångerna dessutom bara på ostsidan, medan muren fanns. Men så mycket har jag sett att jag vet att det är mycket jag inte har sett och som jag borde se...

Men jag ska nog åka dit när det är svalare, för det var för varmt all gångerna.

Det är farligt med Fotosidans bloggar, man får en massa idéer...
Svar från pic-tor 2011-05-09 22:34
Så då blir det en femte gång i sommar då kanske :-)? Vi hade det nästan plågsamt varmt förra sommaren men kvällarna var ljuvliga.
janolof 2011-05-09 22:57
Det blir nog hellre vår eller höst
Vilka jättefina bilder!!!!!
MVH Lena E
Svar från pic-tor 2011-05-09 22:34
Tack Lena! Vad roligt att du gillade mina Berlinbilder. Det kanske kommer fler.
Berlin - nu blev jag sugen:) Jättefina bilder, vackra gråtoner. Tredje bilden från slutet är en typ av bild som jag sällan tittar på, den tycker jag var jättefin - snygga linjer...

/Carina:)
Svar från pic-tor 2011-05-09 22:36
Tack Carina. Berlin är en härlig stad, försök att komma dit. Vad kul att du stannade upp och tittade på en bild som du vanligtvis inte tittar på :-). Ibland är det nyttigt med lite sidospår :-).
Vilken stad, rik på upplevelser och minnen! Efter kriget tänker man kanske inte på Berlin som ett av Europas viktigaste kulturella centra. Men stan kommer nog dit igen, förr eller senare. Berlin är inte riktigt Tyskland, Berlin är Berlin.

Men varför var det depraverande att gå i försoningskyrkan?
Svar från pic-tor 2011-05-10 09:01
Det var depraverande att vandra runt kring Bernauer Strasse och de minnesmonument som där fanns. Det var också depraverande att se bilder på den sprängda kyrkan "som stod för nära muren" och se föremål från den i den nya kyrkan. Hur kan en regim välja att spränga en kyrka till förmån för en betongmur? Det är väldigt depraverande tycker jag. I Berlin finns mycket tydliga spår från det blodigaste seklet någonsin i människans historia men där finns också tydliga tecken på förändring och framtidstro.
Vilka fina bilder och det är så intressant med historia, 1936 föddes min mamma i Finland och hon lever än, har hört så många berättelser från krigsåren i Finland och tyskarna som var där,, tycker det är viktigt med bilder som anknyter till det, vi får inte glömma vad Hitler gjorde. Jag är rädd för att det glöms bort av den yngre generationen.
Svar från pic-tor 2011-05-10 09:08
Tack Pia-kristina. Spåren från nazitiden finns naturligtvis kvar men nu är de hemska människorna borta men man påminns hela tiden när man vandrar runt i staden bland byggnaderna som finns kvar. Människan har förfärligt svårt att lära av tidigare misstag. Samma misstag upprepas gång efter annan, generation efter generation. Kanske den nya kommunikationstekniken med masspridning över hela världen kan förhindra framtida misstag. Den som lever får se.
Fina bilder, jag gillar speciellt bilderna från stadion och i synnerhet den sista bilden "trängsel till trampolinen", som är riktigt bra.
Svar från pic-tor 2011-05-11 11:06
Tack så mycket Erik. Roligt att du gillade den sista bilden för den har blivit en favorit för mig också. Olympiastadion är väl värd ett besök.
Fantastiskt fina bilder av olympiastadium Torbjörn , Gillade bilden över planen bäst med dessa kontrast rika färgerna.
Men alla bilderna var en riktigt trevlig skådning att se.
Mycket bra fotat och en trevlig titt.
mvh micke
Svar från pic-tor 2011-05-28 20:51
Tack så mycket Mikael. Vad roligt att du gillade bilderna från Olympiastadion. Kommer du till Berlin måste du åka dit.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg