Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kulan i luften

Kulan är i luften i Uppsala den här veckan, och det handlar inte om fotboll. Nej, under den här veckan spelas SM i boule. Man håller till i Botaniska trädgården men även, i mindre omfattning, i Engelska parken och på gång- och cykelvägen längs gamla kyrkogården. Vackrare spelplatser kan man knappast tänka sig. Den dagen jag besöker tävlingarna är det mest medelålders och äldre som spelar men jag ser också en del ungdomar som spelar. Den här sporten verkar inte vara särskilt ansträngande så den kan utövas långt upp i åldrarna. Det är intressant att studera de olika stilarna spelarna har. En del sitter på huk när de kastar klotet medan andra ställer sig på tå. Alla bär de på en liten handduk att torka klotet med. Stämningen är avspänd men det lär ha förekommit slagsmål mellan spelare vid andra tävlingar. Jag kan inte notera något handgemäng under den tid jag strosar genom området på min väg till Café Victoria i Botaniska trädgården.

Med mig den här dagen har jag en gammal trotjänare. Beercan. Så kallas Minoltas gamla zoomobjektiv 70-210/4. Det ser ut som en ölburk. Byggd helt i metall och glas. Tung och rejäl och mycket lättarbetad med innerfokusering. Trots att objektivet är ca 30 år gammalt fungerar det alldeles utmärkt. Visst kan man se att det har lite mer CA än vad modernare konstruktioner har. Det här är första gången jag använder det på min Sony A850 och det fungerar utmärkt.

Några spelar vid sidan om gamla kyrkogården

I Engelska parken spelas det också

De flesta spelar i Botaniska trädgården där alla grusytor utnyttjas

En del sitter på huk när de kastar klotet

Han hade den rätta knycken

Tyvärr utdelas inga stilpoäng

Här var det trångt

Länge stod han och siktade. Så kastade han och skrek ut sin glädje över ett perfekt kast

Många spel pågår samtidigt

Här spelar man mellan träden

Gänget på avbytarbänken tar det lugnt medan spelet pågår

Den högra burken fick jobba under dagen och den vänstra på kvällen

Många gamla objektiv fungerar alldeles utmärkt på moderna kameror och kan vara alternativ till dyrare nya. Det är många som har bloggat om det här på FS. Det kan, men behöver inte, skilja lite i kontrast, skärpa och färgåtergivning. De gamla objektiven kan fokusera lite långsammare också.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-07-30 13:10 | Läst 4778 ggr. | Permalink
En trevlig bildserie om en trevlig sommarsyssla! I Sunnersta där vi bodde tidigare samlades ett pensionärsgäng varje tisdag kring kl 11 för att spela ihop, från vår till höst, Jag hade god koll på dem för jag åkte ju ofta hem för att gå ut med hunden under lunchrasten. Det absolut mest roliga var att ett pensionärspar hade alltid med sin hund, men deras katt följde också med på eget initiativ! Och om paret självt hade ett förhinder fanns katten där ändå för att följa spelet! Rätt otroligt! Förresten tror jag att pensionärerna samlas där fortfarande.
Svar från pic-tor 2011-07-30 21:48
Ha, ha den om hunden och katten var bra. Boule är socialt och trevligt men det skulle vara kul att någon gång se hur den yppersta eliten spelar.
Helt överväldigande med så många spelare! Själv har jag bara spelat s k carpet bowl. Det är i princip samma spel som boule på grus, men man spelar det inomhus på textilmatta. Och teknik och klot är helt annorlunda, man rullar kloten på mattan. Tekniken är mer sofistikerad än när man spelar på grus. Tror jag i alla fall.

Gamla gluggar är verkligen användbara, det kan vara lite spännande att se deras egenskaper, när de skiljer sig från moderna. Vad nu CA betyder?
Svar från pic-tor 2011-07-30 21:57
Det var verkligen trångt i Botan. Spel pågick i princip överallt där det gick att spela. Carpet bowl kände jag inte till men däremot bowls som jag sett på TV några gånger. CA betyder Chromatic Aberration och uppträder i gränsen mellan mörka och ljusa ytor. Ett typiskt motiv är trädgrenar mot en ljus himmel. I gränsytorna ser man ibland blå till blåröda missfärgningar, speciellt när man använder stora bländare.
Hur blev bilderna med gröna gluggen då?
Svar från pic-tor 2011-07-30 21:58
Något suddiga Per ;-).
OJ! Finns det så många Boule-spelare. Nästan överväldigande.
Svar från pic-tor 2011-07-30 22:00
Ja, man fick tassa runt försiktigt för att inte få ett klot på tårna :-).



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg