Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Unga, psykopatiska män utan minsta gnutta empati

Var kommer alla dessa unga psykopatiska män i från, som inte verkar ha ett uns av empati i kroppen? En berättigad fråga dagen efter de ofattbara händelserna i Norge. Är de födda sådana eller är det omgivningen som skapar de här monstren? Psykopater är ju mästare på att dupera människor i olika sammanhang men om ett litet barn uppvisar en onormal känslokyla inför sina kamrater borde det väl märkas ganska tidigt i åldrarna och kanske kunna rättas till. Det ligger naturligtvis ett mycket stort ansvar på förskola och skola att se alla barn och upptäcka avvikelse av det här slaget.

Det kan ju också vara så att de här dragen utvecklas senare i livet, kanske under den känsliga puberteten och blommar ut först därefter. Jag vet inte vad aktuell forskning säger men en sådan här dag känner jag bara en stor förtvivlan, men också rädsla, för vad visssa självupptagna, sjuka människor kan ta sig till med. En annan sak man undrar över är hur lätt det verkar vara att skaffa avancerade vapen. Den här mannen i Norge var med i en skytteklubb och där använder man väl knappast den här typen av automatvapen?

Jag skulle egentligen ha åkt till Bellmanfestivalen på Skansen i dag men lusten infann sig aldrig. I stället har jag lyssnat på radio och tittat på TV hela dagen och känt en stor klump i halsen när bilderna från Utöya visas. 

Vi måste alla ta ansvar för våra barn och visa att vi bryr oss om deras välbefinnande

Hur ska vi förhindra att sådana här monster utvecklas? Jag är övertygad om att allt arbete börjar med barnen. Tiden med våra barn får vi aldrig tillbaka och vi bjuds ingen andra chans. Vi måste alla se till att det samhälle vi bygger tillsammans alltid ska ha barnens bästa som ledstjärna.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2011-07-23 21:59 | Läst 5684 ggr. | Permalink
Ja du Torbjörn. Vi har varit i Söderbärke hela dagen i dag och badat, lekt med våra barnbarn. Jag håller med dig. Vi ska vara rädda om barnen dom är så värdefulla.
Jag har svårt att ta in alltihop, det är bara så ofattbart att en enda människa kan göra nåt sånt . Hur tänker han ? Hur många liv har han inte förstört, till vad nytta?
Kram
Marianne
Svar från pic-tor 2011-07-23 22:38
Tack så mycket Marianne. Visst är allt som har hänt svårt för oss att förstå. Normalt har vi människor spärrar som förhindrar att vi gör någonting sådant här avskyvärt men hos den här killen verkar det inte ha funnits en tillstymmelse till det. Bad med barnbarnen i Söderbärke låter väldigt mysigt. Det kommer de att minnas länge.
Om det inte blir busväder i morgon så tänker jag åka till Vendel och Erik Sahlström-festivalen som håller på hela dagen där. Nyckelharpa är så fint :-).

/Torbjörn
Precis samma tankar har jag Tobbe.
Att man tar hand om barnen, att ingen får känna utanförskap, bli mobbad osv
Jag tror det är viktigt att lära barn empati och förståelse för andra.

Vi har semester och borde njuta men det känns inte som att man kan det. Tankarna finns på annat håll hela tiden. Frågan varför? varför? varför? mal i huvudet.

Kram till dig
/Lena P
Svar från pic-tor 2011-07-23 22:47
Knappast någon blir oberörd av en sådan här hemsk händelse. Tänk att få se sina kompisar bli skjutna till döds en efter en – och det av en "polis" som kommit dit för att skydda dem!!?? Rena mardrömmen, men det har hänt på riktigt. Håller med dig i allt du skriver Lena.

/Torbjörn
Jag tror att människan är god i grund och botten, egoistisk..och egocentrisk ja, men god. Hemska upplevelser under barndomen.. kan förstöra den inneboende empatin och naturliga spärrar försvinner. Men.. detta som hänt i Norge..är och förblir ofattbart. Som jag ser det..måste den som gjorde detta, dessutom vara svårt psykiskt sjuk.
Men, du har rätt. Ett samlat stöd till föräldrar som har svårt att axla rollen som förebilder, och tidiga insatser i skola och förskola ökar chansen att de barn som är riskzonen ändå utvecklas till vuxna människor utan alltför mycket inneboende "ondska".
Det är ett stort, svårt ämne..
Tack för dina rader och en helt fantastiskt fin bild.

/Anna
En psykopat i sig behöver inte utveckla en destruktivitet som förgör medmänniskor fysiskt eller psykisk. Det psykopatiska draget kan komma enbart t till uttryck i sociala sammanhang och arbetslivet som dominans och maktbegär. Det sägs förresten att många av samhällets makthavare, både inom politiken och företagsvärlden, är psykopater i grunden. Det sägs också att det handlar om en personlighet man föds med, men i så fall ligger nog nyckeln i uppväxttiden och dess upplevelser hur utvecklingen blir.

Ett gemensamt drag för det flertal unga gärningsmän i Finland har förresten varit de har varit mobbade och ensamma. Mobbning är ett gissel, allra mest för de unga offren. Tyvärr gynnas mobbningsutvecklingen av vissa samhällsfenomen idag, det är bara att se något avsnitt av realitysåpor så blir det uppenbart.
Kan man förklara sådant här med ord som psykopat? Det blir inte mer begripligt för mig i alla fall. Men mina kunskaper i ämnet är väl otillräckliga. I princip anser jag annars att det finns stora brister i samhällets förmåga att handleda barnen på vägen till vuxenlivet. Det finns väl föräldrar som kan, men en del vansinnesdåd utförs av barn till goda och omtänksamma föräldrar. Det är knappast hos föräldrarna man hittar orsaken, jag har länge uppfattat det som en oförmåga i själva samhällsstrukturen eller kulturen. Men jag har inga förslag till förbättringar.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg