Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fotografera där du står, om du har tid förstås

Redan på 1970-talet skrev författaren Sven Lindqvist boken "Gräv där du står" som sedan under många år blev en inspirationskälla för många att utforska sin närmaste omgivning. Kanske är det dags för oss fotografer att vända blicken mot det nära och kända. Platsen där vi bor och/eller verkar. Några gör det redan men många av oss söker nog det exotiska, märkvärdiga på andra avlägsna platser. Vi åker till London, New York eller Paris för att fotografera i stället för hemmavid. Varför inte "Fotografera där du står", en appell till alla fotografer på Fotosidan. För många kan hemmavid vara flera platser. T ex för dem som pendlar till sina arbeten. Hemmavid för mig är Knivsta där jag bor och Uppsala där jag arbetar. Det skulle också kunna innefatta den, eller de, platser man har växt upp på men flyttat från.

Jag sparkar igång med lite färska bilder från Uppsala.

På spaning

Deppig

Glad

- Hej pappa, kan vi träffas på stan i dag?

Hundra meter bort svarar pappa: - Hej Lisa, nej tyvärr jag är mycket upptagen i dag

För att fånga det allt hetsigare livet måste dagens kameror kunna ta 8-10 bilder i sekunden och kortaste slutartiden närmar sig en tiotusendels sekund, om vi inte redan är där. Tänk om livet fortfarande kunde skildras i enhundratjugofemtedels sekund, utan att det blev suddigt och brusigt och kostade så mycket. Tiden har blivit en knapp resurs för de flesta av oss. Vi slösar tid på sådant vi helst inte vill göra och saknar tid till det vi helst vill göra.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-11-03 10:19 | Läst 2701 ggr. | Permalink
Du har rätt i det du skriver Tobbe.
Jag brukar försöka fota där jag är för tillfället men det kanske är enklare då jag mest fotar detaljer. Då kan man ju tom hålla sig i sin egen lägenhet =)
Fina bilder som vanligt från dig.
kram Lena
Svar från pic-tor 2011-11-03 13:12
Tack Lena. Jag kör en runda i bekanta omgivningar ibland. De är lätta att glömma bort. Du är duktig på att fånga detaljer du ser runt omkring dig och du borde kolla in Gunnar Smolianskys bilder. Han fotograferar nästan uteslutande på söder i Stockholm och dessutom bara på ena sidan om Götgatan. Vilken vet jag inte.

/Torbjörn
Fotografera där du går, tycker jag duger också, men det är mest en verbal skillnad. Tankesättet kan vara detsamma. Det är här och nu som gäller, inte det därborta, långt bort...

Men hur vet du att det är far och dotter?
Svar från pic-tor 2011-11-03 13:25
Du har helt rätt Jan-Olof. står man för länge på samma plats är risken stor att man ramlar omkull :). Det var den konstnärliga friheten som fick mig att "använda" dem som far och dotter för att illustrera tidens hets och onåbarhet :).

/Torbjörn
Helt rätt att fota där man står. Det bygger på att man alltid har kameran med sig.
Imorse när jag körde igenom biltvätten tex, så satt jag o lekte med kameran. Det ska bli kul o se ifall det blev nåt.

Uppsala är exotiskt för mig // Tommy
Svar från pic-tor 2011-11-04 09:15
Kul idé att ta men kameran in i biltvätten :). Det är kul att ibland bara få ge sig hän och släppa loss alla fantasier i bildskapandet. Jag tror man har nytta av det senare i sitt "ordinarie" fotograferande. Det skulle vara kul om du kunde komma upp till oss i Uppsala någon gång. Vi är grymt exotiska :).

/Torbjörn
tomazon 2011-11-04 09:43
Jag hann inte kolla bilderna igår, för mycket jobb den senaste tiden - men ska göra ett försök ikväll så kanske det blir en blogg. Klart jag ska till Uppsala, frågan är bara när. Det finns risk att det dröjer till i vår när MCn ska vädras. Numera går ju vägen förbi Uppsala så det blir inte lika naturligt att stanna, men det finns säkert nån avfart :-)
Håller med om att ibland är man alltför hemmablind. Jag är fascinerad av ödehus och har letat vida omkring efter sådana att fotografera, när det nyligen visade sig att jag har ett fantastiskt sådant bara några hundra meter härifrån, som jag totalt missat .. Så kan det gå!
Svar från pic-tor 2011-11-04 09:22
Ett bra sätt att lära känna sin omgivning ordentligt är att fotografera den. Man upptäcker saker man inte visste fanns fast man kanske bott länge på platsen, som ditt ödehus t ex. När man fotograferar analyserar man samtidigt och ser saker och ting på annat sätt än bara genom att titta på dem i förbifarten. Ser fram emot dina bilder från ödehuset.

/Torbjörn
Man skulle ju kunna ha en typ tävling här på Fs, där alla uppmanas att fota en viss dag på hemmaplan och sen se vad det blir.
Jag fotar uppe i min backe, nere på marken, men det är ju också hemmaplan.
Ha det gött
// Marianne
Svar från pic-tor 2011-11-04 09:40
Domedagen lär infalla den 11 november i år och den dagen vore väl intressant att skildra från olika håll i landet :). En dag i Sverige 2011. Jag har för mig att "en dag i Sverige" förekommit tidigare men jag kan inte minnas vilket år. Du verkar ha fina marker nära intill att finna motiv på och det är ju suveränt. Det finns stora fotografer som verkar inom ett mycket begränsat geografiskt område. Utmaningen är att inte ständigt kopiera sig själv.

Ha det bra
/Torbjörn
Uppsala är väl en bra plats att dokumentera. En lite större stad där det händer grejer. Bara att köra på! :-)
Svar från pic-tor 2011-11-04 09:51
Uppsala är ju landets fjärde stad och här händer det saker året om. Trots sin storlek så är stadskärnan relativt liten och staden är till ytan väldigt utspridd. Egentligen borde man gräva lite djupare för det finns en hel del att dokumentera. Det finns en väldigt duktig fotograf i Uppsala, Lennart Engström, som dokumenterat staden under flera år. Han har också givit ut ett flertal böcker om Uppsala. Kolla in honom.

/Torbjörn
Joakim K E Johansson 2011-11-04 11:22
Kan du hitta en egen nisch? Jag tänker på Smoliansky som mutat in en viss del av Stockholm som han håller sig till. Eller rikta in dig på ett visst fenomen - typ hundägare?
Om man gör fotograferandet till en del av sitt liv så blir det nog mer bilder där man lever så att säga. Jag har aldrig riktigt förstått detta att göra fotandet till en aktivitet skild från livet i stort. Liksom dig går jag runt med kamera för jämnan, i bland blir det bilder, i bland inte. Men jag tänker sällan att jag skall gå ut för att fotografera.
-affe
Svar från pic-tor 2011-11-04 10:05
Fotograferar man ofta och är intresserad av vad man håller på med så tränar man upp bildseendet och själva tagningen av bilden blir något naturligt i det vardagliga livet. Som allting annat i livet så blir man en skickligare fotograf om man fotograferar, tränar, mycket. Samtidigt som jag skriver detta är jag väl medveten om att jag borde skaffa mig en kompaktare kamera så att jag kan träna oftare.

/Torbjörn
Helt rätt Torbjörn. VÅRT GÖRA STÅR OFTA I VÄGEN FÖR VÅRT VARA.
Vi kanske ses på lördag. Vi, Bengt, Björn och jag tar en fotofika i Uppsala :-))
Haspen gillas.
HA de' bra!!Kurre
Svar från pic-tor 2011-11-04 10:12
Så är det för de flesta av oss Kurt. Det finns alltid ett hinder att komma förbi. Jag går förbi de här hasparna när jag går till jobbet och då kollar jag vilket humör de är på :). Vad roligt att ni kanske kommer till oss i Uppsala på lördag. Om inget kommer emellan hade jag tänkt ta mig dit. Broströms café ligger alldeles intill Resecentrum så det är bekvämt att ta sig dit med tåget.

/Torbjörn
Kloka ord och fina bilder!
Trevlig helg!
Ewa
Svar från pic-tor 2011-11-04 16:31
Tack så mycket Ewa. Jag önskar dig också en trevlig helg. Hur går det med gatufotandet? Går det framåt?

/Torbjörn
Ewa Kirjavainen 2011-11-04 16:54
Sakta i backarna, det kommer, det kommer!
Behöver mer träning märkte jag sist jag var på stan. Lite blyg av mig och det känns konstigt att fånga okänt folk på bild.
//Ewa



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg