Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Bron

Broar över mörka, strömmande vatten var länge en näst intill skräckupplevelse för mig. Jag minns när jag som barn var ute på promenad med familjen och måste passera den gamla riks 13-bron över Hamrångeån. Under bron forsade den vilda och svarta ån och jag var säker på att den skulle ta både min familj och bron med sig. Inget hände naturligtvis men olusten höll i sig i många år. Kanske berodde det på att jag som mycket liten ramlade i den mycket ymniga bäcken en bit ifrån vårt hem. Lyckligtvis lyckades min bror och en lekkamrat få upp mig.

Bron nummer ett för mig var länge Sandöbron över Ångermanälven. Man hörde bekanta berätta hur hemsk den var att köra över. Den var jättehög och när det blåste svajade den. Tal om att den var sliten och snart skulle rasa hördes också. Rasat hade den ju gjort redan 1939 när man höll på med gjutning av bron och 18 personer fick sätta livet till. Nåja, bron stor fortfarande kvar och är en mycket vacker skapelse. I dag har den förlorat mycket av sin betydelse i och med omdragningen av E4 och byggandet av Högakustenbron. Första gången jag passerade bron var 1969 och sedan dess har det skett massvis med gånger. Trots att Ångermanälven med sitt mörka, strömmande vatten mäktigt flyter fram under dess vackra valv.

För länge sedan visade SVT en film om fotografen Lennart Olson. Han var bl a en mycket skicklig brofotograf. Den teknik han ofta använde sig av var gummitryck och i filmen fick vi se hur den omständliga processen går till. Olson avled häromåret och det skulle vara en fin gest av SVT att visa den här filmen igen som en hyllning till en riktig mästare. 


På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-07-10 15:57 | Läst 4970 ggr. | Permalink
Fina brobilder, en liten hyllning till Lennart "Bro" Olson kanske?
Om du är intresserad av gummitryck och ädelförfaranden så finns Lasse Mellberg, som är en mästare på detta, här på FS. Jag vet inte om han skall köra några fler kurser på Biskops Arnö där han jobbar dock.
-affe
Svar från pic-tor 2011-07-10 18:56
Tusen tack Alf. Lennart Olson är värd all hyllning tycker jag. Han var broarnas mästare och visst fanns hans brobilder lite grand i bakhuvudet när jag en regnig dag fotograferade Sandöbron. Tack för tipset om Lasse Mellbergs kurser.

/Torbjörn
Sista bilden är ju för läcker! Brons mörka undersida som möter sig själv i vattenspegeln, mäktigt. Och fin liten älvstudie mellan bropelarna till vänster. Jag har aldrig tyckt att broar är speciellt märkvärdiga men med den här bilden har du fått upp ögonen på mig.

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2011-07-10 18:59
Tack Thomas. Vad roligt att min brobild fick dig att se broar med andra ögon :-). Vädret var uselt den här dagen så det var en genomblöt fotograf som fortsatte färden norrut mot Lappland.

/Torbjörn
O, den bron har jag passerat många gånger när jag bodde i Norrland. Den är vacker i verkligheten och dina bilder gör den rättvisa
Men..... den lilla bron över Hamrångeån, kan jag inte riktigt förstå. Jag satt ofta där och metade. Inte var den skrämmande, men om jag minns rätt har den fina brovalv. Ska kolla nån dag när jag har vägarna förbi
Marianne
Svar från pic-tor 2011-07-10 22:33
Tack så mycket Marianne. Ja, Sandöbron är verkligen fin. Den bro över Hamrångeån jag menar är den gamla bron som finns öster om den nyare på gamla E-fyran, inte så långt ifrån f d Rehns sågverk. Jag minns att vi gick över den när jag var väldigt liten och vattnet forsade vilt.
Marianne Bengtsson Rosander 2011-07-11 13:30
Jaha, då tog jag fel på bro



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg