Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Cajunmusik och ett repat filter

Vill man dokumentera sin samtid behöver man inte gå sysslolös särskilt länge. Om man nu inte ratar en massa motivområden förstås. Jag fotograferar nog det mesta som händer runt omkring mig men har märkt att det som ligger mig närmast, platsen där jag bor, sällan blir avbildad. Det har ju skrivits en del om detta fenomen av flera bloggare. Gräv där du står sade man ju redan på 60-talet. Kanske är det lättare att gräva utifrån och sakta arbeta sig in mot centrum – där du står. Man går liksom katten kring het gröt tills den har svalnat lite innan man hugger tänderna i den.

Nu under sommaren har jag besökt Linnés Sävja, som ligger strax utanför Uppsala, ett antal gånger. Det är en av de gårdar Linné ägde och bodde på. Nu har man konstutställningar och artistuppträdanden på söndagarna där. Där finns ett café som serverar kaffe och hembakat bröd. För ett tag sedan uppträdde Bayou Cajun Band där. Det är ett band som huvudsakligen kommer från Stockholm, förutom en som kommer från Knivsta minnsann. Gruppen spelar en härlig, frisk cajunmusik med mycket driv och spelglädje. Christer Åberg, som leder bandet, är en mycket välkänd person inom den här genren och förekommer i andra konstellationer också, t ex Cajun Hurricane.

När jag kom hem märkte jag att det fanns överstrålning på vissa motljusbilder. Det har jag inte noterat förut på mitt Sony 28-75/2,8. Vid en snabbkoll såg jag en repa på UV-filtret. Kan den ha förorsakat detta tro? Ska kolla utan filter ett tag för att se om det blir någon skillnad.

Bayou Cajun Band

En kille från publiken tar över tvättbrädan

Christer eldar på publiken med hjälp av en gammal grammofontratt

Vanlig gitarr och lap steel

Och så lite svartvitt...

Till slut kunde de inte hålla sig utan måste bara upp och dansa

En närmare presentation av bandet:

Christer

Peter

Tom t h

Günter

Gunnar

Jag gillar den här musiken. Den är svängig och det specilla dragspelet, cajun accordion, ger ett härligt driv i musiken. Ja, det här bandet var riktigt bra. Gå och lyssna själv om ni har möjlighet. Kanske dyker de upp på Stampen någon gång? Kombinationen saxofon och fiol får mig att tänka på Calle Sändare, salig i åminnelse, som en gång försökte sälja en fiolsax (eller om det var en saxfiol) :-). En äldre dam ringde och undrade och Sändare spelade en trudelutt, på vad vet jag inte, men det gnällde. Affär blev det förstås inte men vansinnigt roligt var det.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2011-08-10 11:39 | Läst 3730 ggr. | Permalink
Det som händer runt oss är viktigt att dokumentera. Min pappa var duktig på detta och jag har hur många diabilder som helst i ett arkiv efter honom. En filmsnutt finns på en dokumentär som Tv gjorde om 1955. Dom sökte material från den tiden och pappa smalfilmade också, så jag skickade in. Dom tog med en snutt från : de gamlas dag 1955. Det var kul.
Nån gång kanske jag får ork och tid att gå igenom pappas diabilder. Han hade före sin död sorterat ut många som skulle till Hamrånge församling och dom blev väldigt glada för bilderna.
Härliga bilder från svänggänget
Marianne
Svar från pic-tor 2011-08-10 16:29
Jag måste få komma hem till dig någon gång Marianne och kolla in bilderna från Hamrånge. Kanske finns det gamla bilder från Solberg? Vi bodde där i ett litet, omodernt hus tills jag var två, tre år ungefär.
Jag fotar sällan här hemmavid...om man bortser från familjen.
Men hus, gator och händelser här i kring fotar jag aldrig. Jag åker hellre bort =)
Är alltid på väg bort, någon annanstans... Vet inte varför?!

Dina bilder var toppenfina. Fastnar speciellt för den sjätte bilden. Det är sånt djup i bilden och mycket detaljer. Finfin i svartvitt. Läckert med trädens skuggor på tältväggen. De många instrumenten och musikern som lever sig in i musikens värld. Du är duktig på sånt här Tobbe.
En bild med känsla.

Må så gott
Kram Lena
Svar från pic-tor 2011-08-10 16:54
Tack så mycket Lena. Hemmablindhet är nog ett faktum för de flesta av oss och jag har inget bra knep för att våra ögon ska öppnas. Vad roligt att du gillade bilderna. Blanka metaller blir ofta bra i svartvitt. Jag gillar att röra mig bland människor i olika sammanhang och fånga de på bild. Kan man sedan också få några ord med någon så har man i regel också fått lära sig något nytt. Fick i dag hem boken om Erik Sahlströms spelmansstämma 2011. Den blev lyckad och jag är nöjd. Jag anlitade Blurb och boken kom inom en vecka. Nu är det dags att knåpa ihop en ny :-).
Vilka fina porträtt på bandet. Gillas. Mest gillas dock violinisten(Günter) och den framträdande saxen.
JA CAlle S. var helr rätt för de' mesta:-))
En massa bra//Kurre
Svar från pic-tor 2011-08-10 20:04
Tack så mycket Kurt. Günter och saxen blev inte så tokig.
Vilket sammanträffande - våra vänner driver stället! Hans-Björn är mannen till vänster i den tredje bilden nerifrån. De är på väg hit till oss och ska anlända vilken sekund som helst för att bänka sig vid middagsbordet där Hälleviks rökta lax står på menyn. Hälleviks tradjazzfestival startar i morgon och förra året hittade de nog någon intressant artist till Sävja dit upp. Kanske blir det något fynd även i år!
Svar från pic-tor 2011-08-10 20:03
Men vad roligt Rauni. Hälsa Hans-Björn att det är väldigt trevliga tillställningar som arrangeras på Linnés Sävja. Rökt lax är mumma. Hoppas ni får en trevlig kväll. Ska kolla på landskampen i fotboll mellan Sverige och Ukraina.
Vilka jättefina porträtt!!!!
MVH lena E
Svar från pic-tor 2011-08-10 23:28
Tack Lena. Det är kul med porträtt ibland som omväxling.

Ha det gott
/Torbjörn
Trevliga bilder! Gillar speciellt porträtten. En fundering: är inte fotografi egentligen ganska enkelt? Om man fotar människor blir det alltid intressant.
/Per
Svar från pic-tor 2011-08-10 23:30
Tack Per. Jag håller med dig. Människor är nog intressantast att fotografera och jag tror att man aldrig tröttnar för alla är olika.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg