Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Visa vid midsommartid

Ja, så har sommaren kommit till halvtid och midsommaraftonen står för dörren. Midsommar ska naturligtvis firas utomhus i glada vänners lag med god mat och dryck och gärna med svensk folkmusik i bakgrunden. Vi har mycket fin folkmusik, här inkluderar jag visorna också, i det här landet och den passar särskilt bra att lyssna till på sommaren. I musiken och visorna finns ofta en underton av vemod. Kanske för att den svenska sommaren är så kort och att mörkret redan har börjat knapra in på ljuset. Förra året firade jag midsommar på Skansen i strålande solsken men i år ser det ut som om solen firar midsommar någon annanstans. När jag skriver dessa rader vräker regnet ned utanför mitt fönster. Jag är hemma från jobbet p g a yrsel och ska till vårdcentralen på em. I morgon kväll lär jag dela den åkomman med en mängd andra glada människor ;-).

"Visa vid midsommartid" är bland de finast visorna vi har tycker jag. När jag gick i skolan var jag med i skolkören och då sjöng vi den bl a. Stråk av det svenska vemodet kan höras i mollpartierna. 

Prova något annat till sillen i midsommar. Varför inte kolbullar?

Till efterrätt blir det naturligtvis glass och jordgubbar

Efter all mat passar det bra med lite gammaldans

Gammaldansen gör dig på gott humör – ja, rent av salig

Och du, kör försiktigt i midsommar

Jag önskar er alla en riktigt skön midsommar, även om det råkar bli regn och rusk. Lyssna på den fina visan "Visa vid midsommartid", här i en gammal fin inspelning med Busk Margit Jonsson.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-06-23 12:09 | Läst 6221 ggr. | Permalink
Krya på dig, och hoppas du får en fin och trevlig midsommar Torbjörn:o)
Mvh synnöve
Svar från pic-tor 2011-06-23 19:16
Tack Synnöve. Jag önskar dig också en fin midsommar på ditt nya ställe :-).
Hoppas yrseln försvinner!
Trevlig midsommar.
Hälsningar Lena.
Svar från pic-tor 2011-06-23 19:18
Tack för omtanken Lena. Ha det gott med de dina i midsommar :-).

/Torbjörn
Trevlig midsommar själv och hoppas din yrsel försvinner.
Min yrsel kommer säkert imorgon, men den vet jag är självförvållad... ;)
Svar från pic-tor 2011-06-23 19:20
Tack Tord. Yrseln håller på att ge med sig och jag avstår den här gången från att spä på med egentillverkad i morgonkväll :-).
Tack det samma Tobbe. Åkte förbi idrottsplatsen i Bergby i går på resa hemöver från Nordnorge.
Platsen liksom hälsade en midsommarhälsning till dig och jag tänkte lite extra på dig
/ Marianne
Svar från pic-tor 2011-06-23 19:12
Tack så mycket Marianne. Ja, där har man tillbringat många timmar. Både på gräset och kolstybben. Nordnorge låter härligt.
Ja, den midsommarvisan är fin! Busk Margits inspelning är nog den bästa på tuben. Men jag har lite blandade känslor för operasångare/sångerskor som sjunger visor. Det finns lyriska kvaliteter i visorna som inte går fram med deras bländande teknik. Jag skulle gärna vilja höra den visan med Margareta Kjellberg, men har inte hittat någon sådan inspelning.
Svar från pic-tor 2011-06-24 11:08
Jag håller med dig helt och hållet vad gäller operasångare/sångerskor som sjunger visor men jag tycker ändå om Busk Margits inspelning. Det finns naturligtvis många fler inspelningar och säkert några bland dem som överglänser Busk Margits. Kanske är det av nostalgiska skäl jag valde just den.
Glad midsommar till dig och hoppas du blir bättre!
Svar från pic-tor 2011-06-24 11:11
Jag önskar dig detsamma Pia-kristina. Jag har en åkomma i ena örat som sätter in ibland och lagom till midsommar har det kommit en attack som verkar sitta i ett tag. Det är obehagligt men det går över.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg