Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag drar norrut

Har lite semester nu och planerar att göra en biltur norrut. Min svärfar börjar bli gammal så det är läge att avlägga ett besök och samtidigt hälsa på svåger och svägerska. De bor alla i Lycksele så det blir en bit att köra. Kanske gör jag en tur genom Jämtland och Dalarna på hemvägen för att hälsa på lite vänner och bekanta. Semestertider passar bra för sådana besök tycker jag. 

Tar E:fyran upp till Sundsvall och sedan blir det antingen vägen förbi Kramfors och Sollefteå, det var längesedan jag åkte just den biten, eller så blir det vägen över Liden och Bispgården och vidare förbi Sollefteå, Junsele, Åsele och så Lycksele. I Lidens gamla kyrka gifte jag mig förresten en gång i tiden. Den här vägsträckningen längs Indalsälvens dalgång kan jag verkligen rekommendera. Det är visserligen en mäktig upplevelse att köra över Högakustenbron men det är inte så kul med racet och trafiken efter E:fyran. Det går betydligt långsammare efter de andra vägarna och det är lättare att stanna till för att fika och sträcka på benen. När jag kommer till Näsåker brukar jag alltid åka ned till Nämforsen och fika och titta på de fantastiskt fina hällristningarna. Rekommenderas starkt!

Någon som läser har kanske tips på andra färdvägar och sevärdheter? 



Vi drar nu

De här har redan dragit


Pojken och runorna

Pojken står mitt bland runorna vid Nämforsen

Bilden på pojken och runorna ovan är tagen vid midsommar 2007. Jag stannade nere vid älven och drack kaffe och sedan gick jag ut på hällarna för att titta på runorna. En tysk familj stannade och fikade och den lille pojken rusade ut på hällen och stod som förstenad där han betraktade runorna och älvens framfart. 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-06-30 11:47 | Läst 4800 ggr. | Permalink
Du nämner redan indalsleden men jag tipsar om den ändå, bästa vägen om man har kamera :-) Har du riktigt gott om tid kan du fortsätta en bit bortom Bispgården och besöka Döda Fallet. Eller stanna en stund vid den thailändska paviljongen i Utanede.

Det finns mycket fint däruppe, jag har spenderat nästan alla mina sommalov i de trakterna.

Trevlig resa! /Thomas
Svar från pic-tor 2011-06-30 16:56
Ja, visst är det vackra trakter. Jag brukar stanna till och äta ibland i Liden och ibland har det även blivit vid Café Utsikten. Vi hade vår bröllopsfest där en gång i tiden. Min svärfar kommer från Järkvissle men har bott i Lycksele i många år. Vi får se vart Forden tar mig :-).
Jag tror du glömt en sak, du måste ju titta till idrottsplatsen i Bergby. Glöm inte det.
Hoppas att du får en fin tur genom vårt fagra land.
Har du vägarna förbi Fagersta så tycker jag du ska titta in. Du får tel. nr på mailen.
Har jag fattat rätt att vi ses i Säter i augusti ?
Marianne
Svar från pic-tor 2011-07-04 13:43
Tack Marianne för inbjudan. Åker i morgon till Brunflo och tar mig sedan ned mot Dalarna. Kommer jag förbi Fagersta så hör jag naturligtvis av mig. Jag har blivit inbjuden av Peter till utställningen i slutet av augusti och det ska bli väldigt roligt att få träffa dig och alla andra där.
Bilden med den lille grabben är en verklig höjdare! Han kände bestämt magin i de gamla ristningarna.
Svar från pic-tor 2011-07-04 13:44
Tack så mycket E G. Grabben var verkligen hänförd av vad han såg det är då säkert. Nämforsen är både mäktigt och fint och bör besökas om man har vägarna förbi.
Har du varit till Torvsjö kvarnar (ett par mil norr om Åsele)?
Svar från pic-tor 2011-07-04 13:40
Nej, det har jag inte. Om jag hinner ska jag söka mig dit. Tack för tipset Jan-Olof.
Tänkte tipsa om just Nämforsen men det visste du redan om. Ska själv upp till de där trakterna för att återse bardomsplatser men vet inte när vi åker. Vet att det på 50-talet fanns en hängbro vid Flo över Ångermanälven förmodar att den inte finns kvar. Om den skulle finnas kvar så tänker jag ta mig dit.
Svar från pic-tor 2011-07-04 13:48
När jag åkte upp var jag ned till Näsåker men det regnade så pass mycket så jag for aldrig ned till Nämforsen utan valde att fika en bit bort efter skogen på vägen mellan Junsele och Åsele. Regnet vräkte ned från Sundsvall och ända fram till Lycksele. I går gjorde vi en utflykt längs Vindelälven till Vindeln där vi åt middag. Vindelälven är verkligen en orörd skönhet ;-).



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg