Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag har ett svartbygge i mitt sovrum

När jag kom hem i dag upptäckte jag skräp på fönsterbrädan i mitt sovrum. Jag kunde inte förstå vad det var eftersom jag städade för bara några dagar sedan. Efter ett tags funderande höjde jag blicken och vad ser jag? En getingbilla hängande i min gardinkappa!! Det bygget är helt olovandes kan jag lova och det måste ha gått fort. För det mesta har jag fönstret på glänt så det är förmodligen den vägen getingarna har kommit in. De har ju bråda tider nu. Bon ska byggas och ägg ska läggas. Bon kan de tydligen bygga lite var som helst men jag vill inte ha en getingfamilj i mitt sovrum. Inte någon annanstans hemma heller för den delen.

Jag är djurvän och dödar absolut inget djur om jag inte tvingas till det. Går jag på en myrstig försöker jag i möjligaste mån undvika att trampa på myrorna. För mig handlar det om respekt för livet. Det har inget alls med religion att göra utan handlar om livet självt. Gynnsamma omständigheter gjorde att liv en gång uppstod på den här planeten. Livets utveckling till allt mer komplicerade former är en fascinerande berättelse. Allt det här tänkte jag naturligtvis på när jag kom hem. Men så var det den där stora getingen som for omkring bakom gardinkappan. Jag försökte schasa ut den genom fönsterspringan men den var inte det minsta samarbetsvillig och så gick det som det gick. Den fick sluta sina dagar i mitt sovrum. 

Getingbillan tänker jag suga in i dammsugaren och omedelbart därefter slänga dammsugarpåsen i soporna. Gardinkappan får jag tvätta för att få bort alla rester från billan. Sedan får jag hoppas att getingarna söker husrum någon annanstans.

Det här var den syn som mötte mig när jag kom hem i dag

En getingbilla hänger i gardinkappan i mitt sovrum

Kan det ha varit drottningen som mötte döden i mitt sovrum?

Jag vill fortsätta ha mitt sovrumsfönster på glänt. Dels för att få in frisk luft, dels för att få in koltrastens sköna sång. Men jag vill definitivt inte få in några fler svartbyggare!

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-05-16 17:10 | Läst 6385 ggr. | Permalink
Fräcka typer, du menar att de inte hade ansökt om bygglov?
//Claes ;-))
Svar från pic-tor 2011-05-16 17:28
Nej, det här var ett gäng frifräsare :-).
Svarta å gula, helt klart AIK huliganer.
Svar från pic-tor 2011-05-16 17:28
Jag håller med dig om att det finns vissa likheter :-).
Tack för berättelsen. mvh/Kalle
Svar från pic-tor 2011-05-16 17:29
Tack Kalle. Hoppas du kan sova i natt :-).
Håller med dig om respekten för livet,
men getingbo vill man ju inte ha hemma,
ett svårt dilemma!? :)
-affe
Svar från pic-tor 2011-05-16 17:58
Det är ju möjligt att en intressant gren på evolutionens träd kapades i dag men jag hoppas att eftervärldens dom i så fall kommer att bli mild :-).
ztenlund 2011-05-16 18:25
Getingar brukar vara lagom nöjda med ens egen närvaro, så att de stryker med när de förpestar matbordet eller sovrummet tycker jag är svårt att ha dåligt samvete för. Nu är det länge sedan, men senast jag stövlade in i deras boplats så såg de till att jag inte kunde stänga munnen ordentligt genom att sticka mig i läppen... Ja, det gjorde ganska ont också. ;)
Även om jag är en sann djurvänn så hade jag gjort lika som dig. Getingarna får lov att bygga vart som helst utom i min närhet :))
Bzzzzz!
Svar från pic-tor 2011-05-16 18:17
Tack Marie för din sympati :-).
Nu fick jag lära mig nåt nytt, har aldrig hört ordet getingbilla förut! Här säger vi bara getingbo vad jag hört, kan det vara olika dialekter?
//Sirpa
Svar från pic-tor 2011-05-16 21:37
Getingbilla kallade vi getingarnas bo där jag växte upp i norra Gästrikland. Vid en sökning på nätet ser man att det gör man också på andra platser i landet. Getingbo låter ungefär som "två rum och kök" för mig :-). Det låter lite "tunt".
Men hööru.... getingbilla.... är det Hamrångemål? Antingen har jag glömt eller helt missat.
Jasså du ville inte ha grannar
/ Marianne
Svar från pic-tor 2011-05-16 21:44
Hej Marianne. Inte vet jag om det är Hamrångemål men inte hörde jag någon säga getingbo där uppe i varje fall. Den som hade sagt getingbo hade nog mötts av illa dolda leenden och t o m av oförståelse :-). Nej, getingbilla får det nog fortsätta heta för min del. Som jag svarade Sirpa så tycker jag "getingbo" låter lite för förnämt, eller tunt, liksom :-).
Fräcka rackare...utan lov.
Nu får du nog kräva hyra retroaktivt ;-)
Kramis
Svar från pic-tor 2011-05-16 21:49
Visst är de fräcka. Vilka tider vi lever i :-). Men den här svartbyggaren fick betala ett högt pris som tjänar till varnagel för andra likasinnade :-).
Jag tror det var en Mjällbyfantast från Listerlandet som förrirrat sig, de är svarta och gula, pratar en dialekt som få förstår och kallar sig för sillastrypare.. Ber om ursäkt, de kan vara lite besvärliga . Det har ju inte gått så bra för dem senaste tiden.
Svar från pic-tor 2011-05-16 22:32
Kanske hade den här gynnaren sina sympatier hos lirarna på Listerlandet. Jag hann tyvärr inte fråga innan den fick sin dom :-).
Olssons kommun avslog bygglov, sådant händer. Och när syndarna inte förstår att följa besluten måste man ta till hårdhandskarna, hur taskigt det än kan verka. Jag delar din respekt för livet men man kan inte låta det gå hur långt som helst, då måste man ju avgå själv och det blir ju också ett brott mot samma respekt.

Nog om detta, jag har aldrig hört talas om något liknande bygge. Du kanske har något unikt här, åtminstone kan du säkert få in historien i Allers eller vad de heter nuförtiden de där husmorstidningarna.

Såvitt jag vet tappar drottningen vingarna när hon väl har hittat ett residens, därför tror jag inte att det är henne du fångat på bild. Eller så vet jag fel, det kanske är myrdrottningar jag tänker på.

Hursomhelst ska du ha det bra! /Thomas
Svar från pic-tor 2011-05-17 13:12
Getingarna måste ha byggt den här billan medan jag var på jobbet. Snabbt jobbat onekligen. Jag läste i någon tidning nyligen att getingar kan ta sig in överallt för att bygga men inte kunde jag tro att de skulle göra det i mitt sovrum. Jag misstänker att det är myrdrottningen som tappar sina vingar. Promenerande myror är ju inget nytt men dito getingar....

Ha det gott själv Tomas

/Torbjörn
Synd att behöva dammsuga upp boet! Kan du inte trixa in det in i en glasburk eller något...? Vi har nämligen ett sådant i en glasburk och ibland är det kul att studera det fantastiska arbetet getingarna har ägnat åt sitt bygge.
Svar från pic-tor 2011-05-17 13:16
Kanske jag överreagerade men jag gillar inte getingar särskilt mycket. När jag nu läser om ditt förslag att stoppa ned billan i en glasburk så ångrar jag mig lite grand. Men gjort är gjort och billan är mosad. Kanske gör de ett nytt försök i vardagsrummet :-)?
Vi kom en gång ut till sommarstugan en tidig vår, efter att inte ha varit i stugan på länge. På fönstren i hallen kröp hundratals getingar (på insidan) och boet hade de byggt på golvet vid bakdörren. Ett par skor och ett halvt stövelpar hade de byggt in. Har aldrig sett ett så stort getingbo.

De hade inte heller frågat om lov. Sådana är de.
Svar från pic-tor 2011-05-17 13:21
Se där, du har också drabbats. Hade jag låtit de här hålla på några dagar till så kanske jag fått överge sovrummet för en tid. Det skulle vara intressant att få veta hur ni löste problemet i sommarstugan.
janolof 2011-05-17 14:40
Det var så svalt att de knappt rörde sig. De på fönstren sopade jag ner på golvet med en kvast, och där låg de i drivor som jag sopade upp. Och boet skyfflade jag ut med en skyffel. Men jag vet inte hur vi gjort om det blivit varmare. Anticimex troligen...
Nu blev det massmord med hjälp av kylan.
Igår så hittade jag ett sådant svartbygge också hemma hos mig.
Jag har också stor respekt för livet, så vi tog den och lade den i ett trä.
Jag hoppas att den trivs lika bra där??
MVH Anita
Svar från pic-tor 2011-05-17 13:25
Jag får lite dåligt samvete av mitt burdusa handlande :-(, men jag befarade massinvasion och handlade därefter. Jag har en rad med oxlar bakom radhuset där jag kunde ha placerat billan men det tänkte jag inte på just då. Deras fräckhet blev för mycket bara :-).
aos56 2011-05-17 17:59
Jag förstår dig. Det är inte roligt att ha dem i sovrummet.
MVH Anita
Jag har bara myror hemma hos mig...ja, de bor här inte men de verkar ha sitt matställe här...
Det är just nu myrmotorväg från badrummet tvärs över hallgolvet upp på min diskbänk och vidare mot sockerburken...
Och hur mycket djurvän skall man vara?

Fantastisk historia med din getingbilla tycker jag! Men getingar inne i sin lägenhet - NEJ TACK! :-)
Ha en bra dag! // Lena
Svar från pic-tor 2011-05-17 13:31
Myrinvasion har jag haft flera somrar men nu har jag varit förskonad från de där små svarta några år. Det är viktigt att man torkar av golvet för att förstöra myrornas doftvägar. Jag håller med dig. Getingar i sovrummet befrämjar inte nattsömnen.

Ha det bra

Torbjörn
Ahh de' här känner jag igen. För nå'ra år se'n hade jag en dylik gäst i en bokhylla i sovrummet. JAg lät dem vara och som du upptäckte, jäklar va' fort de bygger. Var ganska kul att kolla hur de "tuggar" runt kanterna på boet och får de' att hålla ihop. Ut och in genom fönsterspringan längre in i sovrummet kom de aldrig. Se'n var vi bortresta och en av döttrarna skulle sova över och hon vräkte hyresgästerna. Nåja de' hade jag säkert gjort oxå men hade nog väntat ett par dagar till.
En massa bra//Kurre
Svar från pic-tor 2011-05-17 17:59
Tack Kurre för din lilla berättelse. Egentligen är det ju fantastiska byggen de gör getingarna av mekanisk pappersmassa. Modigt gjort av din dotter att vräka de vanligtvis vresiga hyresgästerna :-).

//Torbjörn(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg